Gătește Salată asortată de murături
Timp de preparare
30 min
Porții
10
Ingrediente
- 1 kg gogonele
- 1 kg castraveți
- 1 kg morcovi
- 1 conopidă
- 2 buc. sfeclă roșie
- 1 țelină medie cu tija și frunzele
- 1 varză albă, mică
- 1 strugure mare, alb
- 4-5 gogoșari
- 3-4 mere verzi, acrișoare
- 1 gutuie
- 750 ml oțet
- 2 l apă
- 3 linguri sare pentru murături
- 3 linguri de zahăr
- 1 căpățână de usturoi
- 1 plic condimente pentru murături
- 2-3 foi dafin
Mod de preparare
Spălăm bine toate ingredientele și le curățăm de cotoare, semințe și coajă, după caz.
Tocăm varza fideluță, dar ceva mai grosier decât la o salată clasică de varză.
Morcovii și castraveții îi feliem rondele.
Sfecla și țelina le tăiem mai întâi în sferturi, apoi le feliem subțire.
Cățeii de usturoi, curățați, îi tăiem rondele.
Gogoșarii îi tăiem în fâșii grosiere ca și varza.
Gutuia și merele le feliem, iar conopida o desfacem în buchețele mici pe care le mai tăiem în două.
Amestecăm toate aceste ingrediente într-un vas, adăugăm și boabele de la strugure și frunzele de țelină, dar și lujerii tăiați mai mărunt.
Pregătim soluția lichidă din o parte oțet și 3 părți de apă, o lingură de sare la litrul de lichid și una de zahăr.
Fierbem soluția lichidă în care adăugăm și conținutul unui plic cu condimente pentru murături și foile de dafin pentru 5-6 minute, așa încât să se degaje toate aromele.
Strecurăm lichidul și îl turnăm fierbinte peste ingredientele din vas. Le amestecăm bine să se opărească toate.
Le lăsăm în lichid 8-10 minute până se mai temperează puțin, apoi le scurgem bine și le îndesăm în borcanele sterilizate.
Turnăm peste ele lichidul fierbinte, înfiletăm capacele și împăturim borcanele lăsându-le așa până se răcesc.
Este o salată de murături asortate, foarte gustoasă și aromată!
COMENTARII