TORT CU MERE SI CREMA DE ZAHAR ARS

Cu siguranta, multora dintre voi va este cunpscuta reteta acestui tort cu mere si crema de zahar ars pentru ca este o reteta veche. In ciuda faptului ca se prepara cu ingrediente atat de simple, rezultatul este grozav iar combinatia este absolut grozava.

Mere coapte, crema de zahar ars si blat de cacao, imbibat din belsug cu siropul de la crema de zahar ars. Este un adevarat rasfat, va sigur si, daca nu l-ati incercat pana acum, vi-l recomand din toata inima. Va garantez ca va fi pe placul tuturor!

Ingrediente

  • 1, 5 kg mere
  • 150 g zahar pentru topit
  • Crema de zahar ars
  • 6 oua
  • 180 g zahar
  • 800 ml lapte
  • vanilie( extract/pastaie/zahar vanilat)
  • un praf de sare
  • Blat
  • 4 oua
  • un praf de sare
  • 3 linguri de faina
  • 2 linguri de cacao
  • vanilie
  • Decor
  • 300 ml smantana pentru frisca

Mod de preparare tort cu mere si crema de zahar

Spalam si curata merele de coaja si le scoatem cotorul cu ajutorul unui cutit special sau al unuia normal, cu lama lunga si subtire.

In vasul in care vom face tortul topim zaharul (150g), cu grija sa nu-l ardem; trebuie sa capete o culoare maroniu roscat.

Apoi asezam merele intregi iar in spatiile ramase, jumatati. Oala mea are 24 cm diametru.

Preincalziti cuptorul la 180°C si coaceti merele 30-35 de minute sau pana cand se inmoaie, furculita trebuie sa intre usor in ele.

Intre timp, preparam crema de zahar ars. Mixam  ouale cu zaharul, vanilia si putina sare pana cand zharul este dizolvat, nu mai mult. Adaugam laptele si amestecam pentru a se omogeniza.

Cand merele sunt aproape coapte turnam deasupra compozitia de crema de zahar ars.

Acum vom pune oala noastra intr-o tava mai mare in care turnam apa fierbinte si punem din nou la cuptor.

Coacem tot la 180°C, vreo 35-40 de minute, pana cand crema a inceput sa capete consistenta. Miscati vasul si, daca tremura ca o piftie, crema este gata.

Cat se coace si crema, preparati blatul. Mixati ouale intregi cu putina sare si vanilie pana cand se tripleaza in volum si obtinem o compozitie cremoasa.  Adaugati faina cernuta impreuna cu cacaoa, cu miscari delicate, de sus in jos, astfel incat sa nu scoatem aerul incorporat.

Turnati apoi compozitia de balt deasupra si nivelati-o bine. Continuati coacerea pana cand blatul este complet copt.

Lasati vasul la temperatura camerei sa se raceasca complet si puneti-l la frigider cateva ore. Apoi asezati un platou sau o farfurie intinsa si intoarceti cu grija oala.

Puneti din nou vasul la frigider din nou pentru cateva ore, timp in care siropul de la crema de zahar ars va patrunde in blat.

Dupa aceea puteti scoate oala si decora tortul cu frisca batuta.

*Despre cum se bate frisca din smantana naturala am scris aici (click) pe larg.

Decorati tortul dupa imaginatie. Eu am les sa ffac niste ornamente din zahar ars si mere padurete.

Pastrati tortul cu mere si crema de zahar ars la rece pana in momentul servirii. Pofta buna!

* Nu uitati ca va astept zilnic si pe pagina de facebook a blogului cu multe retete, idei noi si multe alte noutati.

*De asemenea, va puteti inscrie si in grupul Retete fel de fel, unde veti putea incarca fotografiile voastre cu preparate de pe blog, vom putea discuta despre meniuri, retete de mancaruri si multe altele.

Print Friendly, PDF & Email

Comentează folosind contul de Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *