Dulciuri
Prăjitura combinată cu vișine și caise
Cu blat ușor umed, cu gust dulce-acrișor și multă nucă și cu o delicioasă cremă cu gust de vișine și ciocolată, a ieșit chiar minunată Prăjitura combinată cu vișine și caise!
Pentru că am făcut curat în cămară și am mai găsit un borcan cu gem de caise și unul cu compot de vișine, de anul trecut, le-am combinat în această delicioasă prăjitură.
Cred că vă închipuiți cât de gustoasă și aromată a ieșit!
Din categoria rețetelor de prăjituri cu vișine, vă recomand rețetele:
Iar din categoria rețetelor de prăjituri cu caise vă recomand rețetele:
Rețeta Prăjitura combinată cu vișine și caise – Ingrediente
- Pentru blat de 24/37 cm:
- 6 albușuri
- 125 gr zahăr
- 270 gr gem de caise
- 150 gr făină
- 150 gr nuci măcinate
- 1 praf de sare
- 5 g praf de copt
- Pentru cremă:
- 6 gălbenușuri
- 750 gr compot de vișine fără sâmburi
- 200 gr ciocolată cu lapte
- 100 gr unt cu 82% grăsime
- 30 gr amidon
- 1 praf de sare
- 50 gr zahăr
- Pentru decor:
- 50 gr ciocolată duo, răzuită
Rețeta Prăjitura combinată cu vișine și caise – Mod de preparare
Pregătim blatul cu gem de caise și nuci.
Pornim cuptorul la 180 de grade.
Separăm albușurile de gălbenușuri și dăm deoparte gălbenușurile pe care le folosim la cremă.
Presărăm sare peste albușuri și le mixăm până devin cristaline. Adăugăm, treptat, zahărul, mixând în continuare, până rezultă o bezea fermă. Încorporăm în bezea gemul de caise, folosind o spatulă. Apoi încorporăm nuca măcinată nu foarte fin și făina amestecată cu praful de copt. Tapetăm tava cu hârtie de copt la bază, ungem pereții laterali cu ulei, presărăm făină și întindem compoziția pentru blat în ea. Coacem blatul de prăjitură pentru 35 de minute, la 180 de grade.
Între timp, pregătim crema de vișine cu ciocolată.
Scurgem vișinele de sirop. A rezultat 500 ml sirop.
Frecăm gălbenușurile cu un praf de sare, apoi cu zahărul și le diluăm cu puțin sirop de la vișine. Adăugăm amidonul, omogenizăm și diluăm compoziția cu restul de sirop.
Transferăm vasul pe baie de aburi și fierbem crema până se îngroașă ca o budincă. În alt vas, tot pe baie de aburi, topim ciocolata împreună cu untul. Amestecăm cele două compoziții rezultând o cremă delicioasă pe care o lăsăm la răcit, acoperită cu folie alimentară, să nu prindă crustă. Când este complet rece, introducem mixerul și o mixăm până capătă cremozitate. Adăugăm vișinele, împreună cu siropul care s-a mai scurs de la ele și omogenizăm crema. Crema se va mai dilua ușor de la sirop, dar atât cât trebuie. Întindem crema peste blatul răcit și dăm prăjitura la rece pentru cel puțin 2 ore, înainte de a o secționa.
O decorăm cu ciocolată duo, răzuită, pentru un plus de culoare și gust.
* Nu uitați că vă aștept zilnic și pe pagina de facebook a blogului cu multe rețete, idei noi și multe alte noutăți.
*De asemenea, va puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel,unde veți putea încarca fotografiile voastre cu preparate de pe blog, vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.
COMENTARII