Gătește Chec cu cocos și căpșuni
Timp de preparare
45 min
Nivel
mediu
Porții
16

Ingrediente
- 3 ouă mari
- 150 g zahăr
- 100 ml ulei (ideal ulei de cocos, dar merge și de floarea-soarelui)
- 200 g iaurt cremos (sau lapte bătut/chefir)
- 1 linguriță extract de vanilie
- 200 g făină albă
- 1 pliculeț praf de copt (10 g)
- 50 g fulgi de cocos
- 200 g căpșuni proaspete, tăiate pe jumătate
- 1 lingură făină (pentru căpșuni)
- 1 praf de sare.
Mod de preparare
Primul pas constă în pregătirea căpșunilor.
Spală-le bine, îndepărtează codițele și taie căpșunile în jumătăți (sau sferturi, dacă sunt mari). Usucă-le pe un prosop absorbant, apoi tăvălește-le printr-o lingură de făină – acest pas simplu le împiedică să se lase la fundul formei în timpul coacerii și previne înmuierea aluatului.
Pentru prepararea aluatului de chec cu cocos și căpșuni bate ouăle întregi cu zahărul și un praf de sare până devin deschise la culoare și spumoase. Adaugă uleiul în fir subțire, apoi iaurtul și vanilia. Amestecă până la omogenizare.
Separat, combină făina cu praful de copt și fulgii de cocos. Încorporează-le treptat în compoziția umedă, folosind o spatulă sau tel. Vei obține un aluat gros, dar curgător, catifelat și ușor parfumat de la cocos.
Încorporează ¾ din căpșunile date prin făină în aluat cu mișcări ușoare, ca să nu se strivească.
Toarnă aluatul într-o tavă de chec tapetată cu hârtie de copt sau unsă cu unt și făină. Presară deasupra căpșunile rămase – ele vor deveni un decor apetisant, puțin caramelizat în cuptor.
Coace deliciosul chec cu cocos și căpșuni în cuptorul preîncălzit la 175°C, timp de 40-45 minute, sau până când trece testul cu scobitoarea (aceasta trebuie să iasă curată din mijlocul checului).
Lasă checul să se răcească complet în formă. După ce s-a răcit, îl poți pudra cu zahăr sau presăra cu fulgi de cocos. Pentru un aspect mai festiv, adaugă câteva felii proaspete de căpșuni înainte de servire.
Checul poate fi servit feliat ușor călduț, cu iaurt grecesc sau mascarpone și căpșuni proaspete. Este delicios și cu o lingură de frișcă bătută cu zahăr vanilat, pentru un desert elegant.
În varianta simplă, e perfect pentru a fi luat în pachet sau picnic.
Dacă vrei să adaptezi rețeta poți înlocui căpșunile cu zmeură, afine sau un amestec de fructe de pădure.
Pentru o variantă mai umedă, adaugă o lingură de smântână grasă în compoziție.
Dacă preferi o notă mai exotică, poți adăuga puțină coajă rasă de lime sau rom alb în aluat.
Spor și poftă bună!
COMENTARII