Dulciuri

Prăjitura Valurile Dunării cu caise din compot

Dacă adorați celebra prăjitură Valurile Dunării cu vișine, încercați-o și în altă variantă, cu alte fructe și alte cremă. Vă propunem să încercați și prăjitura Valurile Dunării cu caise din compot.

Caisele aduc un plus de gust și de aspect și se combină perfect cu crema cu aromă de lămâie. Renunțăm la aroma de vanilie din rețeta clasică și o înlocuim cu cea de lămâie.

Descoperiți aici și varianta clasică a prăjiturii. Este una dintre prăjiturile celebre, care se regăseau în caietele mamelor și bunicilor, îngălbenite de vreme. Se prepara, de obicei, pentru mesele festive. O preparăm cu drag și acum și transmitem rețeta mai departe, generațiilor următoare.

O altă rețetă de prăjitură celebră este rețeta de prăjitură cu foaie sfărâmată sau Prăjitura Katy. Pentru mulți dintre noi aceasta reprezintă unul dintre deserturile copilăriei, preparat de sărbători. Face parte din categoria rețetelor delicioase și spornice, cu foi coapte pe dosul tăvii.

Cum preparăm prăjitura Valurile Dunării cu caise din compot

Pentru rețeta de față, ca și pentru cea clasică, preparăm un blat simplu cu ouă, unt și lapte, pe care îl împărțim în două. Într-o parte adăugăm pudră de cacao, iar o parte o lăsăm simplă. Suprapunem cele două părți în tavă și adăugăm jumătăți de caise din compot. Acestea vor migra ușor spre interiorul blatului, în timpul coacerii și vor crea onduleuri marmorate de blat, ca și aspectul valurilor Dunării.

Dar asta nu e tot, valurile Dunării mai sunt simulate și la suprafața prăjiturii, creând cu o furculiță onduleuri peste glazura de ciocolată.

Încercați și voi această variantă de prăjitură, pentru că este la fel de spectaculoasă și delicioasă ca și cea clasică.

Și vă mai propunem să încercați, tot din categoria prăjiturilor celebre, rețeta de prăjitura Pani Walewska. Este o prăjitură cu aluat fraged, bezea și gem.

Dacă mai doriți și alte rețete de deserturi celebre, găsiți pe blog mai multe, de unde vă puteți inspira.

Iar dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta pentru prăjitura Valurile Dunării cu caise din compot.

Prăjitura Valurile Dunării cu caise din compot porționată pe o farfurie, alături de platoul cu prăjitură și două farfurii cu furculițe

Gătește Prăjitura Valurile Dunării cu caise din compot

Timp de preparare

45 min

Nivel

mediu

Porții

24

Prăjitura Valurile Dunării cu caise din compot porționată pe o farfurie, alături de furculițe, un ștergar și două farfurii

Ingrediente

  • Pentru blat în tavă de 23/36 cm:
  • 4 ouă + 4 albușuri
  • 200 gr zahăr
  • 250 gr unt(82% grăsime)
  • 125 ml lapte
  • 30 gr cacao
  • 400 gr făină
  • un praf sare
  • 10 g praf de copt
  • 275 gr jumătăți de caise din compot
  • puțin unt moale și făină pentru tava de copt.
  • Pentru cremă:
  • 4 gălbenușuri
  • 150 gr zahăr
  • coaja de la o lămâie
  • 500 ml lapte
  • 50 gr amidon alimentar
  • 200 gr unt cu 82% grăsime
  • un praf sare
  • Pentru glazură:
  • 200 gr ciocolată amăruie cu peste 50% cacao
  • 200 ml smântână pentru frișcă.

Mod de preparare

Mai întâi aducem pe masa de lucru toate ingredientele pentru prepararea blatului prăjiturii.

Apoi pornim cuptorul la 180 de grade și pregătim tava de copt pe care o ungem cu unt moale și presărăm făină. Scurgem într-o sită și jumătățile de caise din compot.

Cum preparăm blatul pentru prăjitura Valurile Dunării cu caise din compot

Luăm două boluri și separăm albușurile de gălbenușuri, de la 4 ouă. Gălbenușurile le dăm deoparte pentru a le folosi la cremă. Peste cele 4 albușuri adăugăm cele 4 ouă întregi, un praf de sare și zahărul. Le amestecăm energic cu mixerul până când zahărul se dizolvă.

În compoziția rezultată încorporăm și untul moale, apoi adăugăm treptat făina cernută împreună cu praful de copt. La final, adăugăm laptele și omogenizăm bine compoziția.

Împărțim compoziția rezultată în două părți aproximativ egale

Întindem prima parte în tava pregătită. O nivelăm uniform la suprafață.

În cea de-a doua parte de aluat adăugăm pudra de cacao diluată cu o lingură de lapte. Omogenizăm compoziția și o întindem peste cea din tavă.

Așezăm deasupra jumătățile de caise bine scurse și le apăsăm ușor în aluat. Punem tava în cuptor și coacem blatul pentru prăjitura Valurile Dunării cu caise la 180 de grade, pentru 35-40 de minute, sau până trece testul scobitorii.

Preparăm crema cu aromă de lămâie

Presărăm un praf de sare peste gălbenușuri și coaja de lămâie răzuită foarte fin și le amestecăm bine. Apoi adăugăm zahărul și din nou amestecăm până când acesta este dizolvat.

Adăugăm puțin lapte, omogenizăm compoziția, apoi adăugăm făina și iar omogenizăm. Turnăm compoziția în fir subțire peste restul de lapte, amestecând intens, până la omogenizare.

Transferăm vasul pe baie de aburi și fierbem crema la foc mic, amestecând continuu, până se îngroașă ca o budincă. Așezăm o folie alimentară direct peste cremă și o dăm la rece.

După răcirea completă, încorporăm untul moale adăugat treptat.

Întindem crema peste blatul răcit și punem tava cu prăjitura Valurile Dunării cu caise din compot la rece pentru aproximativ o oră.

Preparăm glazura de ciocolată

Punem smântâna lichidă la încălzit, într-un vas, pe baie de aburi. Nu o lăsăm să atingă punctul de fierbere, ci doar atât cât suportă degetul temperatura. Stingem focul și adăugăm peste smântâna caldă ciocolata ruptă în bucăți mici sau răzuită.

Amestecăm energic cu o spatulă până când ciocolata este topită și glazura omogenizată. O lăsăm să se tempereze 5 minute, apoi o întindem ușor fierbinte peste crema cu aromă de lămâie. Dăm din nou prăjitura la rece până când glazura de ciocolată este întărită.

Cu o furculiță, creăm peste glazură niște dungi ondulate, simulând valurile Dunării. Apoi putem porționa prăjitura Valurile Dunării cu caise din compot.

O porționăm în cuburi și o savurăm cu poftă, alături de cei dragi.

Este și delicioasă și spectaculoasă, va avea un succes garantat, ca și cea cu vișine.