Gătește Tort Fantezie cu mac și cocos
Timp de preparare
60 min
Nivel
complex
Porții
12
Ingrediente
- Pentru blat cu mac:
- 8 ouă
- 200 gr zahăr
- 200 gr făină
- 100 gr de mac
- un praf de sare.
- Pentru blat cu cocos:
- 4 ouă
- 100 gr zahăr
- 100 gr făină
- 100 gr nucă de cocos
- un praf de sare.
- Pentru sirop:
- 600 ml apă
- 150 gr zahăr
- 2 lingurițe esență de vanilie
- 2 lingurițe esență de rom.
- Pentru crema de mascarpone
- 500 gr mascarpone
- 200 ml frișcă lichidă
- 200 gr ciocolată albă
- un praf de sare
- coaja de la o lămâie.
- Pentru straturile de gem:
- 750 gr gem de zmeură fără sâmburi
- Pentru biluțele cu mac:
- puțin blat cu mac mărunțit
- 25 gr unt moale
- 2 lingurițe gem de zmeură
- semințe de mac.
- Pentru biluțele cu cocos:
- puțin blat cu cocos mărunțit
- 25 gr unt moale
- fulgi de cocos.
- Pentru glazură:
- 100 ml frișcă lichidă
- 100 gr ciocolată amăruie.
Mod de preparare
Începem cu prepararea blaturilor pentru care folosim o formă de copt de 24 cm.
Preparăm blaturile
Mai întâi pornim cuptorul la 180 grade Celsius.
Pentru blatul cu mac mixăm spumă albușurile, ținute 10-15 minute la temperatura camerei și presărate cu sare. Apoi adăugăm zahărul, treptat și mixăm energic până când obținem o bezea fermă.
Adăugăm gălbenușurile, omogenizăm și încorporăm, treptat, făina trecută prin sită și macul. Nu mai folosim mixerul, ci o spatulă pentru a se menține compoziția aerată.
Compoziția obținută se întinde în tava tapetată cu hârtie de copt și se coace pentru 30-35 de minute, la 180 de grade.
Preparăm blatul cu cocos procedăm la fel ca la blatul cu mac și înlocuim macul cu nucă de cocos.
Și pe acesta îl coacem tot pentru 30-35 de minute, la 180 de grade Celsius.
Siropul îl preparăm prin fierberea apei cu zahărul până la topirea zahărului. Punem deoparte 200 ml de sirop în care adăugăm vanilia. În restul de sirop adăugăm esența de rom.
Preparăm crema pentru tort Fantezie cu mac și cocos
Mai întâi topim ciocolata albă, ruptă mărunt, în 200 ml de smântână lichidă, încălzită. Adăugăm și coaja de lămâie, răzuită fin și amestecăm până la omogenizare. Apoi lăsăm compoziția să se răcească și o amestecăm cu mascarpone.
Adăugăm și un praf de sare, pentru intensificarea aromei și gustului.
Preparăm biluțele pentru decorul tortului
Pentru biluțele cu mac mărunțim blatul într-un bol și îl amestecăm cu unt moale și gemul de zmeură. Omogenizăm bine amestecul de ingrediente și formăm biluțe de mărimea unei nuci, pe care le tăvălim prin mac.
Pentru biluțele cu cocos amestecă blatul mărunțit cu unt, formăm biluțele și le tăvălim prin nucă de cocos.
Cum montăm deliciosul tort Fantezie cu mac și cocos
După ce blaturile se răcesc, secționăm blatul cu mac în două. Însiropăm ambele părți cu siropul aromat cu rom, după răcire. Blatul cu cocos îl însiropăm cu siropul cu vanilie.
Așezăm pe un blat de tort una dintre părțile de blat cu mac. Peste acesta întindem jumătate din gemul de zmeură și peste gem jumătate din cremă. Încercuim blatul cu inelul metalic de la forma de copt. Apoi adăugăm blatul cu cocos. Întindem peste el aceleași straturi ca la pasul anterior, respectiv gemul de zmeură și crema. Acoperim cu a doua parte de blat cu mac și punem tortul la rece pentru 4-5 ore.
După acest interval de timp scoatem tortul de la rece și îndepărtăm inelul metalic. Preparăm glazura prin topirea ciocolatei în frișca încălzită. Turnăm glazura deasupra tortului, o lăsăm să devină fermă și decorăm tortul cu biluțele cu mac și cu cocos.
Merită preparat un astfel de tort Fantezie cu mac și cocos, pentru că va cuceri atât papilele cât și privirile.
COMENTARII