Dulciuri
Galuste cu prune. Desert delicios
Galuste cu prune sau gomboti cu prune, un desert de toamna delicios si apetisant pe care-l refac cu placere in fiecare an cand apar primele prune . Reteta este foarte simpla ,ingredientele la indemana tuturor ,asadar n-aveti niciun motiv sa nu le incercati 🙂 .
Ingrediente:
- Aluat galuste
- 500 g cartofi (5 cartofi medii )
- 140 g faina
- 3 linguri de gris
- 2 oua mici
- un praf de sare
- vanilie (1/2 pliculet de zahar vanilat )
- Umplutura si decor
- 15 prune mici
- scortisoara
- miez de nuca
- 30 g unt
- 120 g pesmet
- 100 g zahar
- scortisoara
Mod de preparare pentru reteta de galuste cu prune:
Mai intai spalam bine cartofii si ii fierbem in coaja pana intra usor furculita in ei .Apoi ii decojim ,ii pasam cu instrumentul de facut piure sau cu un mixer vertical si-i lasam sa se raceasca foarte bine .
Cat se racesc cartofii pregatim decorul .Intr-o tigaie antiaderenta topim untul si prajim in el pesmetul pana devine auriu .Amestecam continuu sa nu se arda iar,cand si-a schimbat culoarea,stingem focul ,adaugam zaharul si o jumatate de lingurita de scortisoara si amestecam bine .
Acum punem o oala cu apa la fiert si continuam cu aluatul de galuste .Peste piureul de cartofi adaugam faina,grisul ,ouale,sarea si vanilia .Amestecam pana se omogenizeaza compozitia si obtinem un aluat lipicios .
Prunele (le-am ales pe cele mai mici pe care le-am gasit ) le-am desfacut si le-am scos samburii iar in mijloc am presarat scortisoara si am pus si miez de nuca.Puteti pune doar jumatati de pruna ,cu scortisoara sau fara,cu zahar ,sau cum preferati .
Cu mainile infainate sau umezite cu apa ,luam bucati din aluat ,formam un disc,punem pruna in interior si inchidem ,formand bile .Eu prefer galustele mari si pun prunele intregi cu nuca si scortisoara in mijloc. Din compozitie am obtinut 15 galuste dolofane .
Cand apa a inceput sa fiarba,adaugam o lingurita rasa de sare si fierbem galustele 4-5 minute din momentul in care au iesit la suprafata .
Apoi le scoatem si le tavalim prin pesmetul prajit amestecat cu zahar si scortioara .
Mancati galustele caldute .Sunt bune si reci ,aluatul este moale ,iar pruna zemoasa si nuca din interior dau galustelor un plus de savoare .Pofta buna !
Dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.
*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. Însă, rog insistent a se respecta regulamentul grupului!
De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.
COMENTARII