Tarte / Cheesecake

Cheesecake cu mac și caise proaspete

Acest cheesecake cu mac și caise proaspete este un desert elegant și sofisticat, care combină texturi și arome contrastante într-un mod delicios. Este un desert perfect pentru o ocazie specială sau pentru a impresiona oaspeții.

Ne plac deserturile cu caise și cum, încă este sezonul lor, nu ezităm să le folosim în rețete. Le folosim atât proaspete cât și din compot sau transformate în gem sau dulceață. Caisele oferă deserturilor gust ușor acrișor și o culoare deosebită.

Una dintre rețetele de desert cu caise foarte îndrăgite de pe blog este rețeta de tort din ruladă cu jeleu de caise. Este o rețetă ideală pentru un weekend de vară în familie, pentru o zi aniversară, sau o ocazie specială. Rețeta nu este deloc complicată, iar lista de ingrediente este simplă. Cât despre aspect, îi va cuceri instant pe cei ce se vor delecta cu așa desert de vară, minunat.

Iar una dintre prăjiturile mai interesante cu caise o puteți descoperi la rețeta de prăjitură Valurile Dunării cu caise proaspete. Este o adaptare a clasicei prăjituri din bucătăria austriacă, preparată în mod tradițional cu vișine.  Este foarte gustoasă și în varianta cu caise, este aromată, ușor acrișoară și spectaculoasă.

Despre rețeta de cheesecake cu mac și caise proaspete

Rețeta de cheesecake are la bază un strat de aluat fraged, urmat de o cremă de mac, o cremă fină de brânză, iar deasupra, jumătăți de caise proaspete. Toate elementele se adaugă în tavă înainte de coacere. Feliile de caise adaugă un contrast plăcut de gusturi și texturi, completând perfect cremozitatea brânzei și aroma intensă a macului.

Cheesecake-ul se servește rece, simplu sau cu un topping suplimentar de sos de fructe.

Mai găsiți pe blog și alte rețete de deserturi cu caise, de unde vă puteți inspira.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

Vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

Ne mai puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de cheesecake cu mac și caise proaspete.

Cheesecake cu mac și caise proaspete porționat pe platou și o porție pe farfurie, alături de două cești de cafea și caise proaspete

Gătește Cheesecake cu mac și caise proaspete

Timp de preparare

60 min

Nivel

mediu

Porții

12

Cheesecake cu mac și caise proaspete porționat pe platou, alături de un bol cu caise și două cești de cafea

Ingrediente

  • Pentru aluatul fraged:
  • 200 g făină
  • 100 g unt rece, tăiat cubulețe
  • 50 g zahăr pudră
  • 1 ou
  • 1 praf de sare
  • 1 linguriță extract de vanilie (opțional)
  • Pentru crema de mac:
  • 150 g semințe de mac
  • 250 ml lapte
  • 50 g zahăr
  • 1 lingură de griș
  • Pentru crema de brânză:
  • 500 g brânză de vaci cremoasă (sau cream cheese)
  • 150 g zahăr
  • 3 ouă
  • 200 g smântână pentru frișcă
  • 1 linguriță extract de vanilie
  • Coaja rasă de la 1 lămâie (opțional)
  • Pentru decor:
  • 250 g caise proaspete, tăiate în jumătăți.

Mod de preparare

Primul pas constă în pregătirea aluatului fraged.

Într-un bol mare, amestecați făina cu sarea și zahărul pudră. Adăugați untul rece și amestecați cu degetele sau cu un blender pentru patiserie, până obțineți o consistență nisipoasă.

Adăugați oul și extractul de vanilie, apoi amestecați până când aluatul se leagă.

Formați o bilă din aluat, înfășurați-o în folie alimentară și lăsați-o la frigider pentru 30 de minute.

Între timp, pregătiți crema de mac

Într-o cratiță mică, aduceți laptele la fierbere.

Adăugați semințele de mac măcinate și fierbeți la foc mic timp de 5 minute, amestecând constant.

Adăugați zahărul și grișul, continuând să amestecați până când compoziția se îngroașă. Lăsați să se răcească.

Pregătiți crema de brânză pentru cheesecake cu mac și caise proaspete

Într-un bol mare, amestecați brânza de vaci cu zahărul, până când devine cremoasă. Adăugați ouăle, unul câte unul, amestecând bine după fiecare.

Adăugați smântâna pentru frișcă, vanilia și coaja de lămâie, amestecând până la omogenizare.

Montarea și coacerea cheesecake-ului

Preîncălziți cuptorul la 180°C.

Întindeți aluatul fraged pe  masa de lucru într-o foaie circulară. Apoi transferați-l într-o tavă rotundă cu diametrul de 24 cm, îmbrăcând cu el atât baza tăvii cât și pereții laterali. Ungeți tava cu puțin unt.

Întindeți uniform crema de mac peste aluatul fraged. Turnați deasupra crema de brânză și nivelați. Peste cremă așezați jumătăți de caise cu partea decupată în jos.

Coaceți deliciosul cheesecake cu mac și caise proaspete în cuptorul preîncălzit pentru 50-60 de minute, până când marginile sunt ferme, dar mijlocul este încă ușor moale.

Lăsați-l să se răcească complet în tavă, apoi transferați-o la frigider pentru cel puțin 4 ore, sau peste noapte, pentru a se întări.

Porționați-l frumos și răsfățați-i pe cei dragi cu așa desert savuros.

Spor și poftă bună!