Deserturi de post

Piroști cu mere și scorțișoară, la cuptor

Această variantă de piroști cu mere și scorțișoară, la cuptor, păstrează farmecul tradițional, dar folosește ingrediente de post, fără a compromite gustul sau textura. Sunt perfecte pentru perioadele de post sau pentru cei care preferă preparatele vegane.

Piroștile sunt delicii rustice, cu aluat dospit și umplutură aromată, perfecte pentru porția de desert. Varianta cu mere și scorțișoară îmbină prospețimea fructelor cu aroma condimentelor, creând o experiență culinară deosebită.

Tot din categoria deserturilor simple cu mere mai poți încerca de pe blog și rețeta de prăjitură cu mere cuburi și crumble. Este tot o rețetă de post, dar foarte gustoasă și aspectuoasă.

Sau poate te-ar interesa rețeta de tartă trandafir cu mere și miere. Tarta iese în primul rând spectaculoasă, dar și foarte gustoasă.

Rețeta nu se prepară greu, dar necesită puțină răbdare pentru aranjarea feliilor de mere. Nici ingredientele nu sunt multe și sunt foarte simple și accesibile. Aluatul de tartă se prepară în varianta de post.

Despre rețeta de piroști cu mere și scorțișoară

Piroștile sunt preparate tradiționale din Europa de Est, regăsite sub diferite denumiri și variante în bucătăriile rusești, poloneze și moldovenești. Acestea sunt mici delicii umplute, care pot fi fierte, coapte sau prăjite, fiind gătite atât ca desert, cât și ca fel principal.

Originea lor datează din vremuri când gospodinele foloseau ingrediente simple pentru a crea preparate sățioase și gustoase. În varianta dulce, piroștii sunt umpluți adesea cu fructe (mere, prune sau vișine) și condimentate cu zahăr și scorțișoară. Textura lor moale și gustul aromat le-au făcut populare în bucătăriile tradiționale, unde deseori însoțesc mesele de sărbătoare sau serile de iarnă petrecute în familie.

Combinația de mere și scorțișoară le oferă un aer nostalgic, evocând aromele copilăriei și ale preparatelor făcute cu dragoste acasă.

Mai găsești pe blog astfel de rețete interesante, de unde te poți inspira.

Iar dacă te regăsești în gustul rețetelor de pe acest blog, te aștept zilnic și pe pagina de facebook. Vei găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

De asemenea, te poți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo vei putea încărca fotografiile proprii cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

Ne mai poți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmărește mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de piroști cu mere și scorțișoară.

Piroști cu mere și scorțișoară pe un platou, alături de un platou cu mere

Gătește Piroști cu mere și scorțișoară, la cuptor

Timp de preparare

25 min

Nivel

mediu

Porții

12

Piroști cu mere și scorțișoară pe un platou, una secționată

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 500 g făină
  • 250 ml apă călduță
  • 50 ml ulei
  • 7 g drojdie uscată (sau 25 g drojdie proaspătă)
  • 2 linguri zahăr
  • un praf de sare.
  • Pentru umplutură:
  • 4 mere mari
  • 3 linguri zahăr brun (sau după gust)
  • 1 linguriță scorțișoară
  • 1 linguriță esență de vanilie
  • 1 lingură ulei.
  • Pentru decor:
  • puțin sirop consistent din apă cu zahăr.

Mod de preparare

Prepararea aluatului.

Dizolvă drojdia și zahărul în apa călduță. Lasă 5-10 minute să se activeze.

Într-un bol mare, amestecă făina cu sarea. Adaugă amestecul de drojdie și uleiul.

Frământă până obții un aluat moale și elastic. Acoperă bolul și lasă-l la dospit timp de 1 oră, până își dublează volumul.

Prepararea umpluturii.

Curăță merele de coajă și sâmburi, apoi taie-le cubulețe mici.

Într-o tigaie, încinge uleiul și călește merele împreună cu zahărul și scorțișoara, până devin moi. Adaugă esența de vanilie și lasă umplutura să se răcească. Pentru un plus de aromă, poți adăuga în umplutură câteva stafide sau coajă rasă de lămâie.

Asamblarea piroștilor.

Întinde aluatul pe o suprafață presărată cu făină, într-o foaie subțire. Taie cercuri de aproximativ 8-10 cm diametru.

Pune o linguriță de umplutură în centrul fiecărui cerc, pliază aluatul în formă de semilună și sigilează marginile prin răsucire sau cu o furculiță.

Preîncălzește cuptorul la 200 de grade Celsius. După ce piroștile au crescut, îi poți unge cu un sirop simplu, dar mai consistent, pentru obține o crustă aurie. Coace-i timp de aproximativ 25 de minute sau până devin rumeni și pufoși. Dacă vrei, poți să fierbi piroștile în apă clocotită cu un praf de sare, timp de 5-7 minute, până se ridică la suprafață.

Sunt delicioase și aromate, perfecte pentru a însoți un ceai cald sau o cafea!

Spor și poftă bună!