Aluaturi dulci

Covrigi polonezi

Reteta de covrigi polonezi nu e o noutate ,dar mie imi sunt dragi retetele vechi si le fac oricand cu mare bucurie. Covrigii astia sunt atat de buni alaturi de o cana cu lapte, ceai sau cafeluta de dimineata,incat trebuie neaparat sa-i faceti si voi.:D

Ingrediente:

 

aluat:

  • 550 g faina
  • 250 ml lapte caldut
  • 25 g drojdie proaspata
  • 1 lingurita extract de vanilie ( esenta sau zahar vanilat )
  • 100 g unt
  • 75 g zahar
  • un praf de sare
pentru uns foia :
  • 50 g unt
  • 1 lingura de zahar pudra
pentru uns covrigii :
  • 1 galbenus
  • 3-4 linguri de lapte
sirop :
  • 6-7 linguri de miere
  • 250 ml apa
nuci macinate /migdale /fulgi de cocos pentru presarat deasupra

Mod de preparare pentru reteta de covrigi polonezi:

Intr-un bol punem faina cernuta si in centrul ei facem o gropita in care turnam drojdia dizolvata in putin lapte cald si vreo doua linguri de zahar (din cantitatea data ).Lasam 10 minute pana desupra se formeaza bule de aer si apoi incepem sa framantam adaugand restul de lapte cald in care am topit zaharul ,esenta,sarea si untul.
Dupa 10 minute de framantare ,trebuie sa obtinem un aluat moale si nelipicios pe care il lasam sa-si dubleze volumul (acoperit si la loc caldut,ferit de curenti de aer ).
Cand e gata dospit,punem aluatul pe planul de lucru presarat cu faina si intindem un dreptunghi  de 50×60 cm.Ungem toata suprafata cu untul amestecat cu zaharul pudra si il pliem in doua ,astfel incat sa avem un aluat de 25×60 cm.Taiem fasii de cate 2 cm una si astfel obtinem 25 de fasii.Fiecare fasie o taiem pe jumatate , apoi rasucim fasiutele .
Din fasiutele rasucite formam covrigul.
Asezam covrigii in tava si-i mai lasam sa cresca vreo 15 minute si ii ungem cu galbenusul amestecat cu lapte.
Covrigi polonezi
Pentru prepararea siropului,dizolvam mierea in apa calda si mai adaugam optional cateva picaturi de esenta de vanilie.
Coacem covrigii 20-25 de minute la 200 °C,pana se rumenesc frumos deasupra,apoi ii siropam cat sunt calzi.Deasupra presaram nuca sau migdale macinate sau fulgi de cocos.Pofta buna !
Covrigi polonezi
Covrigi polonezi

Dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. Însă, rog insistent a se respecta regulamentul grupului! 

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.