Dulciuri

Ștrudel cu mere și migdale

Ștrudelul este un desert clasic al Europei Centrale, cu rădăcini în bucătăria austriacă, dar iubit și adoptat în multe alte culturi. Cel mai cunoscut este ștrudelul cu mere, însă există nenumărate variante cu fructe, brânzeturi sau semințe. Rețeta pe care ți-o propunem astăzi îmbină tradiția cu o notă rafinată: ștrudel cu mere și migdale.

Este un desert elegant, dar totodată reconfortant. Aduce laolaltă dulceața fructelor coapte, aroma caldă a scorțișoarei și textura crocantă a fulgilor de migdale. Ce îl face special este contrastul dintre foaia subțire, aurie și fragedă și umplutura suculentă. În plus, merele sunt îmbrățișate de migdale și arome. Este un desert care poate fi servit simplu, pudrat cu zahăr, sau alături de un sos de vanilie ori o cupă de înghețată.

Descoperă și o rețetă de ștrudel cu prune și griș, aromat cu vanilie și scorțișoară. Combinația dintre grișul cu lapte și prune este, pe cât de interesantă, pe atât de delicioasă.

Sau poate te inspiră rețeta de ștrudel cu dovleac și nuci. Este o rețetă cu arome de toamnă, absolut delicioasă și ușor de preparat.

Desper rețeta de ștrudel cu mere și migdale

Ștrudelul cu mere și migdale este desertul care aduce în casă parfumul toamnei. Mirosul care se răspândește din cuptor este irezistibil. Merele coapte cu scorțișoară și zahăr caramelizat se îmbină armonios cu aroma subtilă a migdalelor prăjite. O îmbinare de arome care îți dau senzația de confort și de răsfăț.

Textura este una dintre cele mai încântătoare părți ale acestui desert. Foile fine și crocante se sfărâmă delicat la tăiere, lăsând să se vadă umplutura suculentă. Merele, înmuiate de coacere, devin moi și parfumate, păstrând o ușoară consistență. Bucățile de migdale dau o surpriză crocantă la fiecare mușcătură, adăugând o complexitate pe care ștrudelul clasic nu o are întotdeauna.

Gustul este un echilibru între dulce și acrișor. Merele aduc prospețime și o notă ușor acidă, în timp ce zahărul brun și scorțișoara creează o căldură dulce și aromată. Migdalele completează armonia, cu un parfum discret, dar elegant, care ridică desertul la un nivel festiv.

Descoperă și o rețetă de ștrudel împletit cu brânză și caise. Iar mai jos vei descoperi rețeta pas cu pas pentru deliciosul ștrudel cu mere și migdale.

Porții de ștrudel pe un grătar

Gătește Ștrudel cu mere și migdale

Timp de preparare

40 min

Nivel

mediu

Porții

12

Ștrudel cu mere și migdale porționat

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 250 g făină
  • 1 ou
  • 1 lingură ulei
  • 125 ml apă călduță
  • un praf de sare.
  • Pentru umplutură:
  • 5-6 mere mari, acrișoare (Golden, Idared sau Granny Smith)
  • 100 g zahăr brun
  • 80 g migdale tocate grosier
  • 50 g pesmet (pentru a absorbi sucul lăsat de mere)
  • 50 g unt
  • 1 linguriță scorțișoară
  • ½ linguriță nucșoară (opțional)
  • 1 pliculeț zahăr vanilat
  • 50 g stafide (hidratate în rom sau suc de mere).
  • Pentru finisat:
  • 1 ou bătut pentru uns
  • zahăr pudră pentru decor.

Mod de preparare

Pentru aluat amestecă făina cu oul, apa călduță, uleiul și sarea până obții un aluat elastic și neted. Lasă-l la odihnit, uns cu puțin ulei, acoperit cu folie alimentară, timp de 30 de minute.

Pentru umplutură spală merele, curăță-le de coajă și semințe și taie-le cuburi sau felii subțiri. Amestecă-le cu zahărul brun, scorțișoara, nucșoara, stafidele scurse și fulgii de migdale. Într-o tigaie, prăjește ușor pesmetul în unt până devine auriu, apoi lasă-l să se răcească și adaugă-l peste mere. Pesmetul va absorbi sucul și va păstra umplutura legată.

Întinde aluatul pe o masă unsă cu ulei și acoperită cu un ștergar. Trage ușor de margini până devine foarte subțire și transparent, aproape cât o foaie de hârtie.

Unge foaia de aluat cu puțin unt topit, presară un strat subțire de pesmet, apoi adaugă umplutura de mere și migdale fix pe mijloc. Crestează marginile laterale ale aluatului în fâșii, apoi adună-le deasupra împletindu-le frumos câte două. Așază ruloul în tava tapetată cu hârtie de copt. Unge suprafața cu ou bătut.

Pune tava în cuptorul preîncălzit la 180°C și coace 35-40 de minute, până când deliciosul ștrudel cu mere și migdale devine auriu și crocant.

Lasă-l să se răcească ușor, apoi presară zahăr pudră deasupra și taie-l în felii generoase.

Spor și poftă bună!