Gătește Caltaboși de casă. Rețetă tradițională
Timp de preparare
60 min
Nivel
mediu
Porții
2
Ingrediente
- organe de porc (ficat 500 g, inimă 1 bucată, plămâni 500 g)
- carne grasă de porc sau slănină 300 g
- orez 150 g
- ceapă galbenă 3 cepe mari
- sare după gust
- piper măcinat
- ienibahar măcinat sau boabe
- foi de dafin
- cimbru opțional
- untură sau ulei pentru călit
- membrane naturale de porc.
Mod de preparare
Spală bine organele și pune-le la fiert în apă rece împreună cu câteva boabe de piper și două foi de dafin. Lasă-le să fiarbă la foc potrivit, îndepărtând spuma ori de câte ori este nevoie.
Scoate organele din zeamă după ce s-au frăgezit și lasă-le să se răcorească. Păstrează o parte din zeama în care au fiert pentru a ajusta consistența umpluturii.
Toacă mărunt plămânii, inima, ficatul și carnea grasă sau slănina, fie cu cuțitul, fie prin mașina de tocat, în funcție de textura pe care o dorești.
Spală orezul și fierbe-l pe jumătate într-o cratiță separată, astfel încât bobul să rămână ușor ferm. Scurge-l și lasă-l să se răcească.
Toacă ceapa mărunt și călește-o în untură sau ulei până devine aurie și moale. Amestecă ceapa călită cu organele tocate și orezul, apoi presară sare, piper și puțin ienibahar. Adaugă un strop din zeama de organe pentru a obține o compoziție suculentă, legată și ușor de modelat.
Frământă bine amestecul ca să omogenizezi gusturile. Ajustează condimentele după propriul echilibru: dacă dorești un caltaboș cu aromă mai discretă, redu cantitatea de ienibahar; dacă îți place mai intens, adaugă puțin piper în plus.
Umple membranele cu compoziția obținută, fără să le îndeși excesiv, pentru a evita plesnirea la fierbere. Leagă capetele fiecărei bucăți cu ață alimentară.
Pune delicioșii caltaboși de casă într-o oală mare cu apă fierbinte, dar nu clocotită, și fierbe-i încet. Lasă-i să se gătească lent, astfel încât umplutura să capete consistență fără să se rupă membrana. Înțeapă ușor din loc în loc pentru a elibera eventualele bule de aer.
Scoate caltaboșii pe o tavă și lasă-i să se răcească complet. După răcire, depozitează-i la frigider. Textura se îmbunătățește după câteva ore, când aromele se așază și compoziția devine mai fermă.
Spor și poftă bună!











COMENTARII