Gătește Prăjitură cu mousse de ciocolată și de fructe de pădure
Timp de preparare
30 min
Nivel
complex
Porții
16

Ingrediente
- Aluat fraged de bază:
- 200 g făină albă
- 100 g unt rece, tăiat cuburi
- 1 gălbenuș
- 50 g zahăr pudră
- 1-2 linguri apă rece (sau smântână pentru frăgezime)
- un praf de sare
- opțional: coajă de lămâie sau vanilie.
- Mousse de ciocolată:
- 150 g ciocolată neagră (min. 55% cacao)
- 200 ml smântână pentru frișcă (35% grăsime)
- 2 gălbenușuri
- 1 lingură zahăr pudră
- 1 linguriță extract de vanilie
- 1 linguriță gelatină (sau 2 g foi gelatină)
- 2 linguri apă rece (pentru gelatină)
- Mousse de fructe de pădure:
- 200 g fructe de pădure (proaspete sau congelate – zmeură, coacăze, mure, afine)
- 2 linguri zahăr (sau mai mult, după gust)
- 200 ml smântână pentru frișcă
- 1 linguriță extract de vanilie
- 2 linguri zeamă de lămâie
- 1,5 linguri gelatină (sau 3 g foi gelatină)
- 3 linguri apă rece (pentru gelatină).
- Decor:
- 1/4 di mousse-ul de fructe
- 250 g mascarpone.
Mod de preparare
Prepararea aluatului fraged.
Pune făina cu sarea și zahărul pudră într-un bol.
Adaugă untul rece și frământă cu degetele până obții un aspect nisipos.
Adaugă gălbenușul și 1-2 linguri de apă rece sau smântână. Frământă rapid un aluat omogen. Nu insista prea mult, ca să nu iasă tare.
Formează o bilă, învelește în folie și lasă 30 de minute la frigider.
Întinde aluatul într-o foaie subțire și așază-l într-o tavă tapetată (inclusiv pe margini, dacă folosești formă de tartă). Înțeapă cu furculița.
Coace 15–20 min la 180°C, până devine auriu. Lasă-l să se răcească complet în tavă.
Preparare mousse de ciocolată.
Hidratează gelatina cu apă rece. Las-o 5-10 minute.
Topește ciocolata la bain-marie sau la microunde, apoi las-o să se răcorească ușor.
Bate gălbenușurile cu zahărul până devin cremoase.
Încorporează ciocolata topită, apoi gelatina hidratată (dizolvată ușor pe foc sau la microunde).
Separat, bate frișca până devine fermă.
Încorporează frișca în amestecul de ciocolată, cu mișcări largi, pentru o textură aerată.
Toarnă mousse-ul peste blatul fraged răcit. Dă la frigider 30-40 min să se întărească.
preparare mousse de fructe de pădure.
Pasează fructele (proaspete sau decongelate) și trece-le prin sită pentru a elimina sâmburii.
Încălzește ușor piureul împreună cu zahărul și zeama de lămâie. Nu fierbe!
Hidratează gelatina în apă, apoi topește-o și încorporeaz-o în piureul cald.
Lasă crema de fructe să se răcească până ajunge la temperatura camerei.
Bate frișca spumă, apoi adaug-o în piureul răcit, amestecând ușor cu spatula. Pune deoparte 1/4 din mousse iar restul întinde-l peste mousse-ul de ciocolată deja întărit.
Nivelează mousse-ul de fructe cu o spatulă.
Dă prăjitura la rece pentru cel puțin 4-5 ore (ideal peste noapte).
La servire, decorează cu mousse-ul de fructe amestecat cu mascarpone. Opțional, poți adăuga și frunze de mentă.
Spor și poftă bună.
COMENTARII