Dulciuri

Prăjitură Duo cu lămâie și vanilie

Pentru că adorăm atât crema de lămâie cât și pe cea de vanilie ne-am gândit că ar fi timpul să le combinăm într-o rețetă de prăjitură Duo cu lămâie și vanilie. Prăjitura este și delicioasă, dar și aspectuoasă, deci cucerește instant atât papilele cât și privirile.

Crema de lămâie ușor acrișoară se combină armonios cu crema de vanilie delicată și aromată. Iar foile sunt preparate pe dosul tăvii.

Vedeți aici și rețeta clasică pentru foi preparate pe dosul tăvii. Sunt foi cu amoniac, coapte pe dosul tăvii, care se frăgezesc rapid după umplerea cu diverse creme. De obicei cremele fierte frăgezesc mai bine foile, pentru că au un procent mai mare de umiditate.

Și mai găsiți pe blog și rețeta pentru foi cu cacao coapte pe dosul tăvii. Și acestea sunt ușor de preparat și se frăgezesc la fel de rapid, în funcție de crema aleasă.

Cum se prepară rețeta de prăjitură Duo cu lămâie și vanilie

 

Foile din rețeta de față sunt cu miere în compoziție, așa cum se prepară pentru prăjitura Albinița.

Cremele se prepară în același mod, dar una cu lămâie și cealaltă cu vanilie. În crema cu lămâie adăugăm și un vârf de linguriță cu turmeric, pentru a intensifica culoarea. Este opțional acest adaos, dar va arăta bine prăjitura cu contrast de culori.

Am mai folosit turmericul pentru a colora aluaturi și în alte rețete. Le descoperiți pe blog tastând cuvântul ”turmeric” în caseta de căutare.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. 

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de prăjitură Duo cu lămâie și vanilie.

Prăjitură cu foi pe dosul tăvii și două creme

Gătește Prăjitură Duo cu lămâie și vanilie

Timp de preparare

40 min

Nivel

mediu

Porții

24

Prăjitură Duo cu lămâie și vanilie porționată pe două farfurii, alături de un borcan cu miere

Ingrediente

  • Pentru două foi de 23/36 cm:
  • 300 gr de făină
  • 100 gr de zahăr
  • 2 linguri de miere
  • 1 linguriță cu bicarbonat de sodiu
  • 50 gr de unt cu 82% grăsime
  • 1 ou
  • 50 ml de lapte
  • 1 praf de sare
  • Pentru crema de lămâie:
  • 4 gălbenușuri de ouă medii
  • sucul și coaja de la 3 lămâi
  • 200 gr de zahăr
  • 500 ml de lapte
  • 100 gr de făină
  • 1 praf de sare
  • 125 gr de unt cu 82% grăsime
  • 5 gr de gelatină
  • 1 vârf de linguriță cu turmeric
  • Pentru crema de vanilie:
  • 4 gălbenușuri
  • 500 ml de  lapte
  • 150 gr de zahăr
  • 100 gr de făină
  • 2 lingurițe cu extract de vanilie
  • 125 gr unt cu 82% grăsime
  • 1 praf de sare
  • 5 gr de gelatină
  • Pentru decor:
  • zahăr pudră cu aromă de vanilie

Mod de preparare

Pentru prepararea celor două foi cu miere, punem într-o crăticioară, pe foc,  untul, mierea și zahărul. Le amestecăm până când zahărul se dizolvă complet. După ce compoziția se mai răcorește puțin, adăugăm făina amestecată cu bicarbonatul de sodiu și sarea, alternând cu laptele și apoi oul.

Frământăm bine aluatul până când devine omogen și nelipicios și îl împărțim în două părți egale.

Întindem două foi subțiri pe care le înțepăm din loc in loc cu furculița. Le coacem pe rând, pe dosul tăvii unsă cu ulei și tapetată cu făină, la 180 grade Celsius pentru 5-7 minute fiecare.

Pentru cele două creme procedăm în mod asemănător, cu diferența că într-o compoziție adăugăm lămâia și turmericul, iar în alta vanilia. Dacă vă este mai simplu, preparați o singură cremă, iar după fierbere împărțiți-o în două și adăugați într-una lămâia, iar în cealaltă vanilia.

Amestecăm, într-un bol, gălbenușurile cu un praf de sare și zahărul. Adăugăm făina și puțin lapte rece și omogenizăm bine compoziția. Restul de lapte se adaugă fierbinte, amestecând intens pentru a nu se forma cocoloașe. Fierbem crema până când capătă consistența unei budinci. Spre final de fierbere adăugăm vanilia respectiv coaja de lămâie și sucul de lămâie + turmericul în cealaltă. După stingerea focului încorporăm în fiecare cremă fierbinte, untul tăiat în bucăți și gelatina hidratată în 2-3 linguri de lapte și diluată. Oprim din cantitatea de lapte și pentru a hidrata gelatina.

Întindem cremele, una peste cealaltă între cele două foi cu miere, coapte pe dosul tăvii.

Punem folie alimentară în tavă, așezăm prima foaie de aluat, întindem uniform crema de lămâie caldă, apoi pe cea de vanilie și așezăm a doua foaie. Acoperim prăjitura cu folie, punem un tocător de lemn peste ea și o lăsăm la rece pentru 6-8 ore, sau de pe o zi pe alta.

Decorăm prăjitura cu zahăr pudră, apoi o putem porționa și servi cu mare poftă, alături de cei dragi.

Această prăjitură Duo cu lămâie și vanilie poate fi opțiunea pentru desertul de weekend, sau pentru un platou cu prăjituri festive.