BAIGLI CU MAC SI NUCA

100 min

mediu

4 (bucati ) portii

 

Baigli cu mac sau cu nuca , cozonaci unguresti cu aluat fraged si multa umplutura delicioasa .Aceste rulade cremoase si deosebit de gustoase se fac destul de usor spre deosebire de cozonacii traditionali .Nu necesita framantare ,au umplutura din belsug si sunt extrem de buni .

Reteta este a Laurei – retetecalamama.ro, pentru care ii multumesc ori de cate ori fac acesti deliciosi baigli cu mac si nuca. Multumesc !

Ingrediente

  • Aluat
  • 500 g faina
  • 150 g unt
  • 100 g untura (sau tot unt )
  • 2 galbenusuri
  • 100 de ml lapte
  • 100 g zahar
  • 1 lingura cu varf de smantana (acra, nu pentru frisca)
  • 20 de g drojdie
  • 1 lingurita de vanilie
  • 1 lingurita coaja de lamaie si portocala
  • 1 lingurita de esenta rom
  • Umplutura
  • 125 g mac macinat si 125 g  nuca macinata (sau 250 g mac sau 250 g nuca )
  • 160 g zahar ( 80 g +80 g )
  • 100 ml lapte ( 50 g + 50 g )
  • 2 albusuri
  • coaja de la 1/2 lamaie ( in umplutura cu mac )
  • 1 lingurita esenta de rom (in umplutura cu nuca )
  • Pentru uns
  • 2 galbenusuri
  • 1-2 linguri de lapte

Mod de preparare baigli cu mac si nuca

Intai am amestecat drojdia cu laptele caldut si o lingura de zahar si am lasat-o deoparte sa se activeze .

Intr-un bol mare am pus faina,untul,untura , zaharul,sarea si aromele .Am adaugat maiaua si galbenusurile amestecate cu smantana .

baigli cu mac si nuca

Am framantat un aluat omogen si nelipicios pe care l-am pus la frigider pentru 30 de minute .

baigli cu mac si nuca

Intre timp am preparat umplutura .In doua craticioare am pus cate 50 ml lapte si 80 g zahar si am pus pe foc pana au dat in fiert si zaharul s-a topit .Apoi am adaugat nuca si respectiv mac,ambele macinate si am amestecat continuu pana cand s-a format o compozitie groasa .

In crema de mac am pus coaja de lamaie iar in cea de nuca ,rom .

Albusurile le-am batut spuma si le-am impartit egal in cele doua vase .

baigli cu mac si nuca.jpg 1

Aluatul l-am impartit in 4 bucati pe blatul de lucru infainat  si am intins 4 dreptunghiuri (cam 23 x30 cm).Pe doua am pus umplutura de mac si pe celelalte doua cea de nuca .

baigli cu mac si nuca.jpg 2

Am pliat laturile mai scurte pentru a evita ca umplutura sa iasa in timpul coacerii  si am pus ruladele obtinute inr-o tava acoperita cu hartie de copt .

baigli cu nuca si mac

Inainte de a-i coace ,i-am uns cu galbenusurile amestecate cu 2 linguri de lapte.Cand s-au zvantat ,i-am bagat la cuptor ,30 de minute la 180 °C ,cuptor preincalzit .

Daca tind sa se rumeneasca prea repede ,acoperiti-i cu o folie de aluminu ,astfel evitam sa-i ardem deasupra si sa ramana necopti in interior .

Taiem cozonaceii dupa ce s-au racit .Sunt absolut grozavi si va spun ca merita sa-i incercati. Pofta buna !

baigli cu nuca si mac

 

 

Comentează folosind contul de Facebook

4 comentarii la “BAIGLI CU MAC SI NUCA”

  1. Vreau sa incerc astazi reteta. 125 g mac si 125 g nuca ajung pentru 2 cozonaci cu mac si 2 cu nuca? 250 g in cazul in care folosim numai nuca sau numai mac? Inteleg mai greu :-). Multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *