Dulciuri

Budincă de clătite cu brânză dulce

Pentru că am avut poftă de clătite la desert, am pregătit și o budincă de clătite cu brânză dulce, foarte gustoasă și de mare efect.

De clătite nu cred că ne vom plictisi vreodată. Rămân favorite printre deserturile rapide și ușoare.

Sunt rețete care se vor transmite din generație în generație și vor rămâne mereu de actualitate. Mă refer, la acele deserturi cu gust de copilărie. Și aș enumera orezul cu lapte, grișul cu lapte, crema de zahăr ars, clătitele și multe altele.

Însă, pornind de la rețetele clasice le putem adapta și reinterpreta după pofta inimii.

Timpurile se schimbă, la fel și ingredientele și cerințele celor dragi.

De exemplu, clătitele pot fi preparate și cu altceva în loc de clasicul lapte. Pot fi preparate și în varianta de post. Înlocuim laptele cu sucuri de fructe, lapte de cocos, sau lapte de soia. Putem prepara clătite cu bere sau cu vin spumant.

Orezul cu lapte poate fi preparat sub formă de budincă, de sufle, la fel și grișul.

Toate rețetele pot fi reinterpretate, însă când ne cuprinde dorul de copilărie tot la rețetele clasice apelăm

Rețeta Budincă de clătite cu brânză dulce

Pentru rețeta de față am apelat la rețeta clasică de clătite. Cea cu ouă, lapte și apă minerală. Iar după ce ne-am săturat de clătite umplute cu dulceață sau cu nutella, am preparat și câteva cu brânză și stafide, la cuptor.

Au fost foarte gustoase și s-au cerut repetate.

Dacă nu le-ați încercat până acum, urmăriți mai jos rețeta.

* Iar dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. Însă, rog insistent a se respecta regulamentul grupului! 

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Budincă de clătite cu brânză dulce și stafide, porționată

Gătește Budincă de clătite cu brânză dulce

Timp de preparare

60 min

Nivel

mediu

Porții

8

Budincă de clătite cu brânză dulce și stafide, porționată

Ingrediente

Aluat pentru 20 de clătite de 25 cm:

  • 3 ouă
  • 700 ml lapte
  • 300 ml apă minerală
  • 350 gr făină
  • 1 praf de sare
  • 50 gr zahăr
  • 16 ml esență de vanilie( 2 fiole)
  • puțin ulei pentru uns tigaia

Pentru budinca de clătite:

  • 6 clătite
  • Pentru umplutură:
  • 750 gr brânză proaspătă de vaci1 ou + 2 albușuri
  • 20 gr unt
  • 50 gr smântână de consum
  • 100 gr stafide mari, aurii
  • 1/4 linguriță de sare
  • 100 gr zahăr
  • 16 ml esență de vanilie
  • Pentru topping:
  • 200 ml din aluatul de clătite
  • 2 gălbenușuri
  • 50 gr zahăr
  • 2 linguri din compoziția de brânză
  • puțin unt pentru uns tava

 

 

Mod de preparare

Pregătim mai întâi aluatul de clătite în cel mai clasic mod.

Amestecăm ouăle cu un praf de sare și zahărul până își sporesc volumul. Adăugăm laptele, esența, apoi făina și omogenizăm aluatul. Diluăm aluatul de clătite cu apa minerală. Apa minerală are rolul de a le face mai pufoase.

Lăsăm aluatul să se odihnească 10 minute, apoi coacem clătitele în tigaia antiaderentă, unsă ușor cu ulei. Chiar dacă este antiaderentă și clătitele nu se lipesc, eu ung tigaia pentru că se rumenesc mai frumos clătitele.

Cum pregătim budincă de clătite cu brânză dulce și stafide

După ce se tempereză clătitele, sau mai bine zis, după ce ne potolim pofta cu câteva clătite cu gem sau cu ciocolată, pregătim din restul și o budincă.

Mai întâi, avem grijă să oprim puțin din aluat, pentru a-l turna peste clătitele umplute, în tavă.

Amestecăm brânza dulce cu puțin unt, cu sarea și zahărul. Adăugăm esența și smântâna, apoi 1 ou întreg și două albușuri. Stafidele le hidratăm puțin în apă călduță, apoi le scurgem și le adăugăm în compoziția de umplutură.

Cu această compoziție umplem 6 clătite pe care le așezăm suprapuse, în tava unsă cu unt. Folosim o tavă de cozonac sau de chec.

Aluatul de clătite oprit înl amestecăm cu 2 linguri din compoziția de brânză, puțin zahăr și două gălbenușuri. Îl turnăm deasupra clătitelor și îi facem loc cu o furculiță, să intre și printre clătite.

Coacem budinca de clătite cu brânză și stafide pentru 20-25 de minute, la 200 de grade, sau până se rumenește ușor la suprafață.

Culoarea galbenă este dată de gălbenușuri. Am folosit ouă de la găini crescute natural, la curte.

Lăsăm budinca să se tempereze înainte de a o porționa și servi cu poftă.

Să vă fie de folos!