Rețete de post

Hummus cu pesto de busuioc

Rețetele de hummus oriental sunt printre cele mai des preparate în perioadele de post. Ne place să le testăm în diferite combinații, iar un exemplu îl puteți descoperi la rețeta de hummus cu pesto de busuioc.

Probabil toată lumea cunoaște rețeta clasică de hummus oriental, care are la bază năutul și pasta de susan. Chiar și pasta de susan( tahini) o preparăm deseori în casă. Este mai bună preparată în propria bucătărie pentru că avem control deplin asupra ingredientelor și o preparăm după gustul propriu.

Vedeți aici rețeta de tahini sau pastă de susan.

Dintre rețetele de hummus de pe blog, cel mai mult ne place varianta cu usturoi copt. Usturoiul copt oferă preparatului un plus de gust, dar și consistență și cremozitate. Îl folosim foarte des și la alte preparate. De exemplu când preparăm cartofi copți, adăugăm în tavă și câteva căpățâni de usturoi. După coacere, le transformăm într-un sos delicios.

Vedeți aici o rețetă de cartofi copți în sare, cu usturoi și rozmarin.

Cum preparăm rețeta de hummus cu pesto de busuioc

Pentru rețeta de azi apelăm la rețeta clasică de hummus. Iar pentru a scurta timpul de preparare, vom folosi năut din conservă.

Separat vom prepara puțin pesto de busuioc, după propriul gust. Pe acesta îl putem prepara fie în modul clasic, cu semințe de pin, fie cu nuci. Este delicios în ambele variante.

O parte din el îl vom amesteca cu hummus-ul, iar o parte îl folosim la decor. Astfel, fiecare își poate doza hummus-ul cu pesto, după propriul gust.

Dacă și voi adorați rețetele de hummus, vă invit să descoperiți pe blog o colecție interesantă cu variante ale rețetei. Le descoperiți tastând cuvântul ”hummus” în caseta de căutare.

Iar dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Rețete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de hummus cu pesto de busuioc.

Hummus cu pesto de busuioc în bol alb, alături de lipii și frunze proaspete de busuioc

Gătește Hummus cu pesto de busuioc

Timp de preparare

30 min

Nivel

mediu

Porții

8

Hummus cu pesto de busuioc în bol alb, alături de lipii și frunze proaspete de busuioc

Ingrediente

  • Pentru hummus:
  • 1 kg năut fiert
  • 50 gr pastă de susan (tahini)
  • 50 ml ulei de măsline
  • 6 căței de usturoi
  • sare și piper, după gust
  • zeama de la 1 lămâie și de la 1 lime
  • 2 gr chimion
  • Pentru pesto:
  • 50 gr frunze proaspete de busuioc
  • 2 căței de usturoi
  • un vârf de linguriță cu sare grunjoasă
  • 15 gr semințe de pin
  • 100 ml ulei de măsline extravirgin.

Mod de preparare

Începem cu prepararea hummus-ului.

Scurgem boabele de năut, le clătim cu apă rece și le adăugăm în recipientul unui blender electric. Nu aruncăm lichidul în care a fost conservat năutul, vom mai folosi din el pentru a potrivi textura hummus-ului.

Peste boabele de năut adăugăm pasta de susan, sucul de la 1/2 lămâie și 1/2 lime, cățeii de usturoi și pornim blenderul. Procesăm bine ingredientele, adăugăm sare, piper și chimion, puțin ulei de măsline și frunze de coriandru tocate mărunt. Gustăm din pasta obținută și în funcție de gust mai adăugăm suc de lămâie și lime, sare și piper.

Preparăm pesto de busuioc.

Curățăm frunzele de busuioc de pe crenguțe și le ștergem cu prosoape de hârtie ușor umezite. Nu le spălăm pentru că nu le dorim ude în sosul pesto. Curățăm cățeii de usturoi și îi punem în mojar. Adăugăm sare grunjoasă peste ei și îi pisăm bine până când îi transformăm în pastă. Apoi începem să adăugăm câte puține frunze de busuioc. Le pisăm și pe acestea până când le transformăm în pastă. Continuăm cu frunzele de busuioc până când le terminăm.

Adăugăm semințele de pin. Pe acestea le putem rumeni ușor la tigaie doar până când își degajă aromele. Le pisăm foarte bine și pe acestea peste pasta deja formată în mojar.  La final picurăm treptat și uleiul de măsline, în timp ce amestecăm ca la maioneză.

Adăugăm 1-2 linguri de pesto în hummus, iar restul îl așezăm deasupra, după ce porționăm deliciosul hummus cu pesto de busuioc în boluri.

Dacă avem timp, preparăm și lipii de casă, că tare bune sunt cu hummus.

Spor și poftă bună!