De ziua sotului meu am pregatit un tort cu crema de mascarpone si cafea, absolut delicios. Are blat de cacao insiropat cu sirop de caramel si cafea, o crema de mascarpone cu cafea si este acoperit cu o glazura oglinda, gustoasa si aspectuoasa.
Ingrediente:
- Blat (22 cm diametru )
- 5 oua
- 150 g zahar
- 110 g faina
- 40 g cacao
- un praf de sare
- 1 lingurita esenta de rom
- Sirop
- 200 ml apa
- 80 g zahar
- 1 lingura cafea solubila
- Crema
- 250 g mascarpone
- 250 ml smantana pentru frisca
- 80 g zahar pudra
- 2 linguri cafea solubila
- 2 linguri apa
- Glazura oglinda
- 25 g cacao
- 50 ml smantana pentru frisca
- 75 ml apa
- 80 g zahar
- 3 g gelatina
- decor la alegere
Mod de preparare pentru reteta tort cu crema de mascarpone si cafea:
Intai preparam blatul.Intr-un bol punem ouale intregi ,praful de sare,zaharul si mixam pana cand compozitia se dubleaza,se deschide la culoare si devine cremoasa.
Este foarte important sa respectati acest pas ,trebuie inglobat mult aer ,ca blatul sa creasca frumos si sa nu se lase.
Adaugam apoi faina cernuta impreuna cu cacaoa ,putin cate putin si amestecam delicat cu o spatula sau lingura ,avand grija sa nu scoatem aerul din compozitie.
Ungem cu unt si tapetam cu faina o forma rotunda de 22 cm diametru si turnam aluatul ,nivelandu-l bine.
Coaceti blatul 30-35 de minute la 180°C .Pentru siguranta faceti testul cu scobitoarea.
Taiati blatul in trei foi numai dupa ce s-a racit complet .
*Eu prefer sa prepar blatul cu o zi inainte,se taie mult mai bine .
Siropul se prepara rapid si foarte simplu.Topiti zaharul intr-o craticioara avand mare grija sa nu-l ardeti iar cand a capatat culoarea chihlimbarului,turnati apa ,cu mare grija sa nu va ardeti pentru ca vor sari stropi.Pentru a evita asta,folositi apa calda.
Fierbeti pana cand se topeste zaharul ars si,dupa ce stingeti focul adaugati cafeaua solubila .
Pentru crema nu trebuie decat sa punem intr-un bol mascarponele,smantana pentru frisca ,zaharul pudra,cafeaua solubila dizolvata in doua linguri de apa rece si sa mixam pana obtinem o crema consistenta.
Glazura oglinda se prepara extema de simplu.Intai hidratam gelatina in apa rece.
Punem toate ingredientele intr-un vas si fierbem 2-3 minute pana cand se ingroasa un pic.Stngem focul,o strecuram ,apoi punem gelatina hidratata si ametecam sa se omogenizeze.
Cum asamblam tortul cu crema de mascarpone si cafea
Nu ne ramane decat sa asamblam tortul .Insiropam prima foaie de blat si intindem jumatate din crema,a doua foaie ,o insiropam ,restul de crema si ultima foaie de blat insiropata cu restul de sirop.
Turnam glazura dupa ce s-a racit daca nu vrem sa acoperim si partea laterala a tortului.
Decoram cu ciocolata alba si neagra,cateva fructe congelate si ceva caramele mou .Pastram tortul la rece pana in momentul servirii.
Spor la treaba si pofta buna!
Dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.
*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. Însă, rog insistent a se respecta regulamentul grupului!
De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.