Dulciuri

Pască cu aluat de pandișpan

Rețetele de pască sunt atât de versatile încât nu mai știi pentru care să optezi. Una dintre acestea este rețeta de pască cu aluat de pandișpan, foarte simplă și foarte aspectuoasă.

Chiar dacă preferata noastră este pasca fără aluat cu multe stafide și fructe uscate, merită preparată și una simplă. Stafide punem și în cozonac și ulterior în budinca de cozonac. Deci merge de minune o pască simplă, cremoasă și foarte aromată.

Vedeți aici și rețeta de pască fără aluat cu multe stafide! Este delicioasă și frumos colorată cu așa umplutură bogată de stafide și fructe uscate, multicolore.

Citește și: Rețetă de pască dietetică. Pască Dukan

O altă rețetă de pe blog pe care v-o recomand este rețeta de pască cu aluat umplut. Aceasta merită preparată dacă aveți mai mult timp de stat în bucătărie. Va cuceri instant mai ales cu aspectul aluatului umplut.

Dintre rețetele cu cozonac de pe blog vă recomand, în mod deosebit, rețeta de cozonac cu aluat dospit la rece. Dospirea aluatului la rece ne este de mare ajutor atunci când avem multe pregătiri de făcut.

Pregătim aluatul de seara, îl punem într-un vas încăpător, îl acoperim și îl dăm la frigider. A doua zi doar îl mai lăsăm la crescut în tăvi, cât timp ce se încălzește cuptorul.

Cum se prepară rețeta de pască cu aluat de pandișpan

Aluatul de pandișpan este simplu, clasic. Îl preparăm din 3 ouă.

Crema de brânză, simplă, fără stafide sau altă umplutură va fi frumos încadrată de blaturile subțiri de pandișpan. Partea de jos a blatului de pandișpan o vom coace pentru 12 minute, înainte de a adăuga crema de brânză. Partea de deasupra se coace împreună cu umplutura. Metoda de coacere și asamblare este aceeași cu a rețetei de prăjitură cu aluat turnat și brânză. Praful de copt este opțional în crema de brânză, dar va dezvolta frumos pasca în timpul coacerii.

Dacă nu v-ați hotărât ce rețetă de pască să preparați, aruncați o privire pe blog, poate vă încântă una dintre rețete. Tastați cuvântul ”pască” în caseta de căutare pentru a le descoperi.

* Iar dacă vă plac rețetele de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook a blogului. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

De asemeni ne găsiți și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru rețeta de pască cu aluat de pandișpan.

Porție de pască cu aluat de pandișpan

Gătește Pască cu aluat de pandișpan

Timp de preparare

40 min

Nivel

mediu

Porții

12

Pască cu aluat de pandișpan pe platou de servire

Ingrediente

  • Pentru blat simplu de pandișpan în formă de 24 cm:
  • 4 ouă
  • 100 gr zahăr
  • 100 gr făină
  • 1 praf de sare
  • 2 lingurițe esență de lămâie
  • Pentru umplutură:
  • 500 gr mascarpone
  • 250 gr brânză proaspătă de vaci
  • 5 ouă
  • 200 gr zahăr pudră cu aromă de vanilie
  • 250 gr smântână grasă
  • 125 gr unt cu 82 % grăsime
  • coaja de la o lămâie bio
  • 2 lingurițe de esență de lămâie
  • 30 gr amidon de porumb
  • 5 gr praf de copt
  • 1 praf de sare

 

 

Mod de preparare

Începem cu prepararea aluatului de pandișpan.

Pornim cuptorul la 180 de grade Celsius. Separăm albușurile de gălbenușuri. Presărăm sare peste albușuri și le mixăm spumă. Adăugăm zahărul lingură cu lingură și mixăm albușurile cu zahărul până când bezeaua devine fermă. Apoi încorporăm gălbenușurile, esența și făina, adăugată treptat. Tapetăm tava cu hârtie de copt și întindem jumătate din aluatul de pandișpan în ea. Punem tava la cuptor, la 180 de grade Celsius, pentru 10-12 minute, sau până când blatul de pandișpan se rumenește ușor la suprafață.

Între timp, pregătim compoziția de brânză. Amestecăm mascarponele cu brânza proaspătă, și smântâna grasă. Untul îl amestecăm cu jumătate din cantitatea de zahăr, până devine cremos. Adăugăm unul câte unul gălbenușurile, coaja de lămâie și esența. Încorporăm și amidonul amestecat cu praful de copt.

Albușurile le mixăm cu un praf de sare, apoi cu restul de zahăr. Încorporăm, treptat, bezeaua de albușuri în compoziția de brânză și o omogenizăm bine.

Scoatem tava cu blatul de pandișpan de la cuptor și întindem compoziția de brânză peste el. O nivelăm frumos, iar deasupra, întindem, a doua parte din compoziția pentru blat de pandișpan. Punem tava cu pască cu aluat de pandișpan la cuptor și o coacem la 180 de grade Celsius, pentru 30-35 de minute.

După stingerea focului, mai lăsăm pasca în cuptor 10 minute, cu ușa întredeschisă, pentru a se răci lent.

O scoatem din forma de copt după ce este răcită complet.

Pasca se porționează mai frumos a doua zi. O decorăm cu zahăr pudră.