Conserve

Vinete marinate în sos de roșii pentru iarnă

Printre rețetele de zacuscă cu vinete, vinete coapte, la borcan, sau la congelator, merită preparată și această rețetă de vinete marinate în sos de roșii pentru iarnă.

Citește și: Spaghetti alla Norma. Rețetă italiană de paste cu vinete

Sunt delicioase servite ca atare, dar pot constitui baza unor mâncăruri cu paste, orez, sau chiar cartofi.

Sosul de roșii în care se marinează vinetele va fi îmbunătățit cu ardei iute, dar și ardei copți. Nici usturoiul nu lipsește, pentru un plus de aromă și gust picant. Oregano și busuiocul sunt condimentele ce vor înnobila gustul vinetelor și al sosului.

Dacă ați făcut dulceață de ardei iuți, puteți pune și 1-2 lingurițe din aceasta, dar excludeți ardeiul iute din lista de ingrediente.

Vedeți aici rețeta de dulceață de ardei iuți.

De asemeni, dacă ați făcut pastă de ardei capia, puteți renunța la ardeii copți și puneți 2 linguri din această pastă.

Vedeți aici rețeta de pastă de ardei capia.

Este ideal să avem în cămară pentru sezonul rece din fiecare tip de conserve câteva borcane.

Rețetă de vinete marinate în sos de roșii pentru iarnă

Rețeta de față nu este complicată, dar necesită puțin timp de pregătire a vinetelor. Este necesar un procedeu de eliminare a gustului amar al vinetelor, înainte de a le prepara pentru conservare. Apoi vinetele se prăjesc ușor în ulei, se scurg și se adaugă în sosul de roșii.

Se mai prepară și împreună cu sosul de roșii pentru a le asigura o conservare perfectă. Sunt delicioase și chiar merită preparată rețeta.

Dacă vă plac vinetele, vă invit sa răsfoiți  această colecție de rețete cu vinete, de pe blog.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. Însă, rog insistent a se respecta regulamentul grupului! 

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Foto credit

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețetă de vinete marinate în sos de roșii pentru iarnă.

Vinete marinate în sos de roșii cu usturoi și ardei, într-un bol de servire și în borcane

Gătește Vinete marinate în sos de roșii pentru iarnă

Timp de preparare

60 min

Nivel

mediu

Porții

6

Borcane cu vinete marinate în sos de roșii pentru iarnă

Ingrediente

  • 3 kg vinete potrivit de mari
  • 900 ml suc de roșii
  • 1 ceapă
  • 5 căței mari de usturoi
  • 2-3 ardei capia copți
  • 1 ardei iute, roșu
  • 1 linguriță de busuioc uscat
  • 1 linguriță de oregano uscat
  • 1 lingură de sare
  • 1/2 linguriță de piper, boabe
  • 350-400 ml ulei de floarea soarelui

Mod de preparare

Pentru această rețetă vom alege vinete mai lunguiețe, să le putem felia frumos în rondele de 1 cm grosime. Punem o lingură de sare într-un vas cu 2 litri de apă. Amestecăm până când se dizolvă sarea și adăugăm rondelele de vinete. Le lăsăm acolo 30 de minute, pentru a elimina sucul amar. Apoi le strecurăm și le tamponăm cu prosoape de hârtie absorbante.

Punem într-o tigaie ulei la încins și adăugăm 3 căței de usturoi striviți, puțin oregano și busuioc.  Lăsăm uleiul să se aromatizeze 2-3 minute, îndepărtăm usturoiul și adăugăm vinetele, în mai multe tranșe. Le transferăm într-o sită, pentru a se scurge.

Luăm puțin din uleiul de la vinete, îl trecem prin sită și călim o ceapă tocată fin, dar și un cățel de usturoi, tot fin tocat. Apoi adăugăm ardeiul iute, tocat mărunt și ardeii copți. Completăm cu sucul de roșii și fierbem sosul pentru 15 minute, la foc mic. Adăugăm boabe de piper și sare, dacă mai necesită.

Între timp, sterilizăm borcanele la cuptor și punem vinetele scurse în borcane. Nu le îndesăm foarte mult, pentru a adăuga și sosul de roșii.  Completăm borcanele cu sosul de roșii, le închidem ermetic cu capacele din dotare și le punem în cuptorul fierbinte, dar cu focul stins. Le lăsăm acolo până când se răcesc definitiv.

Le trecem în cămară etichetate frumos.

Să vă fie de folos!