Aluaturi dulci
Cozonac cu nuca si rahat
Anul acesta am hotarat sa fac cozonac cu nuca si rahat, reteta mea preferata. Ies niste cozonaci exact asa cum imi plac mie, pufosi,usori,aromati si cu coaja subtire. Feliile se desfac in foite,este aerat si are umplutura pe gustul meu.
Voi scrie cateva reguli sau sfaturi,daca vreti, care sa fie de ajutor tinerelelor gospodine si nu numai,pentru a obtine un cozonac delicios.
- Alegeti ingrediente de calitate,proaspete .Faina pe care o folosim trebuie sa fie pentru aluaturi dospite,tip 000 sau o faina de forta tip manitoba.Untul sa aiba peste 80% grasime ,ouale sa fie proaspte iar aromele pe cat posibil naturale.
- Lasati de seara ingredientele la temperatura camerei.
- Cerneti faina de doua,trei ori,sa inglobeze cat mai mult aer.
- Amestecati galbenusurile cu sarea,va accentua mai mult culoarea galbena.
- Folositi drojdie proaspata ,de buna calitate.
- Nu incalziti laptele si grasimea excesiv.Va afecta drojdia si nu vor creste cozonacii.
- Ungeti-i cu ou numai dupa ce au crescut,inainte de a-i baga la cuptor.
- Temperatura de coacere este de 180°C primele 20 de minute,apoi trebuie redusa la 160°C si continuata coacerea.
- Daca tind sa se arda deasupra,acoperiti-i cu o folie de aluminiu.
- Cand ii scoateti din forme,asezati-i pe o parte iar dupa 15 minute,intoarceti-i pe cealalta si lasati-i pana se racesc definitiv.
Sper sa va fie de ajutor ,va doresc spor la treaba si sa va iasa niste cozonaci minunati !
Ingrediente:
- Aluat
- 1,1 kg de faina (am folosit manitoba )
- 50 g drojdie
- 6 galbenusuri mici
- 1 lingurita rasa de sare
- 260 g zahar
- 500 ml lapte
- 100 g unt
- 100 ml ulei
- vanilie (seminte,pastaie sau esenta)
- 1 lingurita coaja rasa de portocala
- 1 lingurita coaja rasa de lamaie
- Umplutura
- 4 albusuri
- 100 g zahar
- 2 linguri cu varf de cacao (40 g )
- 170 g nuci macinate
- un praf de sare
- o esenta de rom
- 250 g rahat
- Pentru uns si decor
- 1 ou
- granule de zahar pudra (reteta aici)
Mod de preparare pentru reteta de cozonac cu nuca si rahat:
Tinand cont de sfaturile de mai sus,sa trecem la treaba 😀 !
Intai separam oulale. Galbenusurile le punem intr-un bol si le amestecam cu coaja de citrice rasa,vanilia si sarea. Din albusuri, 4 le punem intr-un vas incapator unde vom prepara umplutura iar 2 le bagam la congelator.
Cernem faina in vasul in care vom framanta aluatul. Drojdia o amestecam cu o lingura de zahar si putin lapte cald. Facem o gropita in mijlocul fainii, turnam drojdia si acoperim cu un strat nu prea gros de faina. Lasam deoparte sa se activeze si intre timp incalzim laptele cu zaharul pana acesta se topeste,cu mare atentie sa fie caldut,nu fierbinte.
Topim si untul impreuna cu uleiul.
Cand drojdia a crescut (se formeaza crapaturi in faina cu care am acoperit-o ),turnam galbenusurile amestecate in prealabil cu aromele si sarea si laptele cald amestecat cu zaharul.
Incepem sa framantam,adaugand treptat grasimile caldute.
Eu il framant in mixer 10 minute la treapta 1,turnand putin cate putin din grasime.
Daca framantati la mana,innarmati-va cu rabdare si framantati foarte bine aluatul.La inceput este foarte lipicios dar,pe timp ce framantam va deveni fin,maleabil si nelipicios.
Nu mai adaugati faina,numai in cazul in care aluatul este foarte ,foarte moale.Acoperiti vasul si lasati-l la loc caldut,timp de o ora,o ora si jumatate,pana isi dubleaza volumul.
Asamblam si coacem deliciosul cozonac cu nuca si rahat
Intre timp acoperiti formele cu hartie de copt sau ungeti-le cu unt , preparati umplutura si tocati rahatul.
Eu am folosit doua forme de chec cu dimensiunile 11cm (latime) x 30cm (lungime)x 8 cm (inaltime).
Pentru umplutura bateti albusurile cu zaharul pana se formeaza o compozitie alba spumoasa (nu tare,ca la bezea),adaugati cacaoa ,nucile macinate,un praf de sare si romul.Omogenizati bine.
Tavile sunt pregatite,umplutura la fel ,faceti-va o cafea si recapatati-va fortele ca sa ne continuam treaba 🙂 .
Dupa o ora si 10 minute ,aluatul meu arata asa.
Ungeti blatul de lucru cu ulei si impartiti aluatul in 4 bucati egale.
Intindeti cu mana,delicat,4 dreptunghiuri,intindem uniform umplutura,avand grija sa distribuim egal pe toate cele 4 bucati de aluat.Puneti si bucatile de rahat din loc in loc si rulati dreptunghiurile.Impletiti doua cate doua si asezati-le in tavi.
Intre timp dati drumul cuptorului la 180°C (foc mediu) .
Mai lasati la crescut inca vreo 30 de minute sau pana cand cresc frumos.Ungeti-i cu ou batut si presarati granule de zahar sau seminte.
Coaceti-i primele 20 de minute la 180 °C.
Apoi reduceti la 160° C (foc mic ) si continuati coacerea pan cand sunt copti (faceti testul cu betisorul de frigaruie 🙂 ).
Dupa ce sunt gata,scoateti-i din forme si lasati-i la racit.A doua zi ii puteti infasura in folie alimentara ,foile de aluminiu sau pungi de plastic.Se pastreaza la rece,vor ramane moi mai multe zile.Pofta buna si sarbatori cu bine ! <3
Dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.
*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. Însă, rog insistent a se respecta regulamentul grupului!
De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.
COMENTARII