Aluaturi dulci

Covrigi cu susan. Reteta usoara

Rasfoind vechiul meu caiet de prajituri, am dat peste reteta de covrigi cu susan, o reteta usoara, cu ingrediente simple si la indemana tuturor. Nu-i mai facusem de mult timp si am mancat cu mare pofta vreo doi,calzi,alaturi de  cana de lapte cald cu cacao, asa cum ne facea mama in copilarie.

Daca va plac covrigii de casa,va invit sa-i incercati,sunt atat de gustosi,pufosi si plini de seminte delicioase.

 

Ingrediente:

 

  • Aluat
  • 600 g faina tip 00
  • 300 ml lapte
  • 20 g drojdie
  • 3 linguri de zahar
  • 1 lingurita rasa de sare
  • 80 g unt
  • Pentru decor
  • 1 ou
  • seminte de susan

 

Mod de preparare pentru reteta de covrigi cu susan:

 

Intr-un bol cernem faina,facem o gropita in mijlocul ei si punem drojdia amestecata cu o lingura de zahar si 3-4 linguri de lapte cald (din cantitatile date). Acoperim cu un strat fin de faina si lasam deoparte 10 minute pana apar bule de aer deasupra.

Intre timp topim untul,incalzim laptele si-l amestecam cu cele doua linguri de zahar ramase. Punem si untul peste lapte si turnam peste faina amestecul. Atentie insa sa nu fie fierbinte. Adaugam  sarea si framantam pana obtinem un aluat nu foarte moale si nelipicios.

Nu necesita multa framantare, doar cat sa se omogenizeze bine aluatul. Daca este prea moale, mai puteti adauga 1-2 linguri de faina.

Acoperim bolul,il punem intr-un loc caldut si ferit de curenti de aer in jur de 40 de minute. Alautul trebuie sa-si dubleze volumul .

Apoi imprtim aluatul in 14 bucati a cate 70-75 g una.Din fiecare bucata intindem un jnur de 55 cm pe care il impletim ca in imaginile de mai jos.

covrigi cu susan.1 jpg

Asezam covrigii intr-o tava acoperita cu hartie de copt si-i mai lasam 30 de minute la crescut.Apoi ii ungem cu ou batut si presaram seminte de susan din belsug.

covrigi cu susan.2jpg

Coacem covrigii 20-20 de minute la 180°C pna se rumenesc frumos deasupra.

Daca va plac mai dulci ii puteti unge cu miere deasupra cat inca sunt calzi.Dupa ce s-au racit complet pastrati-i intr-o punga de plastic.

Sunt absolut deliciosi si va invit sa-i incercati.

Spor la treaba si pofta buna !

covrigi cu susan

covrigi cu susan

Dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. Însă, rog insistent a se respecta regulamentul grupului! 

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.