Gătește Dulceață de ceapă roșie la borcan
Timp de preparare
60 min
Nivel
mediu
Porții
8
Ingrediente
- 1 kg ceapă roșie
- 100 gr unt cu 82% grăsime
- 50 ml ulei de măsline, sau ulei de floarea soarelui
- 150 ml oțet balsamic
- 200 ml vin roșu
- 250 gr zahăr brut
- 1 lingură sare pentru murături
- 2 foi de dafin
- 1 linguriță de piper mozaic, măcinat
Mod de preparare
Începem prin a curăța ceapa și a o toca în fâșii. dacă sunt prea mari fâșiile, le mai putem tăia pe jumătate.
Punem o tigaie încăpătoare cu uleiul de măsline la încins și topim untul în el. Adăugăm ceapa și o amestecăm până când începe să se pătrundă. Apoi adăugăm zahărul brut și amestecăm intens până când acesta este topit și ceapa este frumos caramelizată.
Adăugăm oțetul balsamic, amestecăm ușor să se dispună uniform în sos, apoi adăugăm vinul roșu. Lăsăm ceapa roșie să fiarbă la foc mic spre mediu, până când se evaporă alcoolul și se reduce sosul. Adăugăm foile de dafin, sarea și piperul proaspăt măcinat. Pentru o aromă mai intensă, putem adăuga și puțin rozmarin.
Sterilizăm borcanele în cuptorul fierbinte și le umplem cu dulceața de ceapă roșie fierbinte. Închidem borcanele cu capacele din dotare și le punem în cuptorul cald, cu focul stins. Le lăsăm acolo până când se răcesc și le putem trece în cămară.
Ideal ar fi să punem dulceața de ceapă roșie în borcane mai micuțe. Atunci când desfacem borcanul, ar fi perfect dacă am consuma toată dulceața. pentru că conține unt, termenul de valabilitate nu va depăși 2-3 zile, la frigider.
COMENTARII