Gătește Iahnie de fasole cu bacon afumat
Timp de preparare
60 min
Nivel
mediu
Porții
12

Ingrediente
- 300 g bacon afumat (cuburi sau fâșii)
- 2 cepe mari, tocate mărunt
- 2 morcovi, tăiați cubulețe mici
- 1 rădăcină mică de țelină (aprox. 100 g), cubulețe mici (opțional)
- 4-5 căței de usturoi, tocați fin
- 400 g roșii pasate (sau 250 g pulpă de roșii + 2 linguri pastă de tomate)
- 2 linguri ulei
- 1 linguriță boia dulce
- ½ linguriță cimbru uscat
- ½ linguriță piper măcinat
- pătrunjel proaspăt, pentru servire.
Mod de preparare
Primul pas constă în fierberea boabelor de fasole.
Spală fasolea și las-o la înmuiat în apă rece peste noapte (8-12 ore). A doua zi, scurge apa, clătește boabele și pune-le la fiert în apă curată.
Când începe să fiarbă, schimbă apa o dată sau de două ori pentru a elimina substanțele care dau disconfort digestiv.
Adaugă foile de dafin și boabele de piper și fierbe la foc mic până când fasolea este aproape fiartă, dar boabele își păstrează forma (aprox. 50-60 de minute). Sărează doar spre final, pentru ca fasolea să nu se întărească.
Prepararea sosului cu bacon.
Într-o cratiță mare, încălzește uleiul și prăjește baconul până devine ușor crocant și eliberează grăsime.
Adaugă ceapa și călește-o până devine sticloasă.
Pune morcovii și țelina și lasă-le 5-6 minute să se înmoaie ușor.
Adaugă usturoiul și călește-l doar 30 de secunde, pentru aromă.
Presară boiaua dulce și cimbrul, amestecând rapid pentru a nu se arde.
Toarnă roșiile pasate și pasta de tomate, apoi lasă sosul să fiarbă încet, 10-15 minute, până se îngroașă ușor.
Adaugă fasolea fiartă (scursă de apă, păstrând totuși puțină zeamă) în sosul de bacon și legume.
Toarnă 1-2 polonice din apa în care a fiert fasolea, cât să obții un sos legat, nu foarte gros.
Lasă delicioasa iahnie de fasole cu bacon afumat să fiarbă la foc mic încă 20-25 de minute, amestecând din când în când, până aromele se îmbină perfect și sosul devine cremos.
Gustă și potrivește de sare și piper.
Presară pătrunjel proaspăt tocat.
Servește iahnia fierbinte, cu pâine de casă, lipii sau mămăliguță, alături de ceapă roșie sau murături.
Pentru un gust mai intens, poți adăuga o bucată mică de kaizer afumat sau costiță în timpul fierberii.
Dacă preferi un sos mai dens, pasează cu blenderul câteva linguri de fasole și amestecă piureul în iahnie spre finalul fierberii.
Pentru o notă picantă, adaugă fulgi de chili sau ardei iute tocat.
Spor și poftă bună!
COMENTARII