Aluaturi dulci
Cozonac pufos cu cacao si nuci
Cred ca este al treilea an in care raman cu acest cozonac pufos cu cacao si nuci nepostat din diverse motive,mai mult sau mai putin dependente de mine. Si, pentru ca se apropie Pastele, iar unii dinte noi coacem din nou cozonaci pufosi :D, m-am gandit ca e momentul potrivit s-o fac.
Nu numai din acest motiv am vrut neaparat sa-l am,ci pentru ca e unul special,framantat in totalitate de Deea,vrednicuta mea fata.Desi ma ajuta mereu ,mai ales in bucatarie si la fotografiat ,eram cam sceptica in privinta cozonacului.Doar ca,de data asta chiar n-am avut incotro si a trebuit sa plec chiar in momentul in care urma partea cea mai grea si vrand,nevrand a trebuit sa i-l incredintez.
Rezultatul a fost uimitor,motiv de mandrie pentru amandoua :D.
Si nu in ultimul rand,reteta este una grozava,a Gabrielei Cara, pentru care ii multumesc ,ori de cate ori o fac!
Ingrediente
aluat :
- 1,5 kg de faina
- 75 g drojdie proaspata
- 375 g zahar
- 750 ml lapte
- 300 g grasime (200 g unt si 100 ml ulei )
- 9 galbenusuri
- 1 lingurita de sare
- arome la alegere (eu am pus vanilie si coaja de citrice )
umplutura :
- 150 g stafide
- 5 albusuri
- 125 g zahar
- 75 g cacao (6 linguri )
- 160 g nuci
- o esenta de rom
- 1 ou (pentru uns )
- zahar,migdale,nuci….de presarat deasupra
Mod de preparare pentru reteta cozonac pufos cu cacao si nuci
Intr-un vas mare cernem de cateva ori faina (care trebuie sa fie la temperatura camerei ),astfel inglobeaza mai mult aer si va ajuta cozonacul sa creasca.
Dizolvam drojdia cu un pic de lapte cald si doua linguri de zahar si o punem in mijlocul fainii,unde am facut o gropita inainte.Acoperim cu un strat fin de faina si lasam sa cresca pana ce apar crapaturi la suprafata fainii ( asa ca in poza de mai jos :)).
Frecam galbenusurile cu zaharul si sarea,aromele si dizolvam cu laptele cald.Incepem sa framantam,adaugand peste faina putin cate putin din aceasta compozitie.
Cand am terminat de inglobat compozitia de oua,continuam framantarea adaugand foarte putina grasime,mereu calduta (topim untul impreuna cu uleiul ).
Eu framant pana termin toata grasimea,operatiunea dureaza vreo 20 de minute. De data asta doar am inceput-o,dupa cum va spuneam n-am reusit s-o si termin.
Daca va tin puterile puteti framanta si mai mult dar mie mi se pare suficient si asa.
Acoperim vasul si lasam aluatul sa cresca vreo ora si jumatate,trebuie sa-si dubleze volumul.
Intre timp pregatim umplutura pentru cozonac pufos cu cacao si nuci.
Amestecam albusurile nebatute, zaharul, nucile macinate,cacaoa si esenta.
Rasturnam aluatul pe planul de lucru si il impartim in 8 bile.Eu fac 4 cozonaci pe care-i coc in forme de chec,care sunt mai micute dar daca aveti forme mari de cozonac,folositi doar 3.
Intindem aluatul cu mainile unse cu ulei,este asa de pufos si moale incat o puteti face fara probleme.Punem umplutura pefiecare bucata si presaram stafide .Rulam bucatile si impletim doua cate doua.
Asezam cozonacii in tavi acoperite cu hartie de copt sau unse cu ulei si-i lasam sa cresca inca vreo jumatate de ora,timp in care dam drumul cuptorului sa se inacaleasca,la 220°C.Inainte de a-i pune la cuptor,ii ungem cu ou batut si persaram zahar,migdale,nuci ,mac…la alegere.In primele 10 minute ii coacem la 220°C,apoi reducem la 180 si mai continuam inca 25-30 de minute pana se coc si se rumenesc frumos.
Pofta buna!
Dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.
*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. Însă, rog insistent a se respecta regulamentul grupului!
De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.
COMENTARII