Conserve

Castraveți murați în fâșii, cu saramură fiartă

În plin sezon al conservelor, avem pentru voi o rețetă de castraveți murați în fâșii, cu saramură fiartă. Este o metodă rapidă și gustoasă, care păstrează textura ușor crocantă și le oferă un gust intens.

Este rețeta ideală pentru cei care vor o murătură rapidă, aromată și cu textură crocantă. Spre deosebire de castraveții întregi, cei tăiați în fâșii permit saramurii să pătrundă repede în miez. Aceasta oferă un gust echilibrat și intens încă din primele zile. Este o metodă excelentă pentru castraveții mai mari, curbați sau ușor trecuți, care nu mai sunt perfecți pentru pus întregi la murat.

Saramura fiartă, turnată clocotită peste legume, are un dublu rol. Pe de-o parte sterilizează borcanul și ingredientele, prelungind durata de păstrare, iar pe de altă parte fixează aromele din condimente — usturoiul, mărarul, piperul și hreanul se contopesc într-un parfum irezistibil care se infuzează rapid în castraveți.

Descoperă și o rețetă de castraveți murați felii. Pe aceștia îi putem folosi și ca atare, dar și la foarte multe rețete de salate. Și la această rețetă folosim saramura fierbinte peste castraveți.

Dar găsești pe blog și rețeta clasică de castraveți bulgărești în oțet, pentru iarnă.

Impresii despre rețeta de castraveți murați fâșii

Castraveții astfel murați rămân ușor crocanți, dar au o textură mai delicată decât cei murați natural, în saramură rece. Acest fapt îi fac potriviți atât ca garnitură la preparate din carne sau cartofi, cât și ca gustare de vară, lângă o felie de pâine cu untură sau brânză. Gustul este echilibrat. Oțetul aduce aciditate vibrantă, dar este temperat de zahărul discret și de aroma ierburilor. Usturoiul adaugă o notă picantă ușoară, iar hreanul are și rol de conservant natural, dar și de accent aromatic.

Acești castraveți murați în fâșii sunt gata de gustat în doar 5-7 zile, dar devin și mai gustoși după 2-3 săptămâni de stat în cămară. Sunt o alegere excelentă pentru cei care vor o rețetă de murături fără conservanți artificiali, dar care se prepară rapid și sigur, fără fermentație naturală.

Descoperă și rețeta de castraveți murați la soare. Iar mai jos poți urmări lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de castraveți murați fâșii.

Castraveți murați în fâșii, cu saramură fiartă în borcan

Gătește Castraveți murați în fâșii, cu saramură fiartă

Timp de preparare

30 min

Nivel

ușor

Porții

1

Femeie cu un borcan de castraveți murați fâșii în mâini

Ingrediente

  • Ingrediente (pentru un borcan de 1 litru):
  • 4-5 castraveți potriviți (sau 3 mari)
  • 1 linguriță de sare grunjoasă neiodată
  • 1 linguriță de zahăr
  • 150 ml oțet (de 9%)
  • 500 ml apă
  • 3-4 căței de usturoi
  • 1 crenguță de mărar uscat sau verde
  • 4-5 boabe de piper
  • 2 boabe de ienibahar (opțional)
  • 1 frunză de dafin
  • 1 felie de hrean (sau fâșii, pentru fermitate).

Mod de preparare

Pregătirea castraveților.

Spală bine castraveții și taie-i pe lung în sferturi sau fâșii mai subțiri (de 4-6 mm grosime), în funcție de preferință.

Pune la fundul borcanului: mărarul, usturoiul feliat, hreanul, boabele de piper și ienibaharul, frunza de dafin.

Așază castraveții tăiați în fâșii, cât mai bine strânși, ca să nu se ridice.

Pregătirea saramurii.

Într-o cratiță, pune la fiert apa cu sarea, zahărul și oțetul. Lasă să clocotească 1-2 minute, apoi oprește focul.

Toarnă saramura clocotită peste castraveți, până la buza borcanului.

Pune imediat capacul și închide ermetic.

Dacă dorești să îi păstrezi pentru mai mult timp, poți steriliza borcanul într-o oală cu apă fierbinte, timp de 10-15 minute din momentul în care apa începe să fiarbă.

Lasă borcanul să se răcească lent, învelit într-o pătură sau prosop gros, apoi păstrează-l în cămară.

Sunt buni de consum după 5-7 zile, dar capătă un gust mai intens după 2-3 săptămâni.

Dacă vrei să-i consumi mai rapid, poți pune castraveții mai întâi într-un vas cu toate condimentele și torni compoziția peste ei.

Dacă dorești castraveți mai crocanți, nu-i curăța de coajă și adaugă mai mult hrean.

Poți pune și rondele de morcov sau ardei pentru un plus de culoare și aromă.

Spor și poftă bună!