Gătește Pască cu aluat de pandișpan
Timp de preparare
40 min
Nivel
mediu
Porții
12
Ingrediente
- Pentru blat simplu de pandișpan în formă de 24 cm:
- 4 ouă
- 100 gr zahăr
- 100 gr făină
- 1 praf de sare
- 2 lingurițe esență de lămâie
- Pentru umplutură:
- 500 gr mascarpone
- 250 gr brânză proaspătă de vaci
- 5 ouă
- 200 gr zahăr pudră cu aromă de vanilie
- 250 gr smântână grasă
- 125 gr unt cu 82 % grăsime
- coaja de la o lămâie bio
- 2 lingurițe de esență de lămâie
- 30 gr amidon de porumb
- 5 gr praf de copt
- 1 praf de sare
Mod de preparare
Începem cu prepararea aluatului de pandișpan.
Pornim cuptorul la 180 de grade Celsius. Separăm albușurile de gălbenușuri. Presărăm sare peste albușuri și le mixăm spumă. Adăugăm zahărul lingură cu lingură și mixăm albușurile cu zahărul până când bezeaua devine fermă. Apoi încorporăm gălbenușurile, esența și făina, adăugată treptat. Tapetăm tava cu hârtie de copt și întindem jumătate din aluatul de pandișpan în ea. Punem tava la cuptor, la 180 de grade Celsius, pentru 10-12 minute, sau până când blatul de pandișpan se rumenește ușor la suprafață.
Între timp, pregătim compoziția de brânză. Amestecăm mascarponele cu brânza proaspătă, și smântâna grasă. Untul îl amestecăm cu jumătate din cantitatea de zahăr, până devine cremos. Adăugăm unul câte unul gălbenușurile, coaja de lămâie și esența. Încorporăm și amidonul amestecat cu praful de copt.
Albușurile le mixăm cu un praf de sare, apoi cu restul de zahăr. Încorporăm, treptat, bezeaua de albușuri în compoziția de brânză și o omogenizăm bine.
Scoatem tava cu blatul de pandișpan de la cuptor și întindem compoziția de brânză peste el. O nivelăm frumos, iar deasupra, întindem, a doua parte din compoziția pentru blat de pandișpan. Punem tava cu pască cu aluat de pandișpan la cuptor și o coacem la 180 de grade Celsius, pentru 30-35 de minute.
După stingerea focului, mai lăsăm pasca în cuptor 10 minute, cu ușa întredeschisă, pentru a se răci lent.
O scoatem din forma de copt după ce este răcită complet.
Pasca se porționează mai frumos a doua zi. O decorăm cu zahăr pudră.
COMENTARII