Mâncăruri cu carne

Iahnie de fasole cu bacon afumat

Această rețetă de iahnie de fasole cu bacon afumat este rețeta unui preparat rustic și sățios, cu un gust intens și reconfortant. Boabele de fasole fierte încet devin cremoase și moi, iar aroma fumurie a baconului pătrunde în întreaga mâncare. Acestea sunt echilibrate de dulceața cepei și a morcovilor și de aciditatea ușoară a roșiilor.

Este o rețetă potrivită pentru zilele reci sau pentru momentele când vrei un preparat consistent, servit simplu, cu pâine proaspătă, murături sau ceapă roșie alături.

Iahnia este un preparat tradițional din bucătăria românească și balcanică. Acesta are la bază fierberea lentă a leguminoaselor sau a altor legume într-un sos aromat, de obicei cu roșii, ceapă și condimente. Este considerată un fel de tocană groasă, bogată și hrănitoare. Este ideală atât ca mâncare de post, cât și ca preparat consistent, atunci când este asociată cu carne afumată, cârnați sau bacon.

Tipuri populare de iahnie

  • Iahnie de fasole – cea mai cunoscută variantă, gătită fie simplă, fie cu bacon, costiță sau cârnați.

  • Iahnie de linte – mai rapidă, cu boabe mici, care fierb repede.

  • Iahnie de năut – populară mai ales în Dobrogea, inspirată din influențele orientale.

  • Iahnie de ciuperci – ideală pentru perioadele de post.

Despre rețeta de iahnie de fasole cu bacon afumat

Această delicioasă mâncare are o textură cremoasă datorită boabelor fierte lent, care absorb aromele bogate ale sosului. Baconul afumat aduce profunzime și o savoare rustică, perfect echilibrată de dulceața legumelor și de aciditatea discretă a roșiilor.

Fiecare lingură oferă un amestec de gust sărat, dulce, ușor afumat și condimentat. Acesta te duce cu gândul la mesele tradiționale pregătite încet, cu răbdare.

Servită fierbinte, cu pâine proaspătă sau ceapă roșie crocantă, această iahnie devine un preparat consistent, aromat și reconfortant.

Tot din categoria rețetelor cu fasole boabe de pe blog mai poți prepara și rețeta de mâncare de fasole boabe, cu legume caramelizate. Este o mâncare gustoasă, mai ales servită cu murăturile preferate.

Pentru sezonul rece îți recomandăm rețeta de zacuscă de fasole boabe cu vinete. Iar mai jos îți oferim lista de ingrediente și pașii necesari preparării rețetei de iahnie de fasole cu bacon afumat.

Iahnie de fasole cu bacon afumat în cratiță neagră cu lingură de lemn

Gătește Iahnie de fasole cu bacon afumat

Timp de preparare

60 min

Nivel

mediu

Porții

12

Iahnie de fasole cu bacon afumat în cratiță neagră cu lingură de lemn și felii de pâine

Ingrediente

  • 300 g bacon afumat (cuburi sau fâșii)
  • 2 cepe mari, tocate mărunt
  • 2 morcovi, tăiați cubulețe mici
  • 1 rădăcină mică de țelină (aprox. 100 g), cubulețe mici (opțional)
  • 4-5 căței de usturoi, tocați fin
  • 400 g roșii pasate (sau 250 g pulpă de roșii + 2 linguri pastă de tomate)
  • 2 linguri ulei
  • 1 linguriță boia dulce
  • ½ linguriță cimbru uscat
  • ½ linguriță piper măcinat
  • pătrunjel proaspăt, pentru servire.

Mod de preparare

Primul pas constă în fierberea boabelor de fasole.

Spală fasolea și las-o la înmuiat în apă rece peste noapte (8-12 ore). A doua zi, scurge apa, clătește boabele și pune-le la fiert în apă curată.

Când începe să fiarbă, schimbă apa o dată sau de două ori pentru a elimina substanțele care dau disconfort digestiv.

Adaugă foile de dafin și boabele de piper și fierbe la foc mic până când fasolea este aproape fiartă, dar boabele își păstrează forma (aprox. 50-60 de minute). Sărează doar spre final, pentru ca fasolea să nu se întărească.

Prepararea sosului cu bacon.

Într-o cratiță mare, încălzește uleiul și prăjește baconul până devine ușor crocant și eliberează grăsime.

Adaugă ceapa și călește-o până devine sticloasă.

Pune morcovii și țelina și lasă-le 5-6 minute să se înmoaie ușor.

Adaugă usturoiul și călește-l doar 30 de secunde, pentru aromă.

Presară boiaua dulce și cimbrul, amestecând rapid pentru a nu se arde.

Toarnă roșiile pasate și pasta de tomate, apoi lasă sosul să fiarbă încet, 10-15 minute, până se îngroașă ușor.

Adaugă fasolea fiartă (scursă de apă, păstrând totuși puțină zeamă) în sosul de bacon și legume.

Toarnă 1-2 polonice din apa în care a fiert fasolea, cât să obții un sos legat, nu foarte gros.

Lasă delicioasa iahnie de fasole cu bacon afumat să fiarbă la foc mic încă 20-25 de minute, amestecând din când în când, până aromele se îmbină perfect și sosul devine cremos.

Gustă și potrivește de sare și piper.

Presară pătrunjel proaspăt tocat.

Servește iahnia fierbinte, cu pâine de casă, lipii sau mămăliguță, alături de ceapă roșie sau murături.

Pentru un gust mai intens, poți adăuga o bucată mică de kaizer afumat sau costiță în timpul fierberii.

Dacă preferi un sos mai dens, pasează cu blenderul câteva linguri de fasole și amestecă piureul în iahnie spre finalul fierberii.

Pentru o notă picantă, adaugă fulgi de chili sau ardei iute tocat.

Spor și poftă bună!