Dulciuri

Tort cu foi fragede cu cacao și cremă cu unt de arahide

Pentru o zi specială petrecută cu familia și prietenii, un tort cu foi fragede cu cacao și cremă cu unt de arahide poate fi alegerea ideală. Combinația rafinată de foi fragede cu cacao și o cremă fină de mascarpone cu unt de arahide, oferă un echilibru perfect între dulceață, aromă intensă de ciocolată și note ușor sărate de arahide.

Untul de arahide oferă un gust delicios deserturilor, dar și textură și culoare. Se găsește în magazinele alimentare, dar poate fi preparat cu ușurință și în casă – descoperă aici rețeta.

Iar dintre rețetele de deserturi în care îl folosim, îți recomandăm de pe blog rețeta de muffins cu unt de arahide și ciocolată. Acești muffins sunt pufoși, au gust de unt de arahide si ciocolată amăruie și sunt perfecți pentru micul dejun, o gustare sau pur și simplu pentru atunci când ai poftă de ceva dulce.

Dar folosim foarte frecvent untul de arahide și în deserturile de post, înlocuind cu succes untul clasic.

Descoperă aici și o rețetă de nuci cu cremă caramel de post. Crema este un deliciu, chiar dacă este de post. O preparăm cu zahăr caramelizat și cu făină, iar la final adăugăm unt de arahide.

Impresii despre acest tort cu foi fragede cu cacao și cremă cu unt de arahide

Tortul are un gust echilibrat, în care dulceața și aroma de ciocolată din foi completează perfect cremozitatea bogată a cremei, evidențiată de untul de arahide. Textura fragedă a foilor se combină cu finețea cremei, oferind o experiență deosebită la fiecare înghițitură. Este un desert rafinat, cu un aspect elegant, potrivit pentru aniversări sau sărbători.

Textura foilor fragede contrastează armonios cu cremozitatea umpluturii, creând un desert elegant și delicios. Ideal pentru ocazii speciale, acest tort va impresiona prin aspectul său stratificat și gustul complex.

Mai găsești pe blog și alte rețete de torturi delicioase, de unde te poți inspira.

Iar dacă te regăsești în gustul rețetelor de pe acest blog, te aștept zilnic și pe pagina de facebook. Vei găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

De asemenea, te poți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo vei putea încărca fotografiile proprii cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

Ne mai poți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmărește mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de tort cu foi fragede cu cacao și cremă cu unt de arahide.

Tort cu foi fragede cu cacao și cremă cu unt de arahide secționat pe platou și o porție pe farfurie

Gătește Tort cu foi fragede cu cacao și cremă cu unt de arahide

Timp de preparare

40 min

Nivel

mediu

Porții

12

Tort cu foi fragede cu cacao și cremă cu unt de arahide secționat

Ingrediente

  • Pentru foi (3 foi):
  • 500 g făină
  • 50 g cacao
  • 150 g zahăr pudră
  • 200 g unt rece (82% grăsime)
  • 2 ouă
  • 100 ml lapte
  • 1 linguriță bicarbonat de sodiu stins cu zeamă de lămâie
  • 1 praf de sare.
  • Pentru cremă:
  • 500 g mascarpone
  • 200 g unt de arahide cremos
  • 200 ml smântână pentru frișcă cu minimum 30% grăsime
  • 150 g zahăr pudră
  • 1 linguriță extract de vanilie.
  • Pentru decor:
  • 50 g ciocolată topită
  • 50 g arahide.

Mod de preparare

Începe cu prepararea aluatului pentru foile fragede cu cacao.

Cerne făina împreună cu pudra de cacao și sarea într-un bol mare. Adaugă untul rece tăiat cubulețe și frământă cu vârfurile degetelor până obții un aluat nisipos. Încorporează zahărul pudră. Adaugă ouăle, laptele și bicarbonatul stins cu zeamă de lămâie.

Frământă rapid aluatul până devine omogen, apoi împarte-l în 3 părți egale.

Întinde fiecare parte într-o foaie circulară de aproximativ 26 cm, coace-le pe dosul unei tăvi tapetate cu hârtie de copt, timp de 7-8 minute, la 180°C.

După coacere, decupează foile cu un cerc de 24 cm, pentru a fi uniforme și lasă-le să se răcească complet înainte de asamblare.

Prepararea cremei

Mixează mascarponele cu untul de arahide și zahărul pudră până devine o cremă fină.

Separat, bate frișca lichidă până devine fermă.

Încorporează treptat frișca în crema de mascarpone, adăugând și extractul de vanilie. Amestecă ușor, cu mișcări de jos în sus, pentru a păstra textura aerată.

Cum asamblezi  deliciosul tort cu foi fragede cu cacao și cremă cu unt de arahide

Împarte crema în patru părți.

Așază prima foaie pe un platou și întinde un strat uniform de cremă. Adaugă a doua foaie și din nou cremă, apoi adaugă a treia foaie și îmbracă tortul în a treia parte de cremă. Nivelează frumos marginile.

Topește ciocolata și decorează tortul cu ea doar pe margini. Apoi creează aveline din a patra parte de cremă, tot pe margini, iar în interior adaugă arahide.

Poți decora tortul după propria imaginație.

Tortul se lasă la frigider cel puțin 4-6 ore sau, ideal, peste noapte, pentru ca foile să se frăgezească și aromele să se întrepătrundă. Se servește feliat, acompaniat de o cafea aromată sau un pahar de lichior fin.

Spor și poftă bună!