Salate

Salată de legume cu somon și maioneză

Pentru masa de Revelion, când este recomandat să se consume și pește, este chiar ideală această rețetă de salată de legume cu somon și maioneză.

Una dintre tradițiile românilor pentru masa de Revelion, sau mai bine zis, superstiții, este aceea de a consuma pește imediat după ora 12 AM.  Semnificația acestei superstiții este că, dacă mănânci pește de Revelion, vei aluneca tot anul printre necazuri ca peștele prin apă.

Iar una dintre rețetele cu pește pe care v-o mai recomandăm, este rețeta de salată de ciuperci cu ton și castraveciori acri. Este o salată aperitiv cu gust acrișor care te cucerește de la prima înghițitură.

Mai puteți prepara și o rețetă de vafe din legume cu hering conservat. Este simplă și ușor de preparat. Iar vafele pot fi folosite ca suport pentru diferite creme aperitiv. Se pot garnisi cu câte o lingură de salată de icre, de cremă de brânză, pate, etc.

Cum se prepară rețeta de salată de legume cu somon și maioneză

Pentru salata de față procedăm ca la rețeta de salată de boeuf, dar în locul cărnii de vită punem somon afumat. În schimb, renunțăm la mazăre, iar maioneza o preparăm cu multă lămâie.

Putem servi salata în boluri, sau o montăm frumos pe platouri, folosind forme cilindrice. Este gustoasă, somonul afumat îi oferă un gust deosebit și o aromă plăcută.

Dacă mai doriți și alte rețete de gustări sau mâncăruri cu pește, găsiți pe blog o colecție de rețete de unde vă puteți inspira.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. 

Ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de salată de legume cu somon și maioneză.

Salată de legume cu somon și maioneză, pe un platou rotund, adânc, într-un decor de iarnă

Gătește Salată de legume cu somon și maioneză

Timp de preparare

40 min

Nivel

mediu

Porții

12

Salată de legume cu somon și maioneză, pe un platou rotund, adânc, într-un decor de iarnă

Ingrediente

Pentru amestecul de legume cu somon afumat:

  • 450 gr de file de somon afumat
  • 500 gr de cartofi
  • 350 gr de morcovi
  • 250 gr de rădăcină de țelină
  • 250 gr de castraveciori murați în oțet
  • 2 albușuri de ouă fierte
  • sare și piper după gust

Pentru maioneză:

  • 1 gălbenuș de ou crud
  • 2 gălbenușuri de ouă fierte
  • 100 gr de muștar clasic
  • 500 ml de ulei de floarea soarelui
  • 30 ml de apă minerală
  • sare și piper după gust
  • suc de lămâie după gust

Mod de preparare

Curățăm morcovii și rădăcina de țelină, îi clătim cu apă rece și îi punem la fiert în apă cu puțină sare. Spălăm bine cartofii și îi punem la fiert în apă cât să fie bine acoperiți.

Când cartofii sunt bine fierți și se pătrund ușor dacă înfigem furculița în ei, îi scurgem și îi trecem prin apă rece. Apoi îi curățăm și îi tocăm în cuburi. Scurgem și țelina și morcovii după fierbere și îi tocăm tot în cuburi de mărimea celor de cartofi. Tocăm și castraveții murați tot în cuburi și îi scurgem bine de lichid, presându-i în mâini. Tot în cuburi tocăm și cele două albușuri fierte, sau le putem folosi la decorul salatei.

Amestecăm într-un bol încăpător toate aceste ingrediente și adăugăm fileul de somon tăiat în cuburi. Oprim două felii subțiri de somon pentru decor.

Pentru prepararea maionezei punem gălbenușul nefiert împreună cu cele fierte și muștarul în bolul mixerului. Adăugăm și puțină sare și pornim mixerul.

Amestecăm ingredientele din bol picurând treptat și uleiul.  Când maioneza capătă consistență, adăugăm și apă minerală. Aceasta va oferi maionezei un plus de cremozitate și va mai diminua din aroma neplăcută a uleiului.

La final potrivim gustul cu sare, piper și suc proaspăt de lămâie.

Amestecăm maioneza cu ingredientele tocate în cuburi.

O montăm pe platouri, folosind forme cilindrice. Decorăm delicioasa salată de legume cu somon și maioneză cu somonul oprit și cu verdeață.