Dulciuri

Prăjitură turnată cu cremă de nuci și scorțișoară

Această prăjitură turnată cu cremă de nuci și scorțișoară este un adevărat omagiu adus gusturilor de toamnă și iarnă. În aceste anotimpuri aroma de nuci prăjite și scorțișoară umple bucătăriile și aduce un sentiment de liniște, căldură și acasă.

Nucile și scorțișoara sunt ingredientele cele mai des folosite în sezonul rece la deserturi. Aromele lor se completează armonios atât în creme cât și în aluaturi.

Descoperă aici și o rețetă de prăjitură fragedă cu nuci, mac și mere. Este genul de prăjitură stratificată, rustică și elegantă în același timp. Are o combinație de gusturi care se completează perfect: dulce-acrișor de la mere, prăjit și parfumat de la nuci, și cremos-dens de la mac.

Iar un alt exemplu îl poți descoperi la rețeta de ruladă cu cremă de ness și nuci. Este un desert elegant, potrivit atât pentru ocazii festive, cât și pentru momentele în care dorești să-ți răsfeți familia.

Despre rețeta de prăjitură turnată cu cremă de nuci și scorțișoară

Blatul moale și pufos, ușor umed, este pregătit din ingrediente simple: ouă, lapte, făină și ule. Acesta ascunde o delicatețe aparte. Textura aerată și gustul subtil de vanilie contrastează minunat cu stratul dens și aromat de nuci.

Stratul de mijloc, bogat și ușor crocant, e realizat dintr-un amestec de nuci măcinate grosier, zahăr caramelizat ușor și scorțișoară. La fiecare mușcătură, simți echilibrul perfect dintre dulce și aromat.

Peste tot acest ansamblu, un praf fin de zahăr pudră și câteva jumătăți de nuci aduc un aspect elegant și rustic în același timp. Este exact genul de desert care arată simplu, dar te cucerește prin gust.

Este o prăjitură care se potrivește în orice context. O poți servi la o cafea de dimineață, la desert după prânz sau pe o masă de sărbătoare, alături de cozonac și prăjituri cu foi. Se păstrează perfect câteva zile, ba chiar devine mai bună după 24 de ore, când aromele se îmbină deplin.

Descoperă și o rețetă de prăjitură Deliciu cu nuci și caramel. Iar mai jos îți oferim rețeta detaliată pas cu pas pentru delicioasa prăjitură turnată cu cremă de nuci și scorțișoară.

 

Porții de prăjitură cu nuci

Gătește Prăjitură turnată cu cremă de nuci și scorțișoară

Timp de preparare

35 min

Nivel

mediu

Porții

20

Porții de prăjitură turnată cu cremă de nuci și scorțișoară într-o tavă și un ceainic alb

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 5 ouă mari
  • 150 g zahăr
  • 120 ml ulei
  • 120 ml lapte
  • 250 g făină
  • 1 plic praf de copt (10 g)
  • 1 plic zahăr vanilat
  • un praf de sare
  • Pentru crema de nuci:
  • 200 g nuci măcinate (ideal, ușor prăjite în prealabil)
  • 100 g zahăr
  • 2 linguri cacao (opțional, pentru un gust mai intens)
  • 1 linguriță scorțișoară măcinată
  • 3 linguri lapte
  • 1 lingură miere (opțional)
  • Pentru decor:
  • Zahăr pudră
  • Jumătăți de nuci

Mod de preparare

Începe cu prepararea blatului.

Separă albușurile de gălbenușuri. Bate albușurile spumă tare cu un praf de sare.

Adaugă treptat zahărul, până obții o bezea lucioasă.

Încorporează gălbenușurile unul câte unul, apoi adaugă uleiul și laptele, amestecând ușor.

Cerne făina împreună cu praful de copt și zahărul vanilat, apoi adaug-o în compoziție, amestecând cu o spatulă de jos în sus, pentru a păstra aerul din bezea.

Pentru crema de nuci amestecă nucile măcinate cu zahărul, scorțișoara și pudra de cacao. Adaugă laptele și mierea și omogenizează până obții o pastă densă, dar ușor tartinabilă.

Tapetează o tavă (aprox. 25×30 cm) cu hârtie de copt.

Toarnă jumătate din compoziția de blat și nivelează.

Pune tava în cuptorul preîncălzit la 180°C și coace blatul pentru 12-15 minute, atât cât să se închege și să se rumenească ușor.

Apoi scoate tava și întinde uniform crema de nuci peste blatul semicopt.

Acoperă cu restul de compoziție de blat.

Coace din nou delicioasa prăjitură turnată cu cremă de nuci și scorțișoară timp de 20 de minute.

Las-o să se răcească complet înainte de a o tăia.

Pudrează cu zahăr fin și decorează fiecare bucată cu jumătăți de nucă.

Servește la temperatura camerei, alături de o cafea sau o ceașcă de ceai aromat.

Spor și poftă bună!