Dulciuri

Clătite tiramisu. Desert simplu și delicios.

Foarte încântați au fost ai mei de aceste Clătite tiramisu, cu care i-am delectat în weekend și pe care vi le recomand cu toată încrederea.

Ingrediente

 

  • Pentru clătite (10-12 bucăți):
  • 2 ouă
  • 250 ml lapte
  • 100 ml apă minerală carbogazoasă
  • 150 g făină
  • 1 lingură cacao neîndulcită
  • 1 lingură zahăr
  • 1 lingură ulei sau unt topit
  • Un praf de sare
  • Esență de vanilie (opțional)
  • Pentru cremă:
  • 250 g mascarpone
  • 200 ml smântână pentru frișcă (rece)
  • 2 gălbenușuri
  • 70 g zahăr pudră
  • 1 linguriță extract de vanilie
  • 1 lingură lichior Amaretto (sau rom/coniac, opțional)
  • Pentru însiroparea pișcoturilor:
  • 100 ml cafea espresso tare, răcită
  • 1 lingură zahăr
  • 1 lingură lichior Amaretto (opțional)
  • 8–10 pișcoturi (tip Savoiardi)

Mod de preparare pentru clătite Tiramisu

Chiar dacă desertul conține mai multe elemente modul de preparare este foarte simplu și destul de rapid.

  1. Prepararea clătitelor

Într-un bol, bate ouăle cu zahărul și sarea.

Adaugă laptele, făina cernută și cacaua, apoi amestecă până obții o compoziție omogenă.

Încorporează apa minerală și uleiul sau untul topit.

Lasă aluatul să se odihnească 15 minute.

Coace clătitele într-o tigaie antiaderentă, pe ambele părți, până devin ușor elastice și rumen-brune.

Clătitele de cacao trebuie să fie fine, dar suficient de elastice pentru a fi rulate.

  1. Prepararea cremei pentru clătite Tiramisu

Mixează gălbenușurile cu zahărul pudră până se albesc și devin cremoase.

Adaugă mascarponele și amestecă ușor până se omogenizează.

Separat, bate frișca până devine fermă, apoi încorporeaz-o în crema de mascarpone cu mișcări delicate.

Adaugă vanilia și, opțional, lichiorul Amaretto. Rezultă o cremă fină, aerată, stabilă și parfumată.

  1. Pregătirea pișcoturilor

Amestecă cafeaua cu zahărul și lichiorul.

Înmoaie rapid fiecare pișcot în cafea (doar 1-2 secunde, să nu se înmoaie prea tare).

Pișcoturile trebuie să rămână ușor ferme, pentru a-și păstra forma în interiorul clătitei.

  1. Asamblare clătite Tiramisu

Pe o clătită răcită, întinde un strat uniform de cremă de mascarpone.

Așază un pișcot însiropat la un capăt și rulează strâns clătita, astfel încât pișcotul să rămână pe mijloc.

Procedează la fel cu toate clătitele.

Pune rulourile într-un platou și acoperă-le cu folie alimentară.

Lasă-le la frigider pentru 4–6 ore (ideal peste noapte).

  1. Servire și prezentare

Taie rulourile oblic, pentru un aspect elegant.

Presară puțină cacao deasupra sau adaugă o dungă fină de sos de ciocolată.

Servește desertul rece, alături de o ceașcă de cafea sau ceai.