Rețete de post

Ciorbă de ștevie cu lobodă și leuștean

Pentru că este sezonul lor, al verdețurilor de primăvară, am preparat o delicioasă ciorbă de ștevie cu lobodă și leuștean.

Este o ciorbă de post, simplă, dar tare gustoasă și sănătoasă. O explozie de arome și vitamine într-o rețetă de ciorbă din verdețuri de primăvară.

Cele mai bune ciorbe de verdețuri sunt cele în care combinăm toate verdețurile. Se mai puteau adăuga în această ciorbă și spanac și urzici și atunci ar fi fost combinația perfectă.

Ne-au lipsit aceste ingrediente, așa că ne-am rezumat doar la ce am avut.

Vă mai recomand de pe blog și rețeta de ciorbă de spanac cu urzici, foarte gustoasă.

Rețeta de ciorbă de ștevie cu lobodă și leuștean

Despre rețeta de azi pot să vă spun că se prepară rapid, în mai puțin de 30 de minute. Se poate acri, după gust, cu oțet, zeamă de lămâie, zeamă de murături, sau cu borș.

Am preferat-o neacrită de data aceasta. Am lăsat la latitudinea fiecăruia s-o acrească în timpul servirii cu oțet sau zeamă de lămâie.

Foarte gustoase sunt ciorbele din verdețuri de primăvară acrite cu bulion de corcodușe. Dar vom prepara aceste ciorbe și în sezonul corcodușelor și vom beneficia de gustul acestora.

Tot pentru acrit ciorbele și supele sunt utilizate și boabele de struguri verzi, sau caisele verzi. Acestea se fierb separat în apă cu sare până se pot pasa, apoi se trec prin sită și se adaugă în ciorbă.

O altă rețetă de ciorbă din verdețuri de primăvară mai simplă, dar foarte gustoasă este rețeta de ciorbă de lobodă roșie cu leuștean.

Dar găsiți pe blog la secțiunea Supe și Ciorbe mai multe rețete de unde vă puteți inspira.

* Dacă vă plac rețetele de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook a blogului. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel, aferent paginii. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. Însă, rog insistent a se respecta regulamentul grupului! 

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Ciorbă de ștevie cu lobodă și leuștean într-un vas rustic, cu lingură de lemn, pe un suport de lemn

Gătește Ciorbă de ștevie cu lobodă și leuștean

Timp de preparare

30 min

Porții

8

Ciorbă de ștevie cu lobodă și leuștean, în vas rustic și lingură de lemn

Ingrediente

  • 3 legături de ștevie
  • 3 legături de lobodă roșie
  • 1 buchet de salată verde
  • 2 fire de ceapă verde
  • 20 ml ulei de floarea soarelui
  • 400 ml suc de roșii
  • sare, după gust
  • 1 legătură de leuștean verde

Mod de preparare

Cum procedăm pentru a prepara rețeta de ciorbă de ștevie cu lobodă și leuștean

Începem prin a curăța frunzele de lobodă de pe tulpini și pe cele de ștevie de pe nervuri. Apoi le spălăm bine și le scurgem.

Punem două vase cu apă și puțină sare la fiert. Opărim, separat, frunzele de ștevie și pe cele de lobodă. Apa de la ștevie o aruncăm pentru că este mai toxică. Pe cea de la lobodă o folosim la ciorbă.

Scoatem cele două verdețuri opărite într-o sită și le lăsăm la scurs.

Clătim bine în apă rece frunzele de salată verde, curățăm ceapa verde, o clătim și o tocăm.

Punem uleiul la încins în oala în care vom fierbe ciorba. Adăugăm ceapa și o amestecăm pentru a se înmuia ușor.

Nu o lăsăm să se călească, ci doar să se pătrundă ușor. Adăugăm peste ea frunzele de salată verde tocate. Amestecăm bine ingredientele până se pătrunde și salata verde.

Tocăm ștevia și loboda și le adăugăm peste aceste ingrediente. Completăm cu apa în care am opărit loboda( maxim 2 litri de apă). Adăugăm și lujerii de la leuștean, întregi. Îi vom îndepărta după fierbere. Aceștia vor lăsa o aromă plăcută în ciorbă.

Lăsăm ciorba din verdețuri de primăvară să fiarbă 4-5 minute de la primul clocot. Adăugăm  sucul de roșii și mai fierbem ciorba de post din verdețuri pentru 10-12 minute, nu mai mult. În acest timp o gustăm și-i potrivim gustul cu sare.

Cu 5 minute înainte de stingerea focului adăugăm leușteanul verde tocat. Acesta are nevoie de puțină fierbere pentru a-și degaja aromele.

Dacă folosim și pătrunjel verde, acesta se adaugă după stingerea focului.

O rețetă de ciorbă de post din verdețuri de primăvară plină de savoare și sănătate.

Spor și poftă bună!