Dulciuri

Chec cu cocos și căpșuni

În plin sezon al căpșunilor coapte și aromate, avem pentru tine o rețetă delicioasă de chec cu cocos și căpșuni. Este un desert parfumat și pufos, perfect pentru mic dejun, gustare sau o cafea de după-amiază. Textura moale a checului este completată de fulgii de cocos care îi dau un gust exotic. Iar căpșunile adaugă o notă suculentă și ușor acrișoară care echilibrează dulceața.

Checul este unul dintre deserturile copilăriei, cu care ne răsfățau mamele sau bunicile. Există o mulțime de rețete pentru acest desert, mai simple sau mai complexe. Dacă ești în căutarea lor, îți recomandăm să începi cu o rețetă de chec simplu și economic. Este un chec pufos și gustos, cu ingrediente la îndemâna tuturor, preparat, cu doar două ouă.

Iar dacă dorești un chec mai bogat, poți încerca rețeta de chec cu fructe uscate și migdale. Acest chec va avea o textură mai densă pentru a nu migra fructele la baza lui. Aromele fructelor vor fi completate cu vanilie și lămâie pentru o explozie de gusturi.

Poți îmbogăți checurile și cu diferite glazuri. Descoperă aici o rețetă de chec cu ciocolată și glazură de cafea.

Despre rețeta de chec cu cocos și căpșuni

Checul cu cocos și căpșuni este genul de desert care pare simplu, dar reușește să surprindă prin rafinamentul gustului și al texturilor. Fiecare felie îmbină o frăgezime delicată, dată de iaurt și ulei. Are miezul ușor umed și parfumat în care se întrepătrund două arome: dulceața tropicală a fulgilor de cocos și prospețimea ușor acrișoară a căpșunilor coapte.

Textura este moale, dar ușor densă, aproape ca o prăjitură-pandișpan îmbogățită, iar fulgii de cocos adaugă un ușor contrast, făcând din fiecare îmbucătură o experiență completă. Căpșunile din interior devin aproape confiate în timpul coacerii, eliberând suc și parfum, dar fără să înmoaie aluatul. Iar cele de la suprafață, ușor rumenite, oferă un decor rustic, apetisant.

Este un chec care se potrivește de minune servit alături de o limonadă rece, un ceai de plante sau o cafea cu lapte – perfect pentru mic dejunuri lente, gustări de vară sau picnicuri la umbră.

Descoperă mai jos lista completă de ingrediente și modul de preparare pas cu pas pentru rețeta de chec cu cocos și căpșuni.

Chec cu cocos și căpșuni feliat și un bol cu căpșuni

Gătește Chec cu cocos și căpșuni

Timp de preparare

45 min

Nivel

mediu

Porții

16

Chec cu cocos și căpșuni feliat și un bol cu căpșuni

Ingrediente

  • 3 ouă mari
  • 150 g zahăr
  • 100 ml ulei (ideal ulei de cocos, dar merge și de floarea-soarelui)
  • 200 g iaurt cremos (sau lapte bătut/chefir)
  • 1 linguriță extract de vanilie
  • 200 g făină albă
  • 1 pliculeț praf de copt (10 g)
  • 50 g fulgi de cocos
  • 200 g căpșuni proaspete, tăiate pe jumătate
  • 1 lingură făină (pentru căpșuni)
  • 1 praf de sare.

Mod de preparare

Primul pas constă în pregătirea căpșunilor.

Spală-le bine, îndepărtează codițele și taie căpșunile în jumătăți (sau sferturi, dacă sunt mari). Usucă-le pe un prosop absorbant, apoi tăvălește-le printr-o lingură de făină – acest pas simplu le împiedică să se lase la fundul formei în timpul coacerii și previne înmuierea aluatului.

Pentru prepararea aluatului de chec cu cocos și căpșuni bate ouăle întregi cu zahărul și un praf de sare până devin deschise la culoare și spumoase. Adaugă uleiul în fir subțire, apoi iaurtul și vanilia. Amestecă până la omogenizare.

Separat, combină făina cu praful de copt și fulgii de cocos. Încorporează-le treptat în compoziția umedă, folosind o spatulă sau tel. Vei obține un aluat gros, dar curgător, catifelat și ușor parfumat de la cocos.

Încorporează ¾ din căpșunile date prin făină în aluat cu mișcări ușoare, ca să nu se strivească.

Toarnă aluatul într-o tavă de chec tapetată cu hârtie de copt sau unsă cu unt și făină. Presară deasupra căpșunile rămase – ele vor deveni un decor apetisant, puțin caramelizat în cuptor.

Coace deliciosul chec cu cocos și căpșuni în cuptorul preîncălzit la 175°C, timp de 40-45 minute, sau până când trece testul cu scobitoarea (aceasta trebuie să iasă curată din mijlocul checului).

Lasă checul să se răcească complet în formă. După ce s-a răcit, îl poți pudra cu zahăr sau presăra cu fulgi de cocos. Pentru un aspect mai festiv, adaugă câteva felii proaspete de căpșuni înainte de servire.

Checul poate fi servit feliat ușor călduț, cu iaurt grecesc sau mascarpone și căpșuni proaspete. Este delicios și cu o lingură de frișcă bătută cu zahăr vanilat, pentru un desert elegant.

În varianta simplă, e perfect pentru a fi luat în pachet sau picnic.

Dacă vrei să adaptezi rețeta poți înlocui căpșunile cu zmeură, afine sau un amestec de fructe de pădure.

Pentru o variantă mai umedă, adaugă o lingură de smântână grasă în compoziție.

Dacă preferi o notă mai exotică, poți adăuga puțină coajă rasă de lime sau rom alb în aluat.

Spor și poftă bună!