Aluaturi dulci
Pasca traditionala cu urda si stafide
Pentru ca de sarbatorile pascale toata lumea pregateste cozonaci si pasca, am pregatit si noi aceasta pasca traditionala cu urda si stafide.
Reteta este cea clasica, aluatul este acelasi de la cozonacul pufos cu nuca si cacao. Acela este preferatul nostru, iar ca umplutura am optat pentru urda (ricotta), completata de multe stafide hidratate in rom.
Ca si arome am ales coaja de lamaie, de portocala si seminte de vanilie și a iesit o bunatate.
Ingrediente:
- Aluat
- 500 g faina
- 25 g drojdie proaspata
- 2 galbenusuri
- un varf de lingurita de sare
- 250 ml lapte
- 125 g zahar
- 50 g unt
- 50 ml ulei
- 1 lingurita coaja rasa de lamaie
- 1 lingurita coaaja rasa de portocala
- vanilie
- Umplutura
- 650 g branza de vaci
- 3 oua
- 130 g zahar
- 100 g stafide
- 1 lingurita coaja rasa de portocale
- 1 lingurita coaja rasa de lamaie
- vanilie
- Pentru uns
- 1 galbenus
- 2 linguri de lapte
- seminte de mac
- zahar pudra
Mod de preparare pentru reteta de pasca traditionala cu urda si stafide:
Pentru inceput preparam aluatul. Amestecam galbenusurile cu aromele,sarea si le lasam deoparte.
Intr-un bol cernem faina si facem o gropita in centrul ei.Amestecam drojdia cu 5-6 linguri de lapte cald si una de zahar (din cantitatile date) si o punem in faina. Acoperim cu un strat fin de faina si lasam deoparte 10 minute.
Intre timp incalzim laptele cu zaharul (atentie mre sa nu fie fierbinte ! ) si topim untul impreuna cu uleiul.
Cand drojdia a crescut,adaugam galbenusurile amestecate cu aromele,laptele cu zahrul si incepem sa framantam,incorporand putin cate putin grasimea calda. Trebuie sa obtinem un aluat fin,nu prea moale,care sa nu se mai lipeasca de maini. Il acoperim si-l lasam la crescut o ora.
Cat creste aluatul preparam si umplutura
Stafidele le punem la hidratat in rom,apoi le scurgem foarte bine.
Intr-un bol amestecam branza, ouale, zaharul si aromele, amestecam pentru omogenizare iar la final incorporam stafidele.
Cand aluatul este gata dospit si si-a dublat volumul,il punem pe masa de lucru si il impartim in doua bucati. Una o intindem pe fundul formei si cealalta o impletim in trei sau facem un snur (cum am facut eu 🙂 ) si il asezam in forma pe margine.
Acum e important sa lasam din nou aluatul la crecut vreo jumatate de ora.Chiar inainte de a pune pasca la cuptor,turnam umplutura,ungem marginile cu galbenusul amestecat cu laptele si decoram cu seminte de mac.
Coacem pasca primele 20 de minute la 180°C, apoi micsoram la 160°C si continuam coacerea pana cand pasca este complet coapta. Daca are tendinta sa se arda deasupra, acoperiti-o cu o folie de aluminiu.
Dupa ce s-a copt, lasati-o sa se recasca complet, pudrati-o cu zahar praf si taiati-o.
Spor la treaba si pofta buna !
* Dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.
*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. Însă, rog insistent a se respecta regulamentul grupului!
De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.
COMENTARII