Gătește Prăjitură turnată cu cremă de nuci și scorțișoară
Timp de preparare
35 min
Nivel
mediu
Porții
20
Ingrediente
- Pentru blat:
- 5 ouă mari
- 150 g zahăr
- 120 ml ulei
- 120 ml lapte
- 250 g făină
- 1 plic praf de copt (10 g)
- 1 plic zahăr vanilat
- un praf de sare
- Pentru crema de nuci:
- 200 g nuci măcinate (ideal, ușor prăjite în prealabil)
- 100 g zahăr
- 2 linguri cacao (opțional, pentru un gust mai intens)
- 1 linguriță scorțișoară măcinată
- 3 linguri lapte
- 1 lingură miere (opțional)
- Pentru decor:
- Zahăr pudră
- Jumătăți de nuci
Mod de preparare
Începe cu prepararea blatului.
Separă albușurile de gălbenușuri. Bate albușurile spumă tare cu un praf de sare.
Adaugă treptat zahărul, până obții o bezea lucioasă.
Încorporează gălbenușurile unul câte unul, apoi adaugă uleiul și laptele, amestecând ușor.
Cerne făina împreună cu praful de copt și zahărul vanilat, apoi adaug-o în compoziție, amestecând cu o spatulă de jos în sus, pentru a păstra aerul din bezea.
Pentru crema de nuci amestecă nucile măcinate cu zahărul, scorțișoara și pudra de cacao. Adaugă laptele și mierea și omogenizează până obții o pastă densă, dar ușor tartinabilă.
Tapetează o tavă (aprox. 25×30 cm) cu hârtie de copt.
Toarnă jumătate din compoziția de blat și nivelează.
Pune tava în cuptorul preîncălzit la 180°C și coace blatul pentru 12-15 minute, atât cât să se închege și să se rumenească ușor.
Apoi scoate tava și întinde uniform crema de nuci peste blatul semicopt.
Acoperă cu restul de compoziție de blat.
Coace din nou delicioasa prăjitură turnată cu cremă de nuci și scorțișoară timp de 20 de minute.
Las-o să se răcească complet înainte de a o tăia.
Pudrează cu zahăr fin și decorează fiecare bucată cu jumătăți de nucă.
Servește la temperatura camerei, alături de o cafea sau o ceașcă de ceai aromat.
Spor și poftă bună!











COMENTARII