Aperitive

Caltaboși de casă. Rețetă tradițională

Rețeta de caltaboși de casă este una dintre acele rețete de preparate tradiționale care aduc imediat sentimentul de gospodărie rustică, adevărată. Îți umple casa de miros de mirodenii calde și de abur dulceag de organe fierte.

Caltaboșul este un preparat sățios și foarte gustos. Are o aromă specifică dată de ficat, inima și plămânii de porc, dar și de orezul care aduce echilibru. Acesta face tot amestecul mai delicat și mai ușor de întins pe pâine. Condimentele sunt simple, dar esențiale: ceapă călită, piper, sare, ienibahar, foi de dafin, eventual un vârf de cimbru. Toate acestea se leagă într-un ansamblu armonios.

Este un preparat tradițional care nu lipsește de pe mesele sărbătorilor de iarnă la români. Din aceeași categorie face parte și toba de casă – descoperă aici rețeta.

Și dacă dorești un platou bogat în preparate tradiționale de sărbători, mai poți prepara și cârnați de casă, dar și jumări.

Despre rețeta de caltaboși de casă

Prepararea caltaboșilor acasă nu este complicată, dar presupune răbdare, atenție și o respectare calmă a etapelor. Fiecare ingredient aduce un rol bine definit. Ficatul oferă gustul intens, plămânii și inima dau volum, iar orezul păstrează totul într-o textură catifelată. Ceapa aduce dulceață, untura sau grăsimea tocată adaugă onctuozitate. Iar membranele naturale le conferă forma tradițională.

Toate acestea transformă caltaboșul într-un preparat cu o identitate clară, diferită de tobă, diferită de lebăr. Are exact acel caracter de mijloc, cu aromă echilibrată și consistență fină.

Este felul de mâncare pe care îl savurezi cel mai bine rece, tăiat felii groase, lângă pâine proaspătă sau mămăligă caldă. Aroma te duce cu gândul la ierni liniștite, la mese îmbelșugate și la bucătării în care se lucrează cu drag. Pentru un rezultat autentic, folosește membrane naturale și condimente bine dozate. Iar fierberea trebuie să fie calmă și blândă pentru ca interiorul să rămână moale și parfumat.

Descoperă mai jos rețeta de caltaboși de casă, detaliată cu listă de ingrediente și mod de preparare pas cu pas.

Caltaboși secționați

Gătește Caltaboși de casă. Rețetă tradițională

Timp de preparare

60 min

Nivel

mediu

Porții

2

Caltaboși de casă porționați pe un platou negru

Ingrediente

  • organe de porc (ficat 500 g, inimă 1 bucată, plămâni 500 g)
  • carne grasă de porc sau slănină 300 g
  • orez 150 g
  • ceapă galbenă 3 cepe mari
  • sare după gust
  • piper măcinat
  • ienibahar măcinat sau boabe
  • foi de dafin
  • cimbru opțional
  • untură sau ulei pentru călit
  • membrane naturale de porc.

Mod de preparare

Spală bine organele și pune-le la fiert în apă rece împreună cu câteva boabe de piper și două foi de dafin. Lasă-le să fiarbă la foc potrivit, îndepărtând spuma ori de câte ori este nevoie.

Scoate organele din zeamă după ce s-au frăgezit și lasă-le să se răcorească. Păstrează o parte din zeama în care au fiert pentru a ajusta consistența umpluturii.

Toacă mărunt plămânii, inima, ficatul și carnea grasă sau slănina, fie cu cuțitul, fie prin mașina de tocat, în funcție de textura pe care o dorești.

Spală orezul și fierbe-l pe jumătate într-o cratiță separată, astfel încât bobul să rămână ușor ferm. Scurge-l și lasă-l să se răcească.

Toacă ceapa mărunt și călește-o în untură sau ulei până devine aurie și moale. Amestecă ceapa călită cu organele tocate și orezul, apoi presară sare, piper și puțin ienibahar. Adaugă un strop din zeama de organe pentru a obține o compoziție suculentă, legată și ușor de modelat.

Frământă bine amestecul ca să omogenizezi gusturile. Ajustează condimentele după propriul echilibru: dacă dorești un caltaboș cu aromă mai discretă, redu cantitatea de ienibahar; dacă îți place mai intens, adaugă puțin piper în plus.

Umple membranele cu compoziția obținută, fără să le îndeși excesiv, pentru a evita plesnirea la fierbere. Leagă capetele fiecărei bucăți cu ață alimentară.

Pune delicioșii caltaboși de casă într-o oală mare cu apă fierbinte, dar nu clocotită, și fierbe-i încet. Lasă-i să se gătească lent, astfel încât umplutura să capete consistență fără să se rupă membrana. Înțeapă ușor din loc în loc pentru a elibera eventualele bule de aer.

Scoate caltaboșii pe o tavă și lasă-i să se răcească complet. După răcire, depozitează-i la frigider. Textura se îmbunătățește după câteva ore, când aromele se așază și compoziția devine mai fermă.

Spor și poftă bună!