Gătește Zacuscă de fasole boabe cu vinete
Timp de preparare
120 min
Nivel
mediu
Porții
12-16

Ingrediente
- 1 kg fasole boabe albă (preferabil cu bob mic, fiartă în prealabil)
- 2 kg vinete (coapte, curățate și bine scurse)
- 2 kg ardei capia sau gogoșari (copți și curățați)
- 1 kg ceapă
- 500 g roșii (sau 300 ml suc de roșii gros)
- 300 ml ulei (preferabil floarea-soarelui, pentru gust neutru)
- 3-4 foi de dafin
- 1 lingură boabe de piper
- 1-2 ardei iuți (opțional, pentru o notă picantă)
- 1 lingură sare grunjoasă (sau după gust)
- 1 lingură zahăr (pentru echilibrarea acidității roșiilor).
Mod de preparare
Vei începe cu fierberea boabelor de fasole.
Alege boabele de fasole, spală-le bine și pune-le la înmuiat în apă rece de seara până dimineața.
Scurge apa, clătește și pune fasolea la fiert în apă curată. Schimbă apa de 2-3 ori, până când boabele sunt bine fierte, dar nu sfărâmicioase. Scurge-le și lasă-le să se răcească.
Continuă cu pregătirea vinetelor și ardeilor.
Coace vinetele pe plită, în cuptor sau pe grătar, până când coaja este arsă complet și pulpa moale. Curăță-le imediat, pune-le la scurs într-o sită și toacă-le grosier.
Coace ardeii capia sau gogoșarii, curăță-i de pieliță și semințe, apoi toacă-i cubulețe sau trece-i prin mașina de tocat, după preferință.
Curăță ceapa, toac-o mărunt și călește-o într-o cratiță mare, în ulei, la foc mic, până devine translucidă și ușor aurie.
Adaugă ardeii tocați peste ceapă și lasă să fiarbă împreună 15-20 de minute, amestecând des.
Adaugă vinetele tocate, apoi roșiile pasate sau sucul de roșii. Amestecă bine și lasă compoziția să scadă ușor.
Adaugă și boabele de fasole în amestecul de legume.
Condimentează cu sare, zahăr, boabe de piper și foile de dafin. Dacă îți place picant, adaugă ardeiul iute tocat fin.
Fierbe delicioasa zacuscă de fasole boabe cu vinete la foc mic, amestecând constant, timp de 1-1,5 ore, până devine omogenă, lucioasă și bine legată.
Toarnă zacusca fierbinte în borcane sterilizate, sigilează-le bine cu capace.
Pune borcanele într-o cratiță mare cu apă caldă și fierbe-le la bain-marie 30 de minute pentru siguranța conservării.
Lasă-le să se răcească învelite într-o pătură, apoi depozitează-le într-un loc răcoros și întunecat.
Spor și poftă bună!
COMENTARII