Dulciuri

Prajitura cu fructe uscate. Reteta simpla

Prajitura cu fructe uscate face parte din categoria celor simple dar deosebit de bune, contine un mix bogat de  fructe deshidratate si e perfecta la micul dejun  sau ca o simpla gustare.
Si am pregatit-o cu mare drag pentru  mixtopia.ro, unde am spus si cate ceva despre mine.
Prajitura cu fructe uscate

Ingrediente:

  • 280 g faina
  • 170 g zahar
  • 150 ml lapte
  • 125 g unt
  • 2 oua
  • 1 lingurita praf de copt
  • un praf de sare
  • un plic de zahar vanilat bourbon (sau o esenta de vanilie)
  • 70 g curmale
  • 50 g stafide
  • 50 g merisoare uscate
  • 30 g cirese confiate
  • 20 g fructe de goji

Mod de preparare pentru Reteta de Prajitura cu fructe uscate:

Untul moale il amestecam cu zaharul, adaugam apoi sarea, ouale faina cernuta impreuna cu praful de copt, alternata cu laptele. Omogeizam bine compozitia si incorporam fructele uscate.
Intindem compozitia intr-o tava (22×30), unsa cu unt si tapetata cu faina, sau acoperita cu hartie de copt si coacem 30-35 de minute la 180°C.
Dupa ce s-a racit, putem taia prajitura in diferite forme. Optional putem decora cu ciocolata topita, sos caramel sau diverse glazuri. Este delicioasa oricum!
Spor la treaba si pofta buna!
Prajitura cu fructe uscate

 

Prajitura cu fructe uscate

Dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. Însă, rog insistent a se respecta regulamentul grupului! 

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

 

Mai jos puteti citi interviul pe care l-am dat pentru Mixtopia.ro.

La masa cu Retete fel de fel

Iuliana, cand era mica, avea o sarcina importanta si precisa: sa pregateasca dulciurile pentru vizitele la bunici. Ca o adevarata Scufita, rolul ei vital copilariei s-a transformat intr-o adevarata pasiune. A concretizat-o prin crearea blogului Retete fel de fel, loc unde explica, pas cu pas, cum se prepara diverse bunatati. S-o cunoastem pe Iuliana.
Cine esti si cu ce te ocupi pe langa blog?
Numele meu este Iuliana Florentina Avram si am 37 de ani. Momentan locuiesc cu familia in nordul Italiei .Pe langa blog am un job part time, iar in rest ma ocup de famile si treburile uzuale.
Cateva cuvinte despre blog: cand a aparut, de ce si cum suna viitorul pentru blogul tau?
Blogul meu, “RETETE FEL DE FEL” , a aparut acum doi ani in luna Decembrie, din pasiunea mea pentru gatit si dorinta de a imparti cu ceilalti aceasta pasiune. In trecut, imi aduc aminte ca trimiteam retete la o revista culiara si-apoi pe un site,  tot de profil. Pana la urma am facut pasul cel mare si de ziua mea mi-am facut un cadou de suflet si-am pulblicat prima reteta pe propriul  blog. Viitorul suna bine pentru blogul meu, de obicei nu planific nimic, las totul sa vina de la sine.
Mai tii minte care a fost prima reteta prezentata pe blog?  De ce ai inceput tocmai cu aceea?
Sigur, imi aduc aminte perfect. A fost “prajitura cu mere intregi”, reteta preluata de la matusa mea, care o facea sub forma de tort la diverse ocazii.

Dar care a fost primul preparat la care ai dat gres, asta iti mai aduci aminte?

Mari dezastre nu-mi aduc aminte sa fi combinat, dar au fost mici accidente sau retete care nu mi-au iesit cum trebuia din diferite motive. Dar am invatat ca, pentru o reusita sigura, trebuie respectate tate etapele preparatii unei retete, fara graba si cu mare atentie.

Care e preparatul prezentat pe blog care a facut ravagii in randul cititorilor?

Din statistici, reteta cea mai cautata este “musacaua de cartofi”. Acest lucru ma bucura enorm si sunt tare mandra, deoarece este reteta mamei mele.
Tot tu faci si pozele pentru blog? Daca da, care e ritualul fotografierii, unde pui preparatele la pozat, ai niste trucuri anume pentru sedinta foto?
Da, eu fac pozele preparatelor, dar trebuie sa recunosc ca, din cand in cand ma mai ajuta si fiica mea, Andreea, fiind mare pasionata de fotografie. Trucuri nu am, prefer fotografiile la lumina naturala, pe langa fereste, pe terasa sau chiar in gradina.De asemenea cred ca si accesoriile sunt foarte importante, ajuta mult la obtinerea unei fotografii reusite.
De cat timp gatesti si de cand a inceput pasiunea pentru bucatareala?
Gatesc de mult, cred ca dinainte sa merg la liceu, imi amintesc ca mama imi dadea sarcina de a pregati prajituri pentru bunici, unde mergeam in fiecare week-end. Si nu lipseam niciodata din bucatarie, mai ales la ocazii speciale sau de sarbatori, cand fiecare avea cate ceva de facut. Eram mandra si incantata ca mama ma lasa sa ornez torturile, salata de boeuf sau alte preparate, iar cu pasiunea pentru bucatarie… cred ca m-am nascut cu ea.

Cat de des gatesti? Tot ce gatesti pui si pe blog?

Gatesc destul de des, chiar daca suntem numai trei, prefer sa fac mereu mancare proaspata, iar paine de casa coc de doua trei ori pe saptamana. Nu tot ceea ce gatesc ajunge pe blog, ar fi foarte greu sa tin pasul.
Influente in domeniul gastronomic ai? Daca da, pe cine de la mama pana la bucatari faimosi?
Pentru ca locuiesc de mult timp in Italia, era imposibil sa nu ma indragostesc de cultura lor gastronomica. Aici am invatat ca din cateva ingrediente simple poti prepara cevva usor, delicios si sanatos. Dar imi place si Julia Child, Jamie Oliver iar Gordon Ramsay are un loc aparte in sufletul meu.

In copilarie, ce-ti placea cel mai si cel mai mult sa mananci?

Imi aduc aminte grisul cu lapte pe care il facea mama, punea deasupra zahar caramelizat sau diverse dulceturi, era divin.
Dar acum, ce-ti place cel mai si cel mai mult sa gatesti?
Un loc special il ocupa aluaturile, fie ele dulci sau sarate.
Repede, care e un top 5 al preparatelor preferate pentru un meniu complet pentru o zi?
Un mic dejun care sa contina un suc proaspat de fructe, o felie de paine integrala unsa cu unt, sau un ou fiert, un baton de cereale ca si gustare, pentru pranz o portie bogata de paste cu cu legume si branzeturi iar la cina peste sau carne de pasare la gratar.
Cand vine vorba de specificuri culinare, ce cultura gastronomica iti place cel mai mult si de ce?
Cu siguranta cultura gastonomica italiana. Italia este o tara a diversitatilor, iar bucataria lor a mostenit o mare diversitate de retete. Dar imi place sa-ncerc si  preparate din bucataria altor tari.

Daca ai avea voie toata viata sa mananci un singur preparat, care ar fi acela?

Cred ca pizza, n-as putea sa ma satur niciodata.
De ce crezi ca intra lumea la tine pe blog, ce cauta si ce anume crezi ca le oferi in plus?
Nu stiu daca le ofer ceva in plus, dar cu siguranta fiecare blog are acel ceva al lui.
Daca ar fi sa faci reteta blogului tau, care ar fi ingredientele (de succes si de nelipsit) si modul de preparare prin care ti-ai cuceri degustatorii online?
Reteta ar fi una simpla iar ingredientul principal si de succes ar fi pasiunea.Daca nu pui suflet in ceea ce faci, acest lucru se va simti  imediat.
De final, daca ar fi sa faci o mixtopie pentru o seara perfecta, ce ai manca, ce melodie/ trupa ar fi pe fundal si care e gadget-ul care ti-ar face seara mai usoara inspre perfectiune (inventat deja sau un gadget futurist pe care ti l-ai dori)?
Pentru o seara perfecta  as alege peste sau fructe de mare, alaturi de un pahar cu vin alb, sa-l ascult pe Michael Bublè, iar ca desert o cupa mare de granita, preparata pe loc de un aparat special.