Dulciuri

Tort cu două tipuri de mousse

Pentru un weekend petrecut în sânul familiei sau pentru o ocazie mai specială, vă propun o rețetă de tort cu două tipuri de mousse. Primul tip de mousse este din căpșuni, iar al doilea din ciocolată.

Este un tort delicios și elegant, cu un contrast de culori atractiv. În plus, îl decorăm și cu o glazură de ciocolată amăruie, pentru un plus de gust și de aspect deosebit.

Rețeta nu este greu de preparat, dar necesită mai mult timp pentru că tortul este compus din patru elemente.

Tot din aceeași categorie de rețete mai găsiți pe blog și o rețetă de tort trio de ciocolată. Este un tort cu trei feluri de mousse de ciocolată. Este un tort foarte elegant, perfect pentru a marca un eveniment deosebit, pentru o sărbătoare sau o aniversare.

Iar din categoria torturilor cu căpșuni, vă recomand de pe blog rețeta de tort cu mousse de capsuni și glazură oglindă colorată. Și acesta este un tort elegant demn de orice masă festivă.

Cum preparăm rețeta de tort cu două tipuri de mousse

Optăm pentru un blat umed de tort, cu ciocolată în compoziție. Mousse-ul de căpșuni se prepară foarte simplu din căpșuni transformate în piure și smântână pentru frișcă. Puțină gelatină adăugată îi oferă un plus de fermitate. La fel procedăm și cu mousse-ul de ciocolată, cu mențiunea că piureul de căpșuni este înlocuit cu ciocolată topită.

Glazura de ciocolată se prepară în cel mai clasic mod, iar ca decor, lăsăm imaginația să zburde liberă.

Dacă doriți să vă sporiți colecția rețetelor de torturi, găsiți pe blog rețete din toate categoriile de torturi: cu creme de ciocolată sau de fructe cu diferite glazuri, etc.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook și în grupul cu același nume. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de tort cu două tipuri de mousse.

Tort cu două tipuri de mousse și glazură de ciocolată pe un platou cu picior, alături de farfurii și tacâmuri și un bol cu căpșuni

Gătește Tort cu două tipuri de mousse

Timp de preparare

90 min

Nivel

complex

Porții

16

Tort cu două tipuri de mousse și glazură de ciocolată pe un platou cu picior, alături de farfurii și tacâmuri și un bol cu căpșuni

Ingrediente

  • Pentru blat umed de tort cu diametrul de 26 cm:
  • 6 ouă medii
  • 150 gr zahăr
  • 150 gr ciocolată amăruie cu peste 55% cacao
  • 150 gr unt cu 82% grăsime
  • 50 ml lapte
  • 250 gr făină
  • 1 vârf de linguriță cu sare
  • 1/4 linguriță bicarbonat de sodiu
  • 5 gr praf de copt
  • Pentru mousse de căpșuni:
  • 300 gr căpșuni
  • 300 ml smântână pentru frișcă
  • 3 folii gelatină (6 gr) sau 7 gr gelatină pudră
  • 75 gr de zahăr pudră
  • Pentru mousse de ciocolată:
  • 200 g ciocolată cu lapte
  • 50 ml lapte
  • 200 ml smântână pentru frișcă
  • 5 gr gelatină foi sau 6 gr gelatină pudră
  • Pentru glazură:
  • 200 gr ciocolată amăruie
  • 200 ml smântână pentru frișcă
  • Pentru decor:
  • căpșuni proaspete
  • ciocolată răzuită sub formă de rulouri

 

Mod de preparare

Primul pas constă în prepararea blatului, ca pentru orice rețetă de tort. Apoi vom pregăti mousse-ul de ciocolată, iar după ce acesta devine ferm îl vom pregăti și pe cel de căpșuni. Glazura se va prepara când și mousse-ul de căpșuni devine ferm.

Preparăm blatul pentru tort cu două tipuri de mousse

Începem cu separarea albușurilor de gălbenușuri. Presărăm sare peste albușuri și le lăsăm la temperatura camerei până pregătim compoziția de ciocolată.

Așezăm un vas, pe baie de aburi și punem în el ciocolata ruptă în bucăți mici, împreună cu untul și laptele. Amestecăm cu o spatulă până la topirea ingredientelor și omogenizarea compoziției, apoi o lăsăm la răcit.

Pornim cuptorul la 180 de grade Celsius și ne ocupăm de celelalte ingrediente.

Batem albușurile spumă, adăugăm zahărul treptat și le batem intens până când bezeaua devine fermă. Gălbenușurile le amestecăm cu compoziția de ciocolată, răcită.

Adăugăm compoziția de ciocolată peste bezeaua de albușuri și amestecăm ușor cu o spatulă. Folosim mișcări circulare, de jos în sus pentru a se menține compoziția aerată. La final, cu aceleași mișcări circulare de jos în sus, încorporăm făina amestecată cu praful de copt și bicarbonatul.

Punem hârtie la baza formei de copt, iar pereții laterali îi ungem cu ulei și presărăm făină. Întindem compoziția pentru blat în forma de copt. Îl nivelăm la suprafață și punem forma în cuptor. Coacem blatul de tort pentru 25-30 de minute. Îl lăsăm la răcit în forma de copt și ne ocupăm de creme.

Cum preparăm mousse de ciocolată

Punem gelatina la hidratat într-un bol cu apă rece.

Apoi punem laptele și ciocolata ruptă în bucăți într-un bol și-o topim pe baie de aburi. Când este gata, adăugăm gelatina hidratată și amestecăm până când se omogenizează compoziția.

Lăsăm compoziția de ciocolată să se răcească, apoi încorporăm delicat frișca bătută. Vom obține o compoziție fină și aerată.

Întindem această compoziție peste blatul de tort răcit și îl dăm la rece pentru 2 ore.

Înainte de a-l scoate de la rece preparăm mousse-ul de căpșuni.

Cum preparăm mousse de căpșuni

Ca și la pasul anterior, punem gelatina la hidratat într-un bol cu apă rece.

Spălăm căpșunile, le curățăm și  le tăiem bucăți mai mici. Le amestecăm cu zahărul și le transformăm în piure.  Trecem piureul prin sită pentru a deveni fin.

Mixăm apoi smântâna pentru frișcă și o încorporăm în piureul de căpșuni.

Diluăm gelatina pe baie de aburi și o lăsăm la temperat. Apoi o adăugăm în compoziția de căpșuni cu frișcă.

Turnăm mousse-ul de căpșuni peste cel de ciocolată și punem din nou tava cu tort cu două tipuri de mousse la rece pentru alte 2-3 ore.

Abia când mousse-ul de căpșuni este ferm, preparăm și glazura de ciocolată. Aceasta se prepară foarte simplu. Încălzim smântâna pentru frișcă și topim ciocolata ruptă în ea. Omogenizăm bine glazura și o lăsăm 5-6 minute să se tempereze.

Desfacem inelul circular din jurul tortului, transferăm tortul pe un grătar sau pe un platou. Turnăm glazura deasupra și o lăsăm să curgă și pe lateralele tortului.

După ce glazura devine fermă decorăm tortul cu căpșuni și rulouri de ciocolată.

Este un tort absolut delicios, dar și spectaculos.

Spor și poftă bună!