Aluaturi dulci

Mucenici moldovenești de post

Pentru că ziua de 9 Martie  va fi în perioada postului anul acesta, o întâmpinăm cu o rețetă de mucenici moldovenești de post. Sunt mucenici împletiți dintr-un aluat simplu ca de pâine, dar aromat și ușor dulce.

Tot din categoria rețetelor de post mai mai găsiți pe blog și rețeta de mucenici umpluți. Mucenicii sunt umpluți cu o compoziție de nuci și cacao, însiropați ulterior și glazurați cu miere și nuci.

Și rețeta tradițională de mucenici fierți, sau mucenici muntenești este tot din categoria celor de post.

Iar pentru cei care nu țin post, găsesc pe blog alte două rețete de mucenici moldovenești.

De obicei în ziua de 9 Martie, ziua sărbătoririi celor 40 de Sfinți Mucenici din Sevastia se împart mucenici moldovenești sau muntenești. Iar dacă ziua este în perioada postului, neapărat mucenicii împărțiți trebuie să fie de post.

Cred că toată lumea știe că pe 9 martie, creștinii comemorează sărbătoarea celor 40 de Mucenici din Sevastia. Dacă doriți să aflați mai multe informații despre semnificația acestei zile, vă invit să le descoperiți AICI.

Cum se prepară rețeta de mucenici moldovenești de post

Aluatul pentru mucenicii de post se prepară foarte simplu, din făină albă cu drojdie și zahăr, apă caldă, ulei și sare. Se adaugă aromele preferate. Aluatul se îndulcește foarte puțin, având în vedere că mucenicii vor fi trampați cu un sirop dulce și aromat.

După coacerea mucenicilor și însiropare, aceștia se glazurează cu miere și se presară din belșug cu nucă. Sunt foarte gustoși și merită preparați.

Dacă și voi adorați să pregătiți în casă aluaturi dulci sau sărate, vă invit să descoperiți pe blog o colecție interesantă de astfel de rețete.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pepagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. Însă, rog insistent a se respecta regulamentul grupului! 

Ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de mucenici moldovenești de post.

Doi mucenici moldovenești de post pe un ștergar rustic

Gătește Mucenici moldovenești de post

Timp de preparare

35 min

Nivel

mediu

Porții

8

Doi mucenici moldovenești de post pe un ștergar rustic

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 600 gr făină albă tip 650
  • 7 gr drojdie uscată sau 25 gr drojdie proaspătă
  • 300 ml apă caldă
  • 50 ml ulei de floarea soarelui
  • 50 gr zahăr
  • 30 gr zahăr vanilinat
  • 1/2 linguriță sare
  • coaja de la o lămâie răzuită fin
  • Pentru sirop:
  • 250 ml apă
  • 75 gr zahăr
  • 8 ml esență de vanilie
  • Pentru uns:
  • 1 lingură cu miere
  • 1 linguriță de sirop
  • 150 gr nucă măcinată grosier

Mod de preparare

Pentru a prepara aluatul de post pentru mucenicii moldovenești, începem prin  a cerne făina într-un bol încăpător. O cernem de două ori pentru a deveni aerată și o lăsăm să ajungă la temperatura camerei.

Creăm o adâncitură la mijlocul făinii, unde adăugăm drojdia, o lingură zahăr și puțină apă caldă. Amestecăm aceste ingrediente și cu puțină făină și lăsăm maiaua formată să se dezvolte, 10 minute, sau până își dublează volumul.

În restul de apă caldă, dizolvăm sarea, restul de zahăr, adăugăm esența, coaja de lămâie și uleiul. Adăugăm câte puțin din amestecul lichid peste maiaua activată și amestecăm intens adunând la mijloc și făina din bol.

Frământăm un aluat ușor ferm, pe care îl acoperim cu un ștergar și îl lăsăm la loc cald până când își dublează volumul.

Apoi, rupem bucăți din aluat, în număr par, pe care le modelăm în șnururi subțiri și cât mai lungi. Le împletim câte două și formăm mucenicii sub forma cifrei opt, lipind capetele libere, prin presare la jumătatea mucenicilor, dedesubt.

Așezăm mucenicii în tava tapetată cu hârtie de copt și îi mai lăsăm 10 minute să se dezvolte.

În acest timp, pornim cuptorul la 180 de grade.

Coacem mucenicii moldovenești de post pentru 20-25 minute la 180 de grade Celsius.

Apoi îi lăsăm să se tempereze 5-6 minute.

Îi însiropăm cu un sirop ușor fierbinte, preparat prin fierberea apei cu zahărul și adăugarea esenței, după stingerea focului.

Diluăm mierea cu puțin sirop și ungem cu ea mucenicii moldovenești de post, după însiropare. Apoi presărăm nuca măcinată grosier, peste ei.

Sunt delicioși, aromați cât trebuie și ușor dulci.