Dulciuri
Prajitura cu mousse de capsuni si ciocolata
Prajitura cu mousse de capsuni si ciocolata este in topul preferintelor mele. Are tot ceea ce vreau de la o prajitura cu capsuni, este delicata, racoritoare, are un gust minunat si un aspect foarte frumos.
Nu este greu de facut, important este sa urmati cu atentie cativa pasi simpli si veti obtine un desert care va satisface si cele mai pretentioase gusturi. Va invit s-o incercati pentru ca au inceput sa apara capsunile dar mai ales pentru ca este absolut grozava.
Va mai recomand si reteta de tort cu mousse de capsuni si ciocolata. Foarte gustos, dar si aspectuos!
Ingrediente:
- Blat
- 8 oua
- 200 g zahar
- 160 g faina
- un praf de sare
- 5 linguri de ulei
- 3 linguri cacao
- Sirop
- 200 ml apa
- 2 linguri de zahar (poate fi si brun )
- o lingura extract sau esenta de vanilie
- Mousse de capsuni
- 500 g capsuni
- 250 ml smantana dulce pentru frisca
- 6-7 linguri de zahar pudra
- 10 g (5 folii ) gelatina
- Glazura
- 250 g ciocolata amaruie
- 50 g unt
- 50 ml lapte
Mod de preparare pentru prajitura cu mousse de capsuni si ciocolata:
Prima data preparam blatul. Separam ouale,albusurile le mixam cu un praf de sare pana incep sa capete consistenta,apoi treptat,adaugam zaharul,mixand continuu.Galbenusurile le amestecam cu uleiul si ,cand albusurile au devenit o bezea tare,le adaugam ,mixand usor.La final incorporam faina cernuta impreuna cu cacaoa .
Acoperim cu hartie de copt o tava de 25×35 cm (sau o ungem cu unt si presaram faina ) si turnam compozitia obtinuta.Ca sa nu se umfle in mijloc in timpul coacerii ,incercati sa nivelati cat mai bine cu o lingura sau spatula de silicon,din mijloc spre margini.
Coacem blatul 35-40 de minute la 180 °C.Pentru siguranta faceti testul cu scobitoarea .
Cat timp se raceste blatul preparam siropul amestecand apa cu zaharul si vanilia pana ce se topesc granulele de zahar.
Cand blatul este complet rece, intepati-l cu o scobitoare din loc in loc si siropati-l.
Preparare mousse de capsuni
Mousse-ul de capsuni se prepara astfel. In primul rand punem gelatina la hidratat in apa rece (daca folositi gelatina granule ,urmati instructiunile dupa pachet ) .Capsunile spalate si scurse bine de apa se mixeaza intr-un blender sau robot impreuna cu zaharul pudra.
Smantana duce pentru frisca o batem cu un mixer de mana pana devine ferma.
Scurgem bine gelatina si o punem o topim la foc mic impreuna cu 6-7 linguri din piureul de capsuni(atentie mare sa nu fiarba ). Apoi,dupa ce s-a racit o incorporam la restul de piure si apoi inglobam si frisca batuta.
Turnam mousse-ul peste blat si punem tava la rece cam o ora pana cand mousse-ul se intareste.
Pentru glazura topim ciocolata impreuna cu laptele si untul la foc mic ,apoi o lasam sa se racoreasca inainte de a o intinde peste mousse.
Punem din nou la frigider pana se intareste si glazura.
De preferat este sa stea peste noapte la rece dar se poate taia si dupa cateva ore.
Vedeti Aici o colectie de retete cu capsuni.
*Pentru a obtine felii perfecte si glazura sa nu se sparga, folositi un cutit cu lama subtire, incalzita in apa fierbinte. Stergeti lama dupa fiecare taietura.
Dupa cum spuneam prajitura cu mousse de capsuni si ciocolata este un deliciu si merita incercata. Se poate prepara si cu piersici,caise,mango,afine sau ce fructe va este pe plac. Pofta buna !
Dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.
*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. Însă, rog insistent a se respecta regulamentul grupului!
De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.
COMENTARII