Conserve

Legume la borcan în saramură, pentru iarnă

Anul acesta producția de legume de sezon, din grădină a fost satisfăcătoare, așa că ne-am permis să punem legume la borcan în saramură, pentru iarnă.

Este vorba de păstăi de fasole, mazăre și dovlecei. Le-am pus în saramură pentru a le putea folosi mai târziu la salate.

Însă am pus și câte 3-4 pachete la congelator, asta pentru că am avut loc, dar și pentru că am cules legumele în serii.

Despre legumele puse la congelator nu este mare lucru de detaliat. Se opăresc legumele în apă clocotită cu puțină sare, atât cât să fie pătrunse cam 3/4. Trebuie să fie pătrunse, altfel nu mai fierb după decongelare.

Bine, am pus la congelator doar fasole păstăi și mazăre, nu și dovlecei. Dovlecei am pus doar în saramură și am mai preparat un sos din ei.

Ne prind bine iarna legume la borcan în saramură, sau orice fel de conserve, mai ales în perioadele de post.

Iar dacă legumele sunt din grădină, sunt și gustoase și sănătoase.

Vedeți și:

Rețeta Mâncare de mazăre pentru iarnă

Rețeta Tocana de legume cu orez pentru iarna 

* Nu uitați că vă aștept zilnic cu multe rețete, idei noi și multe alte noutăți și pe pagina de facebook 

* De asemenea, va puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel

Iar pe grup veți putea încărca rețetele voastre cu preparate inspirate de pe blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

 

 

 

Legume la borcan în saramură

Gătește Legume la borcan în saramură, pentru iarnă

Timp de preparare

35 min

Porții

12

Legume la borcan în saramură

Ingrediente

  • fasole păstăi
  • mazăre
  • dovlecei
  • apă
  • sare

Mod de preparare

Nu voi da cantități la legume, pentru că acestea chiar nu sunt relevante.

În primul rând trebuie să avem borcane suficiente, din cele mari de 800 gr, sau chiar 1 kg și să ne asigurăm că se înfiletează bine capacele.

Borcanele le vom spăla bine și le vom steriliza.

Apoi ne ocupăm de legume. Dovleceii, dacă nu au coaja tare nu îi decojim, îi tocăm în cuburi. De asemeni, dacă semințele nu sunt mari, mature, nu le îndepărtăm. Este bine să folosim dovlecei cruzi.

Mazărea curățată și alese doar boabele sănătoase, o clătim bine în mai multe ape.

Păstăile de fasole le spălăm bine și le rupem capetele, apoi, dacă sunt lungi, le mai rupem în bucăți mai mici.

Când avem toate legumele pregătite, le punem în borcane, separat.

Umplem cu ele 3/4 din capacitatea borcanelor. Punem în fiecare borcan câte o linguriță de sare pentru murături, de preferință neiodată.

Punem lingurița mai cu vârf. Apoi completăm cu apă până la filetul borcanelor.

Înfiletăm capacele și așezăm borcanele în cratițe, la baza cărora punem câte un ștergar de bucătărie.

Apoi punem apă în cratițe cât să ajungă la filetul borcanelor, sau aproape de acesta.

Punem cratițele cu borcanele la foc și le lăsăm să fiarbă 30 de minute din momentul în care începe apa să fiarbă.

Apoi, stingem focul și lăsăm borcanele în apa fierbinte, din cratițe, până se răcesc definitiv.

Le etichetăm și le trecem în cămară, să ne bucurăm de ele la iarnă.