Gătește Cartofi gratinați cu cașcaval și șuncă afumată
Timp de preparare
50 min
Nivel
mediu
Porții
8
Ingrediente
- 600 gr cartofi albi
- sare și piper
- boia de ardei
- rozmarin și busuioc, uscate
- 1 căpățână de usturoi
- 3 fire de ceapă verde
- 250 gr cașcaval
- 250 gr șuncă afumată
- 50 gr unt
- 3 ouă
- 3 linguri de smântână acră
Mod de preparare
Mai întâi curățăm cartofii, îi spălăm și îi tăiem rondele. Topim untul, trecem rondelele de cartofi prin el și le așezăm în tavă, pe hârtie de copt. Presărăm condimentele peste ei și adăugăm rondele din căpățâna de usturoi printre cartofi. Punem tava la cuptor pentru 30-35 de minute, la 200 de grade Celsius. Coacem două tăvi de cartofi.
Între timp, amestecăm ouăle cu sare, piper și câte puțin din condimentele enumerate, mai puțin rozmarin. Adăugăm și smântâna și omogenizăm amestecul.
Răzuim cașcavalul, iar șunca afumată o tăiem în cuburi micuțe.
Ungem o formă de copt cu untul topit, rămas de la cartofi.
Când cartofii sunt copți, îi lăsăm să se tempereze 5-6 minute, apoi îi asamblăm în forma de copt. Așezăm un rând de cartofi, îi ungem cu compoziția de ouă și smântână. Presărăm bucăți de șuncă și cașcaval răzuit și continuăm cu alt rând de cartofi. Repetăm straturile până când terminăm ingredientele.
Punem forma de copt la cuptor pentru 12-15 minute, la 200 de grade Celsius.
Servim delicioșii cartofi gratinați cu cașcaval și șuncă afumată, calzi, alături de murături sau salata preferată.
Spor și poftă bună!
COMENTARII