Rețete de post

Plăcintă învârtită cu spanac de post

Pentru că spanacul este primul aliment verde care apare pe piață, nu ezităm să-l includem în diferite preparate gustoase și sănătoase. De data aceasta ne-am gândit la o minunată plăcintă învârtită cu spanac de post. Este gustoasă, este foarte aspectuoasă și sănătoasă.

Dacă nu doriți plăcinta de post, găsiți pe blog o rețetă de plăcintă spirală cu spanac și brânză. Este asemănătoare cu cea de față ca aspect, însă umplutura și aluatul sunt diferite.

Și tot din categoria aperitivelor cu spanac, vă mai recomand de pe blog și rețeta de ruladă de spanac cu cremă de brânză. Este un aperitiv demn de platoul cu aperitive festive. Foaia de ruladă frumos colorată, este asortată armonios cu crema de brânză colorată cu boia de ardei.

Vedeți și rețeta grecească Spanakopita de post!

Consumul de spanac oferă multe beneficii sănătății organismului, prin aportul de vitamine și minerale. Spanacul are un conținut bogat în fier, vitamina A, vitamina K, vitamina B9 și multe altele. Este ideal să-l includem în meniurile noastre, pe tot parcursul anului, dar mai ales primăvara când organismul are nevoie de o cură de vitamine.

Ce conține rețeta de plăcintă învârtită cu spanac de post

Pe lângă ingredientul principal, spanacul, rețeta de plăcintă mai conține ceapă verde și usturoi verde. Acestea sunt ingredientele pentru umplutură, alături de puțin ulei. Aluatul este unul foarte simplu, preparat din apă, făină, sare și mai mult ulei. Este necesară o cantitate mai mare de ulei pentru uns masa de lucru. Astfel aluatul se poate întinde în foaie foarte subțire.

Dacă și voi adorați preparatele cu spanac, vă invit să descoperiți pe blog mai multe rețete. Tastați cuvântul ”spanac” în caseta de căutare pentru a ajunge la ele.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. Însă, rog insistent a se respecta regulamentul grupului! 

Ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de plăcintă învârtită cu spanac de post.

Porție de plăcintă cu spanac pe o farfurie albă

Gătește Plăcintă învârtită cu spanac de post

Timp de preparare

30 min

Nivel

mediu

Porții

8

Plăcintă învârtită cu spanac de post pe un suport de lemn rotund

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 450 gr de făină + 50 gr pentru masa de lucru
  • 250 ml de apă clocotită
  • 1/2 linguriță cu sare
  • 30 ml ulei pentru uns masa
  • Pentru umplutură:
  • 1 kg frunze tinere de spanac
  • 1 legătură de ceapă verde
  • 1 legătură de usturoi verde
  • 1-2 linguri de ulei
  • sare, după gust

Mod de preparare

Începem cu prepararea aluatului.

Cernem făina într-un bol încăpător și presărăm sarea peste ea. Amestecăm bine să se dispună sarea prin toată făina.

Punem apa la fiert, iar când începe să clocotească o adăugăm peste amestecul de făină cu sare. Amestecăm intens cu un tel sau o spatulă până când se omogenizează aluatul.

Lăsăm aluatul să se tempereze puțin, apoi îl răsturnăm pe masa presărată cu făină și îl frământăm până când nu va mai fi lipicios.

Îl modelăm într-un rulou și îl lăsăm la odihnit 10-15 minute.

Cât timp aluatul se temperează pentru a-l frământa, pregătim umplutura.

Tocăm ceapa verde și usturoiul verde și le călim în puțin ulei încins. Nu le lăsăm decât până când își degajă aromele. Adăugăm frunzele de spanac, spălate, scurse bine și tocate în fâșii. Le amestecăm cu ceapa și usturoiul pentru un minut. Presărăm sare și piper și stingem focul. Lăsăm ingredientele să se răcească înainte de a le folosi la umplutură.

Pentru a asambla plăcinta învârtită cu spanac de post mai întâi ungem bine masa de lucru cu ulei. Ungem cu ulei și sucitorul de aluaturi.

Așezăm aluatul pe masa de lucru și îl întindem într-o foaie subțire și mai lungă. Dacă masa nu ne permite o lungime suficientă, împărțim aluatul în două.

Așezăm amestecul de spanac cu ceapă și usturoi la unul din capetele foii de aluat, pe lungime. Rulăm aluatul pornind de la capătul cu umplutura, iar ruloul obținut îl mai rulăm odată sub formă de spirală.

Așezăm spirala în tava cuptorului, pe hârtie de copt.

Coacem delicioasa plăcintă învârtită cu spanac de post pentru 25-30 de minute în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius.

O lăsăm să se tempereze, apoi o putem porționa și savura cu poftă.