Gătește Conopidă întreagă la cuptor
Timp de preparare
60 min
Nivel
ușor
Porții
8
Ingrediente
- 1 conopidă de mărime medie
- apă și oțet pentru curățat conopida
- 50 gr de unt topit
- 1 lingură cu suc de lămâie
- 3 căței de usturoi
- 1/2 linguriță cu pudră de ghimbir
- 1 lingură de zahăr pudră
- 1/2 linguriță cu boia de ardei dulce
- sare și piper, proaspăt măcinate
- pătrunjel proaspăt
Mod de preparare
Începem cu pregătirea conopidei care necesită curățare de frunze și de cotor și spălare în apă rece. Apoi punem conopida într-un vas cu apă rece și 2 linguri de oțet pentru 10 minute. Apoi o mai clătim cu apă rece și o lăsăm la scurs. Oțetul va acționa prin degajarea acidității sale și va omorî insectele ascunse în buchetele de conopidă.
Între timp pornim cuptorul la 200 de grade Celsius și pregătim sosul cu care vom unge conopida.
Curățăm usturoiul și îl pisăm cu sare grunjoasă. Topim untul, îl lăsăm la temperat apoi îl amestecăm cu usturoiul pisat, pudra de ghimbir, zahărul pudră și toate celelalte condimente. Amestecăm bine, apoi adăugăm și sucul de lămâie. Dacă vă întrebați de ce adăugăm și zahăr, acesta va neutraliza gustul acru lăsat de oțet, dar și de sucul de lămâie. Sucul de lămâie este important pentru a împiedica oxidarea conopidei și, în același timp, o ajută să se pătrundă mai bine.
Așezăm conopida în tavă, pe o foaie de hârtie de copt. O ungem pe toată suprafața cu sosul pregătit. Înfășurăm bine conopida cu hârtia de copt și o dăm la cuptor pentru o oră. Dacă dorim să scurtăm din timpul de coacere acoperim conopida peste hârtia de copt și cu folie de aluminiu.
Cu 10 minute înainte de expirarea timpului de coacere, desfacem conopida din hârtia de copt și o lăsăm să se rumenească frumos.
O servim decorată cu pătrunjel verde și sosurile preferate.
Spor și poftă bună!
COMENTARII