Dulciuri

Tort Fantezie cu mac și cocos

Pentru o zi specială petrecută cu familia sau pentru un eveniment remarcabil, merită preparată rețeta de tort Fantezie cu mac și cocos. Chiar dacă este o rețetă mai complexă, pentru că tortul este compus din mai multe straturi, rezultatul final va fi cuceritor și merită tot efortul și timpul alocat.

Torturile sunt cele mai complexe deserturi, dar gustul lor delicios și aspectul elegant merită orice efort. Rețetele sunt foarte versatile. Poți prepara torturi simple, doar dintr-un blat și o cremă. Dar poți face și diferite combinații de blaturi și diferite combinații de creme, pentru gust delicios și aspect spectaculos.

Cea mai populară și poate mai simplă rețetă de tort, este cea de tort cu cremă ganache de ciocolată. Nu avem de preparat decât un blat simplu sau cu cacao, un sirop simplu și o cremă de ciocolată. Opțional putem prepara și o glazură sau oprim din crema de ciocolată, înainte de a o mixa.

Iar dacă doriți o rețetă mai complexă de tort, vă recomandăm de pe blog rețeta de tort din ruladă cu fructe de pădure și cremă de mango. Este și delicios, dar și spectaculos cu așa combinație de arome, texturi și culori.

Ce conține rețeta de tort Fantezie cu mac și cocos

Pentru tortul de azi vom prepara două blaturi. Un blat mai mare cu mac, pe care îl secționăm în două și un blat cu nucă de cocos. Ca și creme, optăm pentru o cremă de mascarpone aromată cu vanilie, combinată cu un strat de gem de zmeură.

Preparăm și un sirop simplu pentru blaturi, iar pentru decor, secționăm din blaturi partea neuniformă, pe care o transformăm în biluțe cu unt și alte ingrediente.

Este o rețetă de tort care necesită mai mult timp pentru prepararea elementelor care îl compun.

O altă rețetă de tort mai simplă, pe care v-o recomand, este cea de tort Sacher. Este rețeta celui mai îndrăgit tort vienez.

Dar găsiți pe blog o colecție bogată de rețete pentru torturi simple sau complexe, de unde vă puteți inspira.

Iar dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Rețete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de tort Fantezie cu mac și cocos.

Tort Fantezie cu mac și cocos secționat pe platou și o porție pe o farfurie

Gătește Tort Fantezie cu mac și cocos

Timp de preparare

60 min

Nivel

complex

Porții

12

Tort Fantezie cu mac și cocos

Ingrediente

  • Pentru blat cu mac:
  • 8 ouă
  • 200 gr zahăr
  • 200 gr făină
  • 100 gr de mac
  • un praf de sare.
  • Pentru blat cu cocos:
  • 4 ouă
  • 100 gr zahăr
  • 100 gr făină
  • 100 gr nucă de cocos
  • un praf de sare.
  • Pentru sirop:
  • 600 ml apă
  • 150 gr zahăr
  • 2 lingurițe esență de vanilie
  • 2 lingurițe esență de rom.
  • Pentru crema de mascarpone
  • 500 gr mascarpone
  • 200 ml frișcă lichidă
  • 200 gr ciocolată albă
  • un praf de sare
  • coaja de la o lămâie.
  • Pentru straturile de gem:
  • 750 gr gem de zmeură fără sâmburi
  • Pentru biluțele cu mac:
  • puțin blat cu mac mărunțit
  • 25 gr unt moale
  • 2 lingurițe gem de zmeură
  • semințe de mac.
  • Pentru biluțele cu cocos:
  • puțin blat cu cocos mărunțit
  • 25 gr unt moale
  • fulgi de cocos.
  • Pentru glazură:
  • 100 ml frișcă lichidă
  • 100 gr ciocolată amăruie.

Mod de preparare

Începem cu prepararea blaturilor pentru care folosim o formă de copt de 24 cm.

Preparăm blaturile

Mai întâi pornim cuptorul la 180 grade Celsius.

Pentru blatul cu mac mixăm spumă albușurile, ținute 10-15 minute la temperatura camerei și presărate cu sare. Apoi adăugăm zahărul, treptat și mixăm energic până când obținem o bezea fermă.

Adăugăm gălbenușurile, omogenizăm și încorporăm, treptat, făina trecută prin sită și macul. Nu mai folosim mixerul, ci o spatulă pentru a se menține compoziția aerată.

Compoziția obținută se întinde în tava tapetată cu hârtie de copt și se coace pentru 30-35 de minute, la 180 de grade.

Preparăm blatul cu cocos procedăm la fel ca la blatul cu mac și înlocuim macul cu nucă de cocos.

Și pe acesta îl coacem tot pentru 30-35 de minute, la 180 de grade Celsius.

Siropul îl preparăm prin fierberea apei cu zahărul până la topirea zahărului. Punem deoparte 200 ml de sirop în care adăugăm vanilia. În restul de sirop adăugăm esența de rom.

Preparăm crema pentru tort Fantezie cu mac și cocos

Mai întâi topim ciocolata albă, ruptă mărunt, în 200 ml de smântână lichidă, încălzită. Adăugăm și coaja de lămâie, răzuită fin și amestecăm până la omogenizare. Apoi lăsăm compoziția să se răcească și o amestecăm cu mascarpone.

Adăugăm și un praf de sare, pentru intensificarea aromei și gustului.

Preparăm biluțele pentru decorul tortului

Pentru biluțele cu mac mărunțim blatul într-un bol și îl amestecăm cu unt moale și gemul de zmeură. Omogenizăm bine amestecul de ingrediente și formăm biluțe de mărimea unei nuci, pe care le tăvălim prin mac.

Pentru biluțele cu cocos amestecă blatul mărunțit cu unt, formăm biluțele și le tăvălim prin nucă de cocos.

Cum montăm deliciosul tort Fantezie cu mac și cocos

După ce blaturile se răcesc, secționăm blatul cu mac în două. Însiropăm ambele părți cu siropul aromat cu rom, după răcire. Blatul cu cocos îl însiropăm cu siropul cu vanilie.

Așezăm pe un blat de tort una dintre părțile de blat cu mac. Peste acesta întindem jumătate din gemul de zmeură și peste gem jumătate din cremă. Încercuim blatul cu inelul metalic de la forma de copt. Apoi adăugăm blatul cu cocos. Întindem peste el aceleași straturi ca la pasul anterior, respectiv gemul de zmeură și crema. Acoperim cu a doua parte de blat cu mac și punem tortul la rece pentru 4-5 ore.

După acest interval de timp scoatem tortul de la rece și îndepărtăm inelul metalic. Preparăm glazura prin topirea ciocolatei în frișca încălzită. Turnăm glazura deasupra tortului, o lăsăm să devină fermă și decorăm tortul cu biluțele cu mac și cu cocos.

Merită preparat un astfel de tort Fantezie cu mac și cocos, pentru că va cuceri atât papilele cât și privirile.