Dulciuri

Prăjitură cu mousse de ciocolată și de fructe de pădure

Această prăjitură cu mousse de ciocolată și de fructe de pădure este un desert elegant și echilibrat. Este compusă dintr-un blat fraged care susține două mousse-uri fine și contrastante. Unul este intens și foarte cremos și altul este fructat, aerat și ușor acrișor.

Gusturile straturilor din această prăjitură se completează perfect. Aluatul aduce consistență, mousse-ul de ciocolată oferă profunzime și catifelare, iar cel de fructe de pădure aduce prospețime și o notă mai fresh.

Tot din categoria deserturilor cu mousse mai poți încerca de pe blog rețeta de tort cu mousse de zmeură și jeleu de zmeură. Este un desert rafinat, cu straturi delicate și o combinație perfectă între dulce și acrișor. Rețeta este ideală de preparat pentru ocazii speciale. Un astfel de tort oferă o explozie de arome și o prezentare spectaculoasă.

Iar din categoria deserturilor cu ciocolată îți recomandăm rețeta de tartă cu ciocolată și cremă caramel cu migdale. Este un desert sofisticat, cu un strat crocant de aluat fraged, umplutură cremoasă de caramel cu migdale prăjite și o glazură densă de ciocolată.

Descrierea rețetei de prăjitură cu mousse de ciocolată și de fructe de pădure

 Prăjitur a de azi are o bază crocantă și foarte fragedă. Aceasta oferă consistență și un contrast plăcut la texturile moi de deasupra. Mousse-ul de ciocolată este dens, catifelat și intens, dar nu greu, fiind aerat cu frișcă. Deasupra lui vine mousse-ul de fructe de pădure. Acesta este mai ușor, mai viu, cu o aciditate plăcută care reduce din dulceața ciocolatei și adaugă prospețime.

Decorul este tot din mousse de fructe, dar completat cu puțin mascarpone, pentru a fi mai stabil și mai deschis la culoare. Dar poți opta pentru orice decor dorești. Poți folosi ca decor fructe proaspete, ciocolată răzuite, alune, fistic, etc.

Fiecare strat contribuie la echilibrul general: crocant, cremos, fructat, dulce și acrișor în același timp. Este un desert spectaculos vizual și rafinat în gust. Este potrivit pentru ocazii speciale sau zile când vrei un răsfăț elegant.

Descoperă mai jos lista completă de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara și tu rețeta de prăjitură cu mousse de ciocolată și de fructe de pădure.

Porție de prăjitură cu mousse de fructe de pădure și de ciocolată

Gătește Prăjitură cu mousse de ciocolată și de fructe de pădure

Timp de preparare

30 min

Nivel

complex

Porții

16

Prăjitură cu mousse de ciocolată și de fructe de pădure -porții

Ingrediente

  • Aluat fraged de bază:
  • 200 g făină albă
  • 100 g unt rece, tăiat cuburi
  • 1 gălbenuș
  • 50 g zahăr pudră
  • 1-2 linguri apă rece (sau smântână pentru frăgezime)
  • un praf de sare
  • opțional: coajă de lămâie sau vanilie.
  • Mousse de ciocolată:
  • 150 g ciocolată neagră (min. 55% cacao)
  • 200 ml smântână pentru frișcă (35% grăsime)
  • 2 gălbenușuri
  • 1 lingură zahăr pudră
  • 1 linguriță extract de vanilie
  • 1 linguriță gelatină (sau 2 g foi gelatină)
  • 2 linguri apă rece (pentru gelatină)
  • Mousse de fructe de pădure:
  • 200 g fructe de pădure (proaspete sau congelate – zmeură, coacăze, mure, afine)
  • 2 linguri zahăr (sau mai mult, după gust)
  • 200 ml smântână pentru frișcă
  • 1 linguriță extract de vanilie
  • 2 linguri zeamă de lămâie
  • 1,5 linguri gelatină (sau 3 g foi gelatină)
  • 3 linguri apă rece (pentru gelatină).
  • Decor:
  • 1/4 di mousse-ul de fructe
  • 250 g mascarpone.

Mod de preparare

Prepararea aluatului fraged.

Pune făina cu sarea și zahărul pudră într-un bol.

Adaugă untul rece și frământă cu degetele până obții un aspect nisipos.

Adaugă gălbenușul și 1-2 linguri de apă rece sau smântână. Frământă rapid un aluat omogen. Nu insista prea mult, ca să nu iasă tare.

Formează o bilă, învelește în folie și lasă 30 de minute la frigider.

Întinde aluatul într-o foaie subțire și așază-l într-o tavă tapetată (inclusiv pe margini, dacă folosești formă de tartă). Înțeapă cu furculița.

Coace 15–20 min la 180°C, până devine auriu. Lasă-l să se răcească complet în tavă.

Preparare mousse de ciocolată.

Hidratează gelatina cu apă rece. Las-o 5-10 minute.

Topește ciocolata la bain-marie sau la microunde, apoi las-o să se răcorească ușor.

Bate gălbenușurile cu zahărul până devin cremoase.

Încorporează ciocolata topită, apoi gelatina hidratată (dizolvată ușor pe foc sau la microunde).

Separat, bate frișca până devine fermă.

Încorporează frișca în amestecul de ciocolată, cu mișcări largi, pentru o textură aerată.

Toarnă mousse-ul peste blatul fraged răcit. Dă la frigider 30-40 min să se întărească.

preparare mousse de fructe de pădure.

Pasează fructele (proaspete sau decongelate) și trece-le prin sită pentru a elimina sâmburii.

Încălzește ușor piureul împreună cu zahărul și zeama de lămâie. Nu fierbe!

Hidratează gelatina în apă, apoi topește-o și încorporeaz-o în piureul cald.

Lasă crema de fructe să se răcească până ajunge la temperatura camerei.

Bate frișca spumă, apoi adaug-o în piureul răcit, amestecând ușor cu spatula. Pune deoparte 1/4 din mousse iar restul întinde-l peste mousse-ul de ciocolată deja întărit.

Nivelează mousse-ul de fructe cu o spatulă.

Dă prăjitura la rece pentru cel puțin 4-5 ore (ideal peste noapte).

La servire, decorează cu mousse-ul de fructe amestecat cu mascarpone. Opțional, poți adăuga și frunze de mentă.

Spor și poftă bună.