Dulciuri

TORT CU CREMA DE MASCARPONE SI CAFEA

 

Astazi este ziua sotului meu si ,asa cum v-am promis pe pagina de facebook ,va aduc reteta pe care v-am promis-o . I-am facut un tort cu crema de mascarpone si cafea, absolut delicios,cu blat de cacao ,insiropat cu sirop de caramel cu cafea,o crema de mascarpone cu cafea ,acoperit cu o glazura oglinda ,gustoasa si aspectuoasa.

 

[ingredients title=”Ingrediente”]

  • Blat (22 cm diametru )
  • 5 oua
  • 150 g zahar
  • 110 g faina
  • 40 g cacao
  • un praf de sare
  • 1 lingurita esenta de rom
  • Sirop
  • 200 ml apa
  • 80 g zahar
  • 1 lingura cafea solubila
  • Crema 
  • 250 g mascarpone
  • 250 ml smantana pentru frisca
  • 80 g zahar pudra
  • 2 linguri cafea solubila
  • 2 linguri apa
  • Glazura oglinda
  • 25 g cacao
  • 50 ml smantana pentru frisca
  • 75 ml apa
  • 80 g zahar
  • 3 g gelatina
  • decor la alegere

[/ingredients]

 

Mod de preparare tort cu crema de mascarpone si cafea

Intai preparam blatul.Intr-un bol punem ouale intregi ,praful de sare,zaharul si mixam pana cand compozitia se dubleaza,se deschide la culoare si devine cremoasa.

Este foarte important sa respectati acest pas ,trebuie inglobat mult aer ,ca blatul sa creasca frumos si sa nu se lase.

Adaugam apoi faina cernuta impreuna cu cacaoa ,putin cate putin si amestecam delicat cu o spatula sau lingura ,avand grija sa nu scoatem aerul din compozitie.

Ungem cu unt si tapetam cu faina o forma rotunda de 22 cm diametru si turnam aluatul ,nivelandu-l bine.

tort cu crema de mascarpone si cafea

Coaceti blatul 30-35 de minute la 180°C .Pentru siguranta faceti testul cu scobitoarea.

Taiati blatul in trei foi numai dupa ce s-a racit complet .

*Eu prefer sa prepar blatul cu o zi inainte,se taie mult mai bine .

tort cu crema de mascarpone si cafea2

Siropul se prepara rapid si foarte simplu.Topiti zaharul intr-o craticioara avand mare grija sa nu-l ardeti iar cand a capatat culoarea chihlimbarului,turnati apa ,cu mare grija sa nu va ardeti pentru ca vor sari stropi.Pentru a evita asta,folositi apa calda.

Fierbeti pana cand se topeste zaharul ars si,dupa ce stingeti focul adaugati cafeaua solubila .

tort cu crema de mascarpone si cafea.3jpg

 

Pentru crema nu trebuie decat sa punem intr-un bol mascarponele,smantana pentru frisca ,zaharul pudra,cafeaua solubila dizolvata in doua linguri de apa rece si sa mixam pana obtinem o crema consistenta.

tort cu crema de mascarpone si cafea.jpg1

Glazura oglinda se prepara extema de simplu.Intai hidratam gelatina in apa rece.

Punem toate ingredientele intr-un vas si fierbem 2-3 minute pana cand se ingroasa un pic.Stngem focul,o strecuram ,apoi punem gelatina hidratata si ametecam sa se omogenizeze.

glazura oglinda

Nu ne ramane decat sa asamblam tortul .Insiropam prima foaie de blat si intindem jumatate din crema,a doua foaie ,o insiropam ,restul de crema si ultima foaie de blat insiropata cu restul de sirop.

Turnam glazura dupa ce s-a racit  daca  nu vrem sa acoperim si partea laterala a tortului.

tort cu crema de mascarpone si cafea.4 jpg

Decoram cu ciocolata alba si neagra,cateva fructe congelate si ceva caramele mou .Pastram tortul la rece pana in momentul servirii .Pofta buna !

DSC_0172

 

tort cu crema de mascarpone si cafea.5jpg

DSC_0177