Gătește Mucenici moldovenești de post
Timp de preparare
35 min
Nivel
mediu
Porții
8
Ingrediente
- Pentru aluat:
- 600 gr făină albă tip 650
- 7 gr drojdie uscată sau 25 gr drojdie proaspătă
- 300 ml apă caldă
- 50 ml ulei de floarea soarelui
- 50 gr zahăr
- 30 gr zahăr vanilinat
- 1/2 linguriță sare
- coaja de la o lămâie răzuită fin
- Pentru sirop:
- 250 ml apă
- 75 gr zahăr
- 8 ml esență de vanilie
- Pentru uns:
- 1 lingură cu miere
- 1 linguriță de sirop
- 150 gr nucă măcinată grosier
Mod de preparare
Pentru a prepara aluatul de post pentru mucenicii moldovenești, începem prin a cerne făina într-un bol încăpător. O cernem de două ori pentru a deveni aerată și o lăsăm să ajungă la temperatura camerei.
Creăm o adâncitură la mijlocul făinii, unde adăugăm drojdia, o lingură zahăr și puțină apă caldă. Amestecăm aceste ingrediente și cu puțină făină și lăsăm maiaua formată să se dezvolte, 10 minute, sau până își dublează volumul.
În restul de apă caldă, dizolvăm sarea, restul de zahăr, adăugăm esența, coaja de lămâie și uleiul. Adăugăm câte puțin din amestecul lichid peste maiaua activată și amestecăm intens adunând la mijloc și făina din bol.
Frământăm un aluat ușor ferm, pe care îl acoperim cu un ștergar și îl lăsăm la loc cald până când își dublează volumul.
Apoi, rupem bucăți din aluat, în număr par, pe care le modelăm în șnururi subțiri și cât mai lungi. Le împletim câte două și formăm mucenicii sub forma cifrei opt, lipind capetele libere, prin presare la jumătatea mucenicilor, dedesubt.
Așezăm mucenicii în tava tapetată cu hârtie de copt și îi mai lăsăm 10 minute să se dezvolte.
În acest timp, pornim cuptorul la 180 de grade.
Coacem mucenicii moldovenești de post pentru 20-25 minute la 180 de grade Celsius.
Apoi îi lăsăm să se tempereze 5-6 minute.
Îi însiropăm cu un sirop ușor fierbinte, preparat prin fierberea apei cu zahărul și adăugarea esenței, după stingerea focului.
Diluăm mierea cu puțin sirop și ungem cu ea mucenicii moldovenești de post, după însiropare. Apoi presărăm nuca măcinată grosier, peste ei.
Sunt delicioși, aromați cât trebuie și ușor dulci.
COMENTARII