Gătește Castraveți murați în fâșii, cu saramură fiartă
Timp de preparare
30 min
Nivel
ușor
Porții
1

Ingrediente
- Ingrediente (pentru un borcan de 1 litru):
- 4-5 castraveți potriviți (sau 3 mari)
- 1 linguriță de sare grunjoasă neiodată
- 1 linguriță de zahăr
- 150 ml oțet (de 9%)
- 500 ml apă
- 3-4 căței de usturoi
- 1 crenguță de mărar uscat sau verde
- 4-5 boabe de piper
- 2 boabe de ienibahar (opțional)
- 1 frunză de dafin
- 1 felie de hrean (sau fâșii, pentru fermitate).
Mod de preparare
Pregătirea castraveților.
Spală bine castraveții și taie-i pe lung în sferturi sau fâșii mai subțiri (de 4-6 mm grosime), în funcție de preferință.
Pune la fundul borcanului: mărarul, usturoiul feliat, hreanul, boabele de piper și ienibaharul, frunza de dafin.
Așază castraveții tăiați în fâșii, cât mai bine strânși, ca să nu se ridice.
Pregătirea saramurii.
Într-o cratiță, pune la fiert apa cu sarea, zahărul și oțetul. Lasă să clocotească 1-2 minute, apoi oprește focul.
Toarnă saramura clocotită peste castraveți, până la buza borcanului.
Pune imediat capacul și închide ermetic.
Dacă dorești să îi păstrezi pentru mai mult timp, poți steriliza borcanul într-o oală cu apă fierbinte, timp de 10-15 minute din momentul în care apa începe să fiarbă.
Lasă borcanul să se răcească lent, învelit într-o pătură sau prosop gros, apoi păstrează-l în cămară.
Sunt buni de consum după 5-7 zile, dar capătă un gust mai intens după 2-3 săptămâni.
Dacă vrei să-i consumi mai rapid, poți pune castraveții mai întâi într-un vas cu toate condimentele și torni compoziția peste ei.
Dacă dorești castraveți mai crocanți, nu-i curăța de coajă și adaugă mai mult hrean.
Poți pune și rondele de morcov sau ardei pentru un plus de culoare și aromă.
Spor și poftă bună!
COMENTARII