Gătește Ruladă pufoasă cu mere caramelizate și scorțișoară
Timp de preparare
20 min
Nivel
mediu
Porții
16

Ingrediente
- Pentru blat:
- 4 ouă mari, la temperatura camerei
- 120 g zahăr
- 100 g făină cernută
- 20 g amidon de porumb (sau făină, dacă nu aveți amidon)
- 1 linguriță extract de vanilie
- Un praf de sare.
- Pentru umplutura cu mere:
- 4 mere mari, ferme (Golden, Idared sau Granny Smith)
- 50 g unt
- 100 g zahăr (alb sau brun, pentru o aromă mai intensă)
- 1 linguriță scorțișoară pudră
- 1 linguriță suc de lămâie
- 1 linguriță amidon (opțional, pentru a lega sosul).
- Pentru decor:
- Zahăr pudră vanilat.
Mod de preparare
Pregătirea umpluturii cu mere
Curăță merele de coajă, scoate cotoarele și taie-le cubulețe mici sau felii subțiri.
Într-o tigaie mare, topește untul, adaugă zahărul și amestecă până începe să se caramelizeze ușor.
Adaugă merele și sucul de lămâie, gătește 5-7 minute până când se înmoaie, dar nu devin terci.
Presară scorțișoara și, dacă vrei un sos mai legat, amestecă amidonul dizolvat într-o lingură de apă, lăsând încă un minut pe foc.
Lasă merele să se răcorească complet.
Prepararea blatului pufos
Preîncălzește cuptorul la 180°C, cu funcția sus-jos.
Tapetează o tavă dreptunghiulară (aprox. 30×40 cm) cu hârtie de copt.
Mixează ouăle cu zahărul și un praf de sare timp de 6-7 minute, până obții o cremă spumoasă, deschisă la culoare, care își triplează volumul.
Adaugă extractul de vanilie.
Cerne făina amestecată cu amidonul și încorporează-le ușor, cu mișcări de jos în sus, folosind o spatulă, pentru a păstra aerul în compoziție.
Toarnă aluatul uniform în tavă și nivelează.
Coace blatul timp de 10-12 minute, până devine ușor auriu, dar rămâne elastic.
Scoate blatul din cuptor, răstoarnă-l imediat pe un prosop curat presărat cu zahăr pudră.
Îndepărtează hârtia de copt și rulează blatul strâns, cât este încă cald.
Lasă-l să se răcească complet în această formă.
Asamblare ruladă pufoasă cu mere caramelizate
Desfă blatul cu grijă, întinde uniform stratul de mere caramelizate.
Rulează din nou cu atenție, fără să presezi prea tare, pentru a nu scoate umplutura.
Așază rulada pe un platou, cu îmbinarea în jos.
Pudrează cu zahăr vanilat înainte de servire.
Pentru un aspect deosebit, stropește rulada cu un fir subțire de sos caramel sau glazură de ciocolată albă topită.
Sugestii de servire
Servește feliile de ruladă alături de frișcă bătută sau înghețată de vanilie, pentru un contrast rece-cald irezistibil.
Poți adăuga câteva nuci caramelizate sau fulgi de migdale presărați deasupra, pentru un plus de textură.
COMENTARII