Gătește Piure de cartofi cu ceapă caramelizată
Timp de preparare
30 min
Nivel
ușor
Porții
4
Ingrediente
- Pentru piureul de cartofi:
- 500 gr cartofi albi
- sare și piper
- 2 linguri cu ulei de măsline
- 2 căței de usturoi
- 1 crenguță de rozmarin
- Pentru ceapa caramelizată:
- 300 gr ceapă curățată și tocată
- 1 lingură cu ulei de floarea soarelui
- sare și piper
- 1 lingură zahăr brun
- 2 linguri oțet balsamic
Mod de preparare
Începem cu pregătirea cartofilor pentru piure. Spălăm bine cartofii pe coajă, îi punem într-o oală și îi acoperim bine cu apă rece. Punem oala la foc mediu, iar când apa începe să fiarbă, adăugăm o linguriță de sare.
Între timp, curățăm usturoiul și îl strivim puțin presându-l cu podul palmei. Punem o tigaie cu uleiul de măsline la încins. Adăugăm usturoiul și crenguța de rozmarin. Amestecăm ingredientele din tigaie timp de 2 minute pentru a aromatiza uleiul. Apoi le îndepărtăm.
Când cartofii sunt fierți, îi scurgem, îi trecem prin apă rece și îi curățăm fierbinți. Îi stropim cu uleiul aromat și îi pasăm. Mai adăugăm sare și piper după gust și gata-i piureul.
Pentru a prepara ceapă caramelizată punem o tigaie cu uleiul la încins. Adăugăm ceapa tocată și o amestecăm cu uleiul încins. O lăsăm să se călească atât cât să fie ușor pătrunsă, nu prăjită.
Adăugăm zahărul și amestecăm rapid pentru a se carameliza ceapa uniform. Apoi adăugăm oțetul balsamic și lăsăm ceapa să se prepare în sosul caramel pentru maxim 5 minute. Presărăm sare și piper după gust.
Servim deliciosul piure de cartofi cu ceapă caramelizată, cald, simplu sau alături de salata preferată.
Spor și poftă bună!
COMENTARII