TORT CU FRISCA SI FRUCTE

 

Tort cu frisca si fructe  ,un tort delicios,insiropat cu un sirop delicios de vanilie ,cu multa frisca si fructe .Reteta este foarte simpla si se poate adapta dupa propriile gusturi ,alegeti fructele care va plac,puteti pune bucati de fructe si intre blaturi si sa alegeti o alta aroma .Eu iubesc vanilia si mi se pare ca se potriveste foarte bine in combinatia asta ,asadar am folosit din belsug atat in blat ,cat si in sirop si-n frisca.

Sper sa va tenteze si sa-l incercati , cu siguranta o sa fie pe placul tuturor .

 

Ingrediente

  • Blat (de 22 cm )
  • 4 oua
  • 125 g zahar
  • 125 g faina
  • 1 lingurita extract de vanilie (sau o lingura esenta/ 1 pliculet de zahar vanilat )
  • un praf de sare
  • Sirop 
  • 300  ml apa
  • 3 linguri de zahar
  • o jumatate de pastaie de vanilie
  • o lingura de zeama de lamaie
  • Crema 
  • 500 ml smantana pentru frisca
  • 2 linguri de zahar pudra
  • 1 lingura zeama de lamaie
  • vanilie (o lingura )
  • Decor
  • fructe la alegere (am folosit kiwi,mandarine,mure,coacaze rosii,seminte de rodie )
  • fistic mcinat (nuci,aline,migdale )
  • 1/2 pliculet de tort gelee pentru acoperit fructele
  • 120 ml apa

Mod de preparare tort cu frisca si fructe

Prima data preparam blatul .

Un articol complet cu multe sfaturi utile despre cum se face blatul de tort gasiti aici (click ) .

Asadar mixam ouale intregi cu zaharul si un praf de sare pana obtinem o compozitie pufoasa,tripla in volum si deschisa la culoare .Este foarte important sa mixam foarte bine ,altfel dupa coacere ,blatul se va lasa .

Adaugam vanilia ,faina in doua ture  si ametecm delicat de sus in jos .

tort cu frisca si fructe

Punem compozitia intr-o tava (22 cm) unsa cu unt si tapetata cu faina i coacem blatul 30 -35 de minute la 180 °C .Pentru siguranta faceti testul cu scobitoarea (sau ,mai bine un betisor de frigarui 🙂 ) .

tort cu frisca si fructe.jpg1

Intre timp faceti siropul .Puneti intr-o craticioara apa,zaharul si jumatatea de pastaie de vanilie si fierbeti 3-4 minure .Dupa ce stingeti focul adaugati si zeama de lamaie (doar daca vreti un gust usor acrisor ).

Mixati smantana pentru frisca iar la final adaugati vanilia si zaharul pudra cernut .Nu faceti ca mine sa-l puneti direct din cutie ,asa granulat 🙂  ,ca nu se va dizolva in frisca si bobitele vor fi vizibile .

tort cu frisca si fructe.jpg3

Taiem blatul pe jumatate si incepem sa asamblam tortul.Punem prima bucata de blat pe un platou si-o insiropam cu jumatate din sirop.

tort cu frisca si fructe.jpg2

Acoperim cu 300 g frisca batuta ,acoperim cu a doua parte de blat insiropata cu restul de sirop si imracam cu frisca ramasa .Din ce-a ramas formam rozete pe toata marginea iar in mijloc asezati fructe dupa imaginatie.

tort cu frisca si fructe.jpg4

Acoperiti partea laterala cu fistic macinat iar dupa ce ati decorat cu fructe ,preparati pliculetul de tort gelee dupa indicatiile de pe ambalaj si pensulati suprafata fructelor.Le va pastra proaspete mai mult timp si vor avea un aspect foarte frumos.

Tineti tortul la rece cateva ore si puteti sa-l mancati cu mare placere .Pofta buna !

 

tort cu frisca si fructe 004

tort cu frisca si fructe 010-tile

 

 

Print Friendly

Comentează folosind contul de Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *