Gătește Prăjitura Valurile Dunării cu caise din compot
Timp de preparare
45 min
Nivel
mediu
Porții
24
Ingrediente
- Pentru blat în tavă de 23/36 cm:
- 4 ouă + 4 albușuri
- 200 gr zahăr
- 250 gr unt(82% grăsime)
- 125 ml lapte
- 30 gr cacao
- 400 gr făină
- un praf sare
- 10 g praf de copt
- 275 gr jumătăți de caise din compot
- puțin unt moale și făină pentru tava de copt.
- Pentru cremă:
- 4 gălbenușuri
- 150 gr zahăr
- coaja de la o lămâie
- 500 ml lapte
- 50 gr amidon alimentar
- 200 gr unt cu 82% grăsime
- un praf sare
- Pentru glazură:
- 200 gr ciocolată amăruie cu peste 50% cacao
- 200 ml smântână pentru frișcă.
Mod de preparare
Mai întâi aducem pe masa de lucru toate ingredientele pentru prepararea blatului prăjiturii.
Apoi pornim cuptorul la 180 de grade și pregătim tava de copt pe care o ungem cu unt moale și presărăm făină. Scurgem într-o sită și jumătățile de caise din compot.
Cum preparăm blatul pentru prăjitura Valurile Dunării cu caise din compot
Luăm două boluri și separăm albușurile de gălbenușuri, de la 4 ouă. Gălbenușurile le dăm deoparte pentru a le folosi la cremă. Peste cele 4 albușuri adăugăm cele 4 ouă întregi, un praf de sare și zahărul. Le amestecăm energic cu mixerul până când zahărul se dizolvă.
În compoziția rezultată încorporăm și untul moale, apoi adăugăm treptat făina cernută împreună cu praful de copt. La final, adăugăm laptele și omogenizăm bine compoziția.
Împărțim compoziția rezultată în două părți aproximativ egale
Întindem prima parte în tava pregătită. O nivelăm uniform la suprafață.
În cea de-a doua parte de aluat adăugăm pudra de cacao diluată cu o lingură de lapte. Omogenizăm compoziția și o întindem peste cea din tavă.
Așezăm deasupra jumătățile de caise bine scurse și le apăsăm ușor în aluat. Punem tava în cuptor și coacem blatul pentru prăjitura Valurile Dunării cu caise la 180 de grade, pentru 35-40 de minute, sau până trece testul scobitorii.
Preparăm crema cu aromă de lămâie
Presărăm un praf de sare peste gălbenușuri și coaja de lămâie răzuită foarte fin și le amestecăm bine. Apoi adăugăm zahărul și din nou amestecăm până când acesta este dizolvat.
Adăugăm puțin lapte, omogenizăm compoziția, apoi adăugăm făina și iar omogenizăm. Turnăm compoziția în fir subțire peste restul de lapte, amestecând intens, până la omogenizare.
Transferăm vasul pe baie de aburi și fierbem crema la foc mic, amestecând continuu, până se îngroașă ca o budincă. Așezăm o folie alimentară direct peste cremă și o dăm la rece.
După răcirea completă, încorporăm untul moale adăugat treptat.
Întindem crema peste blatul răcit și punem tava cu prăjitura Valurile Dunării cu caise din compot la rece pentru aproximativ o oră.
Preparăm glazura de ciocolată
Punem smântâna lichidă la încălzit, într-un vas, pe baie de aburi. Nu o lăsăm să atingă punctul de fierbere, ci doar atât cât suportă degetul temperatura. Stingem focul și adăugăm peste smântâna caldă ciocolata ruptă în bucăți mici sau răzuită.
Amestecăm energic cu o spatulă până când ciocolata este topită și glazura omogenizată. O lăsăm să se tempereze 5 minute, apoi o întindem ușor fierbinte peste crema cu aromă de lămâie. Dăm din nou prăjitura la rece până când glazura de ciocolată este întărită.
Cu o furculiță, creăm peste glazură niște dungi ondulate, simulând valurile Dunării. Apoi putem porționa prăjitura Valurile Dunării cu caise din compot.
O porționăm în cuburi și o savurăm cu poftă, alături de cei dragi.
Este și delicioasă și spectaculoasă, va avea un succes garantat, ca și cea cu vișine.
COMENTARII