PRAJITURA CU FOI DE CACAO SI CREMA DE VANILIE

Prajitura cu foi de cacao si crema de vanilie este una tare draga sufletului meu. Nu numai pentru ca imi plac prajiturile cu foi, ci si pentru ca este o reteta care imi aduce aminte de copilarie.

Este delicioasa, foile de cacao se topesc in gura, iar crema, asa cum spune fiica-mea, are gust de inghetata de vanilie :). Nu mai spun ca este destul de spornica, necesita ingrediente la indemana tuturor, iar combinatia este foarte potrivita.

Daca va plac prajiturile cu foi si aveti si rabdarea necesara sa le faceti, va invit cu tot dragul s-o incercati, va asigur ca va fi pe placul tuturor.

 

* Nu uitati ca va astept zilnic si pe pagina de facebook a blogului cu multe retete, idei noi si multe alte noutati.

*De asemenea, va puteti inscrie si in grupul Retete fel de fel, unde veti putea incarca fotografiile voastre cu preparate de pe blog, vom putea discuta despre meniuri, retete de mancaruri si multe altele.

 

 

Ingrediente

  • Foi
  • pentru 6 foi 30 cm x 33 cm
  • 2 oua
  • 150 g zahar
  • 150 ml lapte
  • 150 ml ulei
  • 2 lingurite rase de amoniac (bicarbonat de amoniu )
  • 2 linguri de otet (sau zeama de lamaie )
  • un praf de sare
  • 1 lingurita zahar vanilat
  • 30 g cacao
  • 600-620 g faina

 

  • Crema 
  • 5 galbenusuri
  • 200 g zahar
  • un pic de sare
  • 1 pastaie de vanilie (extract sau zahar vanilat)
  • 70 g faina
  • 750 ml lapte
  • 250 g unt

 

  • Decor
  • 100 g ciocolata de menaj( 50% cacao)
  • 2 linguri de ulei
  • 30-40 g ciocolata alba
  • 1 lingura de ulei

Mod de preparare prajitura cu foi de cacao si crema de vanilie

Prima data preparati foile. Bateti ouale cu zaharul pentru cateva minute, adaugati laptele si continuati sa amestecati pentru a se mai topi din zahar, apoi turnati uleiul si amoniacul stins cu otet.

Incorporati apoi cacaoa, faina si framantati un aluat, nu prea tare.

Impartiti-l in 6 bucati, cam de 200 g/una.

Prasarati faina pe masa de lucru si intindeti fiecare bucata cu un sucitor, de 30×33 cm.

*Eu folosesc tavile de la aragaz si, inainte de a aprinde cuptorul intind o foaie, dau drumul cuptorului sa se incalzeasca (la 180° C ) si apoi intind alta foaie. Am astfel pregatite doua foi pe tavi si, pe masa de lucru mai intind una. Foile se coc foarte repede, dureaza 10-13 minute, asa ca aveti grija si stai cu ochii pe ele. Cand s-au rumenit usor sunt gata.

Transferati-le pe un gratar sa se raceasca, azezandu-le una peste alta.

Cand ati termina de copt foile, pregatiti crema. Puneti laptele la incalzit si intr-un vas, amestecati foarte bine cu un tel, galbenusurile cu zaharul,un pic de sare si semintele pastaii de vanilie pana se deschid la culoare. Incorporati apoi faina si turnati laptele cald, amestecand continuu.

Puneti vasul pe foc si amestecati continuu sa nu se lipeasca. Din momentul in care a dat in clocot, mai fierbeti 5 miunte la foc mic. Dupa ce ati dat crema de pe foc, lasati-o 10 minute sa se mai racoreeasca un pic si incorporati untul taiat cubulete.

Omogenizati bine si, cat este calduta, umpleti foile.

Aezati deasupra lor o greutate (nu exagerati) si lasati la tempertura camerei o ora.

Apoi, decorati dupa imagine prajitura. Topiti ciocolata de menaj impreuna cu doua linguri de ulei, iar pe cea alba cu una.

Distribuiti ciocolata de menaj uniform pe toata suprafata prajiturii si, cu cea alba, faceti dungute. Cu o scobitoare faceti modelul, trecand perpendicular pe liniutele albe.

Puneti prajitura cu foi de cacao si crema de vanilie la frigider pentru cateva ore sau mai bine peste noapte. Apoi taiati-o cu un cutit cu lama subtire, trecuta prin apa fierbinte, in forma dorita. Pofta buna!

 

 

Click aici >>> Reteta clasica de foi pentru prajituri

Print Friendly, PDF & Email

Comentează folosind contul de Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *