Gătește Plăcintă învârtită cu spanac de post
Timp de preparare
30 min
Nivel
mediu
Porții
8
Ingrediente
- Pentru aluat:
- 450 gr de făină + 50 gr pentru masa de lucru
- 250 ml de apă clocotită
- 1/2 linguriță cu sare
- 30 ml ulei pentru uns masa
- Pentru umplutură:
- 1 kg frunze tinere de spanac
- 1 legătură de ceapă verde
- 1 legătură de usturoi verde
- 1-2 linguri de ulei
- sare, după gust
Mod de preparare
Începem cu prepararea aluatului.
Cernem făina într-un bol încăpător și presărăm sarea peste ea. Amestecăm bine să se dispună sarea prin toată făina.
Punem apa la fiert, iar când începe să clocotească o adăugăm peste amestecul de făină cu sare. Amestecăm intens cu un tel sau o spatulă până când se omogenizează aluatul.
Lăsăm aluatul să se tempereze puțin, apoi îl răsturnăm pe masa presărată cu făină și îl frământăm până când nu va mai fi lipicios.
Îl modelăm într-un rulou și îl lăsăm la odihnit 10-15 minute.
Cât timp aluatul se temperează pentru a-l frământa, pregătim umplutura.
Tocăm ceapa verde și usturoiul verde și le călim în puțin ulei încins. Nu le lăsăm decât până când își degajă aromele. Adăugăm frunzele de spanac, spălate, scurse bine și tocate în fâșii. Le amestecăm cu ceapa și usturoiul pentru un minut. Presărăm sare și piper și stingem focul. Lăsăm ingredientele să se răcească înainte de a le folosi la umplutură.
Pentru a asambla plăcinta învârtită cu spanac de post mai întâi ungem bine masa de lucru cu ulei. Ungem cu ulei și sucitorul de aluaturi.
Așezăm aluatul pe masa de lucru și îl întindem într-o foaie subțire și mai lungă. Dacă masa nu ne permite o lungime suficientă, împărțim aluatul în două.
Așezăm amestecul de spanac cu ceapă și usturoi la unul din capetele foii de aluat, pe lungime. Rulăm aluatul pornind de la capătul cu umplutura, iar ruloul obținut îl mai rulăm odată sub formă de spirală.
Așezăm spirala în tava cuptorului, pe hârtie de copt.
Coacem delicioasa plăcintă învârtită cu spanac de post pentru 25-30 de minute în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius.
O lăsăm să se tempereze, apoi o putem porționa și savura cu poftă.
COMENTARII