Gătește Legume la borcan în saramură, pentru iarnă
Timp de preparare
35 min
Porții
12
Ingrediente
- fasole păstăi
- mazăre
- dovlecei
- apă
- sare
Mod de preparare
Nu voi da cantități la legume, pentru că acestea chiar nu sunt relevante.
În primul rând trebuie să avem borcane suficiente, din cele mari de 800 gr, sau chiar 1 kg și să ne asigurăm că se înfiletează bine capacele.
Borcanele le vom spăla bine și le vom steriliza.
Apoi ne ocupăm de legume. Dovleceii, dacă nu au coaja tare nu îi decojim, îi tocăm în cuburi. De asemeni, dacă semințele nu sunt mari, mature, nu le îndepărtăm. Este bine să folosim dovlecei cruzi.
Mazărea curățată și alese doar boabele sănătoase, o clătim bine în mai multe ape.
Păstăile de fasole le spălăm bine și le rupem capetele, apoi, dacă sunt lungi, le mai rupem în bucăți mai mici.
Când avem toate legumele pregătite, le punem în borcane, separat.
Umplem cu ele 3/4 din capacitatea borcanelor. Punem în fiecare borcan câte o linguriță de sare pentru murături, de preferință neiodată.
Punem lingurița mai cu vârf. Apoi completăm cu apă până la filetul borcanelor.
Înfiletăm capacele și așezăm borcanele în cratițe, la baza cărora punem câte un ștergar de bucătărie.
Apoi punem apă în cratițe cât să ajungă la filetul borcanelor, sau aproape de acesta.
Punem cratițele cu borcanele la foc și le lăsăm să fiarbă 30 de minute din momentul în care începe apa să fiarbă.
Apoi, stingem focul și lăsăm borcanele în apa fierbinte, din cratițe, până se răcesc definitiv.
Le etichetăm și le trecem în cămară, să ne bucurăm de ele la iarnă.
COMENTARII