Salate

Salată în straturi, cu sfeclă roșie și piept de pui

Rețetele de salate în straturi, inspirate din bucătăria rusească, au devenit foarte populare și la noi. Azi avem pentru voi o rețetă de salată în straturi, cu sfeclă roșie și piept de pui. Este o adaptare a celebrei rețete rusești de salată Șuba.

Rețeta rusească are la bază peștele marinat, pe care îl înlocuim cu piept de pui, în rețeta noastră. Restul ingredientelor le păstrăm ca în rețeta clasică, dar mai adăugăm și altele, pentru gust și culoare.

Tot din bucătăria rusească avem și rețeta de salată Mimoza sau Mimosa. Este tot o salată preparată în straturi, având la bază tot peștele, dar și ouă fierte, brânzeturi și cartofi. Nu lipsește nici maioneza, care este elementul de legătură între celelalte ingrediente.

Aceste salate se prepară, de obicei, pentru mesele de Revelion. Una dintre tradițiile românilor pentru masa de Revelion, este aceea de a consuma pește imediat după ora 12 AM.  Semnificația acestei superstiții este că, dacă mănânci pește de Revelion, vei aluneca tot anul printre necazuri ca peștele prin apă.

Tot din categoria rețetelor de salată cu pește mai găsiți pe blog și rețeta de salată de legume cu somon și maioneză. Este mai simplă de preparat și nu se montează în straturi.

Ce ingrediente mai conține rețeta de salată în straturi

Pe lângă sfecla roșie și pieptul de pui, amintite mai sus, mai folosim pentru această salată o mulțime de alte ingrediente. Nu lipsesc cartofii, care oferă consistență și sățietate. Nu lipsesc nici morcovii, care oferă gust și culoare salatei. Mai adăugăm și ceapă roșie, brânzeturi, iar maioneza o amestecăm cu sfecla roșie.

Sfecla roșie o putem adăuga fiartă sau coaptă. Este delicioasă în ambele variante, însă cea coaptă își păstrează mai bine culoarea.

Această salată cucerește prin aspectul spectaculos, datorită culorilor ingredientelor folosite.

Mai găsiți pe blog și alte rețete de salate cu multe ingrediente colorate, de unde vă puteți inspira.

Iar dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de salată în straturi, cu sfeclă roșie și piept de pui.

Salată în straturi, cu sfeclă roșie și piept de pui

Gătește Salată în straturi, cu sfeclă roșie și piept de pui

Timp de preparare

60 min

Nivel

mediu

Porții

16

Salată în straturi, cu sfeclă roșie și piept de pui

Ingrediente

  • 500 gr pastramă din piept de pui
  • 2 cartofi mari
  • 1 ceapă roșie
  • 2 morcovi mari
  • 100 gr cașcaval afumat
  • 150 gr brânză cremoasă
  • 2 buc. sfeclă roșie, coaptă
  • 2-3 linguri de maioneză clasică
  • sare și piper după gust
  • 1 legătură de mărar verde, pentru decor
  • frunze de busuioc, tot pentru decor.

Mod de preparare

Mai întâi vom pune sfecla roșie la copt, înfășurată în folie de aluminiu. O coacem la 200 de grade Celsius, pentru 45-50 de minute. După coacere și răcire, o curățăm, o dăm pe răzătoare și o amestecăm cu maioneza.

Între timp punem cartofii și morcovii la fiert, bine spălați și necurățați de coajă. Îi putem fierbe împreună în apă cu sare până când se pătrund bine la testul cu furculița.

După fierbere, îi decojim și îi dăm pe răzătoare. Dăm și cașcavalul afumat pe răzătoare, iar ceapa roșie o tocăm mărunt și o amestecăm cu puțină sare.

Tocăm în cubulețe și pastrama din piept de pui.

Vedeți aici și rețeta pentru:

Pastramă din piept de pui

Când avem toate aceste ingrediente pregătite, putem monta delicioasa salată în straturi.

Pe un platou rotund, mare, așezăm un inel de cerc cu diametrul de 22 cm. Adăugăm la bază bucățile din pastrama de pui. Peste acestea adăugăm cartofii răzuiți și presărăm peste ei puțin piper măcinat. Urmează ceapa roșie, apoi morcovii răzuiți. Peste morcovi adăugăm cașcavalul răzuit, apoi brânza cremoasă.

Ultimul strat va fi cel din sfeclă roșie amestecată cu maioneză. Punem platoul cu salata la rece pentru 2-3 ore. Recomandat este să stea o perioadă la rece, pentru a se așeza bine straturile și a se întrepătrunde gusturile și aromele acestora.

Garnisim delicioasa salată în straturi, înainte de servire, cu mărar proaspăt, tocat mărunt și frunze de busuioc.

Spor și poftă bună!