Gătește Prăjitură Duo cu lămâie și vanilie
Timp de preparare
40 min
Nivel
mediu
Porții
24
Ingrediente
- Pentru două foi de 23/36 cm:
- 300 gr de făină
- 100 gr de zahăr
- 2 linguri de miere
- 1 linguriță cu bicarbonat de sodiu
- 50 gr de unt cu 82% grăsime
- 1 ou
- 50 ml de lapte
- 1 praf de sare
- Pentru crema de lămâie:
- 4 gălbenușuri de ouă medii
- sucul și coaja de la 3 lămâi
- 200 gr de zahăr
- 500 ml de lapte
- 100 gr de făină
- 1 praf de sare
- 125 gr de unt cu 82% grăsime
- 5 gr de gelatină
- 1 vârf de linguriță cu turmeric
- Pentru crema de vanilie:
- 4 gălbenușuri
- 500 ml de lapte
- 150 gr de zahăr
- 100 gr de făină
- 2 lingurițe cu extract de vanilie
- 125 gr unt cu 82% grăsime
- 1 praf de sare
- 5 gr de gelatină
- Pentru decor:
- zahăr pudră cu aromă de vanilie
Mod de preparare
Pentru prepararea celor două foi cu miere, punem într-o crăticioară, pe foc, untul, mierea și zahărul. Le amestecăm până când zahărul se dizolvă complet. După ce compoziția se mai răcorește puțin, adăugăm făina amestecată cu bicarbonatul de sodiu și sarea, alternând cu laptele și apoi oul.
Frământăm bine aluatul până când devine omogen și nelipicios și îl împărțim în două părți egale.
Întindem două foi subțiri pe care le înțepăm din loc in loc cu furculița. Le coacem pe rând, pe dosul tăvii unsă cu ulei și tapetată cu făină, la 180 grade Celsius pentru 5-7 minute fiecare.
Pentru cele două creme procedăm în mod asemănător, cu diferența că într-o compoziție adăugăm lămâia și turmericul, iar în alta vanilia. Dacă vă este mai simplu, preparați o singură cremă, iar după fierbere împărțiți-o în două și adăugați într-una lămâia, iar în cealaltă vanilia.
Amestecăm, într-un bol, gălbenușurile cu un praf de sare și zahărul. Adăugăm făina și puțin lapte rece și omogenizăm bine compoziția. Restul de lapte se adaugă fierbinte, amestecând intens pentru a nu se forma cocoloașe. Fierbem crema până când capătă consistența unei budinci. Spre final de fierbere adăugăm vanilia respectiv coaja de lămâie și sucul de lămâie + turmericul în cealaltă. După stingerea focului încorporăm în fiecare cremă fierbinte, untul tăiat în bucăți și gelatina hidratată în 2-3 linguri de lapte și diluată. Oprim din cantitatea de lapte și pentru a hidrata gelatina.
Întindem cremele, una peste cealaltă între cele două foi cu miere, coapte pe dosul tăvii.
Punem folie alimentară în tavă, așezăm prima foaie de aluat, întindem uniform crema de lămâie caldă, apoi pe cea de vanilie și așezăm a doua foaie. Acoperim prăjitura cu folie, punem un tocător de lemn peste ea și o lăsăm la rece pentru 6-8 ore, sau de pe o zi pe alta.
Decorăm prăjitura cu zahăr pudră, apoi o putem porționa și servi cu mare poftă, alături de cei dragi.
Această prăjitură Duo cu lămâie și vanilie poate fi opțiunea pentru desertul de weekend, sau pentru un platou cu prăjituri festive.
COMENTARII