Gătește Vinete umplute cu cușcuș și legume trase la tigaie
Timp de preparare
40 min
Nivel
mediu
Porții
2

Ingrediente
- 2 vinete mari
- 150 g cușcuș
- 250 ml supă de legume fierbinte (sau apă cu sare)
- 1 ceapă roșie
- 1 ardei gras roșu
- 1 ardei gras galben
- 1 dovlecel mic
- 1 morcov mic
- 150 g roșii cherry (sau 2 roșii mai mari)
- 2-3 căței de usturoi
- 3 linguri ulei de măsline
- ½ linguriță boia dulce
- ½ linguriță oregano uscat
- ½ linguriță cimbru uscat
- Sare și piper proaspăt măcinat
- Pătrunjel verde sau coriandru, pentru servire.
Mod de preparare
Pregătirea vinetelor.
Spală vinetele, taie-le pe lung un mic capac și scobește-le ușor miezul, lăsând un strat de pulpă de cca 1 cm. Păstrează codițele pentru un aspect plăcut.
Presară sare pe ele și lasă-le 20 de minute să își lase apa, apoi tamponează-le cu șervețele.
Așază cupele de vinete într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, unge-le cu puțin ulei de măsline și dă-le la cuptor (180°C) aproximativ 25-30 minute, până se înmoaie și prind o ușoară culoare aurie.
Prepararea cușcușului.
Pune cușcușul într-un bol, toarnă peste el supa fierbinte, acoperă cu un capac sau cu folie și lasă-l 10 minute.
Apoi, afânează-l cu o furculiță și adaugă o lingură de ulei de măsline.
Prepară legumele trase la tigaie
Toacă miezul de vânătă scobit cubulețe. Taie ceapa, ardeiul, dovlecelul, morcovul și roșiile cuburi mici.
Încinge 2 linguri de ulei de măsline într-o tigaie mare, adaugă ceapa și usturoiul, apoi restul legumelor și miezul de vânătă.
Presară boiaua, oregano, cimbru, sare și piper. Călește la foc mediu 8-10 minute, până când legumele se înmoaie ușor, dar rămân colorate și crocante.
Preparare vinete umplute cu cușcuș și legume trase la tigaie.
Amestecă legumele sotate cu cușcușul afânat. Gustă și potrivește de condimente.
Umple fiecare cupă de vânătă cu compoziția pregătită.
Pune tava din nou în cuptor pentru 10-15 minute, până se leagă aromele și brânza se topește ușor.
Scoate vinetele pe un platou, presară pătrunjel verde sau coriandru proaspăt și stropește cu puțin ulei de măsline extravirgin.
Se servesc calde, ca fel principal, alături de o salată verde sau de un sos ușor de iaurt cu usturoi și lămâie.
Rezultatul: vinete fragede, care se topesc în gură, cu o umplutură ușoară și colorată, în care cușcușul absoarbe aromele legumelor și ierburilor. O mâncare sățioasă, dar ușoară, cu un parfum mediteraneean.
Spor și poftă bună!
COMENTARII