Dulciuri
Tort cu crema de cafea si rom. E delicios
Acest tort cu crema de cafea si rom este unul dintre torturile mele preferate deoarece contine cafea iar eu sunt mare iubitoare de cafea. Este insiropat, cremos si delicios, la fel ca si tortul cu cafea si rom.
Ingrediente pentru reteta tort cu crema de cafea si rom:
Pentru blat:
- 6 oua
- 250 g zahar
- 300 g faina
- 6-7 linguri de apa
- un praf de sare
- 1 lingurita cu varf de praf de copt
- 1 plic de zahar vanilat
Pentru crema:
- 500 ml cafea concentrata
- 200 g zahar
- 250 g unt
- 75 g amidon de porumb ( sau faina )
- 50 ml crema de whisky ( merge si cognac sau rom )
pentru sirop:
- 250 ml apa
- 70 g zahar
- 1 esenta de rom
Mod de preparare:
Blatul: separam ouale, albusurile le mixam cu un praf de sare, galbenusurile le batem bine, bine cu zaharul tos si cel vanilinat, adaugand din cand cate o lingura de apa. Cand compozitia a devenit pufoasa adaugam si faina amestecata inainte cu praful de copt si la final incorporam usor albusurile spuma. Turnam compozitia intr-o tava (25×30 cm ) si coacem 35-40 de minute la 180 °C.
Crema: preparam o cafea tare din 550 ml apa, 7-8 linguri cu varf de cafea si 200 g zahar. O filtram si masuram 500 de ml, apoi lasam la racit. Dupa aceea amidonul sau faina (cu amidon crema are o consistenta mai fina) il (o) dizolvam cu putina cafea, turnam amestecul peste cafea si punem la foc mic pana obtinem o crema densa. O lasam sa se racoreasca vreo 15-20 minute, apoi incorporam untul moale putin cate putin. Punem la rece pana in momentul folosirii, pentru a se mai intari.
Siropul: apa se pune pe foc cu zaharul, se amesteca pana se topeste zaharul si cand este rece se adauga esenta de rom.
Asamblam tortul: siropam primul blat, intindem jumatate din crema, urmeaza blatul 2, siropam si nivelam crema si ultimul blat siropat. Am decorat cu pasta de marshmalow fondant! Reteta de pasta fondanta o gasiti aici.
Spor la treaba si pofta buna!
Dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.
*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. Însă, rog insistent a se respecta regulamentul grupului!
De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.
COMENTARII