Gătește Piroști cu mere și scorțișoară, la cuptor
Timp de preparare
25 min
Nivel
mediu
Porții
12
Ingrediente
- Pentru aluat:
- 500 g făină
- 250 ml apă călduță
- 50 ml ulei
- 7 g drojdie uscată (sau 25 g drojdie proaspătă)
- 2 linguri zahăr
- un praf de sare.
- Pentru umplutură:
- 4 mere mari
- 3 linguri zahăr brun (sau după gust)
- 1 linguriță scorțișoară
- 1 linguriță esență de vanilie
- 1 lingură ulei.
- Pentru decor:
- puțin sirop consistent din apă cu zahăr.
Mod de preparare
Prepararea aluatului.
Dizolvă drojdia și zahărul în apa călduță. Lasă 5-10 minute să se activeze.
Într-un bol mare, amestecă făina cu sarea. Adaugă amestecul de drojdie și uleiul.
Frământă până obții un aluat moale și elastic. Acoperă bolul și lasă-l la dospit timp de 1 oră, până își dublează volumul.
Prepararea umpluturii.
Curăță merele de coajă și sâmburi, apoi taie-le cubulețe mici.
Într-o tigaie, încinge uleiul și călește merele împreună cu zahărul și scorțișoara, până devin moi. Adaugă esența de vanilie și lasă umplutura să se răcească. Pentru un plus de aromă, poți adăuga în umplutură câteva stafide sau coajă rasă de lămâie.
Asamblarea piroștilor.
Întinde aluatul pe o suprafață presărată cu făină, într-o foaie subțire. Taie cercuri de aproximativ 8-10 cm diametru.
Pune o linguriță de umplutură în centrul fiecărui cerc, pliază aluatul în formă de semilună și sigilează marginile prin răsucire sau cu o furculiță.
Preîncălzește cuptorul la 200 de grade Celsius. După ce piroștile au crescut, îi poți unge cu un sirop simplu, dar mai consistent, pentru obține o crustă aurie. Coace-i timp de aproximativ 25 de minute sau până devin rumeni și pufoși. Dacă vrei, poți să fierbi piroștile în apă clocotită cu un praf de sare, timp de 5-7 minute, până se ridică la suprafață.
Sunt delicioase și aromate, perfecte pentru a însoți un ceai cald sau o cafea!
Spor și poftă bună!
COMENTARII