Gătește Budincă de clătite cu brânză dulce
Timp de preparare
60 min
Nivel
mediu
Porții
8
Ingrediente
Aluat pentru 20 de clătite de 25 cm:
- 3 ouă
- 700 ml lapte
- 300 ml apă minerală
- 350 gr făină
- 1 praf de sare
- 50 gr zahăr
- 16 ml esență de vanilie( 2 fiole)
- puțin ulei pentru uns tigaia
Pentru budinca de clătite:
- 6 clătite
- Pentru umplutură:
- 750 gr brânză proaspătă de vaci1 ou + 2 albușuri
- 20 gr unt
- 50 gr smântână de consum
- 100 gr stafide mari, aurii
- 1/4 linguriță de sare
- 100 gr zahăr
- 16 ml esență de vanilie
- Pentru topping:
- 200 ml din aluatul de clătite
- 2 gălbenușuri
- 50 gr zahăr
- 2 linguri din compoziția de brânză
- puțin unt pentru uns tava
Mod de preparare
Pregătim mai întâi aluatul de clătite în cel mai clasic mod.
Amestecăm ouăle cu un praf de sare și zahărul până își sporesc volumul. Adăugăm laptele, esența, apoi făina și omogenizăm aluatul. Diluăm aluatul de clătite cu apa minerală. Apa minerală are rolul de a le face mai pufoase.
Lăsăm aluatul să se odihnească 10 minute, apoi coacem clătitele în tigaia antiaderentă, unsă ușor cu ulei. Chiar dacă este antiaderentă și clătitele nu se lipesc, eu ung tigaia pentru că se rumenesc mai frumos clătitele.
Cum pregătim budincă de clătite cu brânză dulce și stafide
După ce se tempereză clătitele, sau mai bine zis, după ce ne potolim pofta cu câteva clătite cu gem sau cu ciocolată, pregătim din restul și o budincă.
Mai întâi, avem grijă să oprim puțin din aluat, pentru a-l turna peste clătitele umplute, în tavă.
Amestecăm brânza dulce cu puțin unt, cu sarea și zahărul. Adăugăm esența și smântâna, apoi 1 ou întreg și două albușuri. Stafidele le hidratăm puțin în apă călduță, apoi le scurgem și le adăugăm în compoziția de umplutură.
Cu această compoziție umplem 6 clătite pe care le așezăm suprapuse, în tava unsă cu unt. Folosim o tavă de cozonac sau de chec.
Aluatul de clătite oprit înl amestecăm cu 2 linguri din compoziția de brânză, puțin zahăr și două gălbenușuri. Îl turnăm deasupra clătitelor și îi facem loc cu o furculiță, să intre și printre clătite.
Coacem budinca de clătite cu brânză și stafide pentru 20-25 de minute, la 200 de grade, sau până se rumenește ușor la suprafață.
Culoarea galbenă este dată de gălbenușuri. Am folosit ouă de la găini crescute natural, la curte.
Lăsăm budinca să se tempereze înainte de a o porționa și servi cu poftă.
Să vă fie de folos!
COMENTARII