Gătește Vinete marinate în sos de roșii pentru iarnă
Timp de preparare
60 min
Nivel
mediu
Porții
6
Ingrediente
- 3 kg vinete potrivit de mari
- 900 ml suc de roșii
- 1 ceapă
- 5 căței mari de usturoi
- 2-3 ardei capia copți
- 1 ardei iute, roșu
- 1 linguriță de busuioc uscat
- 1 linguriță de oregano uscat
- 1 lingură de sare
- 1/2 linguriță de piper, boabe
- 350-400 ml ulei de floarea soarelui
Mod de preparare
Pentru această rețetă vom alege vinete mai lunguiețe, să le putem felia frumos în rondele de 1 cm grosime. Punem o lingură de sare într-un vas cu 2 litri de apă. Amestecăm până când se dizolvă sarea și adăugăm rondelele de vinete. Le lăsăm acolo 30 de minute, pentru a elimina sucul amar. Apoi le strecurăm și le tamponăm cu prosoape de hârtie absorbante.
Punem într-o tigaie ulei la încins și adăugăm 3 căței de usturoi striviți, puțin oregano și busuioc. Lăsăm uleiul să se aromatizeze 2-3 minute, îndepărtăm usturoiul și adăugăm vinetele, în mai multe tranșe. Le transferăm într-o sită, pentru a se scurge.
Luăm puțin din uleiul de la vinete, îl trecem prin sită și călim o ceapă tocată fin, dar și un cățel de usturoi, tot fin tocat. Apoi adăugăm ardeiul iute, tocat mărunt și ardeii copți. Completăm cu sucul de roșii și fierbem sosul pentru 15 minute, la foc mic. Adăugăm boabe de piper și sare, dacă mai necesită.
Între timp, sterilizăm borcanele la cuptor și punem vinetele scurse în borcane. Nu le îndesăm foarte mult, pentru a adăuga și sosul de roșii. Completăm borcanele cu sosul de roșii, le închidem ermetic cu capacele din dotare și le punem în cuptorul fierbinte, dar cu focul stins. Le lăsăm acolo până când se răcesc definitiv.
Le trecem în cămară etichetate frumos.
Să vă fie de folos!
COMENTARII