De obicei cumpar tahini -pasta de susan. Aici, pasta de susan se gaseste usor, nu este nici foarte scumpa iar un borcan imi ajunge destul de mult timp.
Dar cand mai raman fara sau nu am pofta sa ies sa cumpar ,ma multumesc cu tahini facut acasa.
Nu necesita nici timp mult,nici ingrediente rare ,asa ca nu am niciun motiv sa nu fac .
Reteta este simpla, varianta asta ma multumeste pe deplin si nu e cu nimic mai prejos decat pasta de susan din comert.
Ingrediente:
- 150 g susan
- 90 g ulei de floarea soarelui
- 1 lingura ulei de susan (optional )
- un praf de sare
Mod de preparare pentru reteta tahini – pasta de susan:
Intr-o tigaie intinsa antiaderenta punem semintele de susan (eu am avut seminte nedecorticate ,de aceea sunt mai inchise la culoare ) .
Punem tigaia la foc mic si amestecam continuu pentru a usca semintele de susan.Atentie sa nu se arda pentru ca vor capata un gust usor amarui,trebuie doar sa se usuce.
Lasati-le sa se raceasca complet, eventual rasturnati-le in alt vas sa nu mai stea in contact cu caldura tigaii.
Dupa ce s-au racit complet puneti-le in vasul blenderului impreuna cu sarea,uleiul de floarea soarelui,cel de susan si mixati cat este nevoie pana se obtine o compozitie omogena.
Puteti folosi si un mixer vertical daca aveti unul puternic ,al meu nu face fata ,din fericire se opreste cand este suprasolicitat 🙂 .
La ce se poate folosi Tahini
Dupa cum se vede nu este perfect cremos dar important este ca are un gust minunat.
Transferati tahini – pasta de susan intr-un borcan si pastrati-l la rece. Cand folositi din ea, amestecati bine pentru ca uleiul se ridica la suprafata si toata grosimea ramane pe fundul borcanului .
Se poate folosi la hummus , piure aromat de linte si rosii , la baba ghanoush ,in diverse sosuri de iaurt (la 250 g de iaurt puneti o lingura cu varf de tahini ) , ba chiar si in burgeri de legume .
Mie imi place si la micul dejun ,intins pe o felie de paine prajita si putina miere deasupra ,un deliciu.
Spor la treaba si pofta buna !
Dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.
*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. Însă, rog insistent a se respecta regulamentul grupului!
De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.